صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۳۹ - ۰۸ تير ۱۳۹۹
بررسی شرایط آغاز دوباره لیگ در میزگرد آنا؛

زرینه: ویروس کرونا روی ریه ورزشکار بنشیند به مشکل خواهد خورد/ قربانعلی‌پور: مصدومیت بازیکنان به دلیل بی‌برنامگی‌هاست/ آشوبی: برای تعطیلی مسابقات لابی‌های بزرگی می‌شود

خبرگزاری آنا شروع دوباره لیگ برتر را از نظر کارشناسان و صاحب نظران بررسی کرد.
کد خبر : 497898

به گزارش خبرنگار گروه ورزشی خبرگزاری آنا، رقابت‌های لیگ برتر فوتبال پس از نزدیک به 4 ماه چهارشنبه هفته گذشته با برگزاری دیدار فولاد خوزستان و استقلال ازسر گرفته شد. با توجه به اینکه مخالفان و موافقان زیادی برای ازسرگیری ادامه رقابت‌های این فصل وجود داشت از فرزاد آشوبی، دکتر فرید زرینه و دکتر علی‌اصغر قربانعلی‌پور که به ترتیب بازیکن سابق تیم ملی، پزشک پیشین باشگاه پرسپولیس و بدنساز سابق استقلال و فعلی سایپا دعوت کردیم تا از لحاظ فنی، پزشکی و علمی درباره ادامه یا توقف مسابقات باقیمانده اظهار نظر کنند.


اثرات کرونا بر بدن بیمارها متفاوت است


دکتر زرینه در پاسخ به این سؤال که ویروس کرونا می‌تواند مانع ادامه لیگ برتر شود، اظهار کرد:  به طور کلی اول باید ببینیم که بیماری کرونا یا کووید-19 چیست؟ کرونا ویروس چیز جدیدی نیست اما متأسفانه این نوعش که الان به وجود آمده  بر روی گیرنده‌هایی به نام ACE2 می‌نشیند. این ACE2 کجاست؟ این گیرنده‌ها در ریه، قلب، مغز و در سیستم گوارش وجود دارد. هنوز متوجه نشده‌اند چگونه می‌شود که در بعضی‌ها روی گیرنده‌های ریه می‌نشیند، در بعضی‌ها روی گیرنده‌های گوارشی، در بعضی موارد ممکن است، روی گیرنده‌های قلب بنشیند و شخص سکته کند. به خاطر اینکه این نوع ویروس، جدید است.



وی افزود: ولی اگر فرض کنیم که روی گیرنده‌های ACE2 ریه بنشیند و ریه را کاملاً درگیر کند، یک قسمتی از بافت آن از بین برود، نه‌تنها ورزشکار بلکه آدم عادی هم دیگر توانایی فعالیت سابق را نخواهد داشت. یعنی وقتی که خوب هم شود دیگر نمی‌تواند فعالیت اولش را داشته باشد. ولی اگر این ویروس نتواند ریه را به صورت کامل گرفتار کند و سیستم ایمنی بتواند آن را دفع کرده و جلویش را بگیرد یا اینکه اصلاً روی گیرنده‌های دیگر بنشیند، شخص مبتلا خوب شده و به زندگی خود برخواهد گشت. پس اگر ما فکر کنیم که کسی کووید-19 گرفته باید فعالیت ورزشی خود را برای همیشه کنار بگذارد، تصور درستی نیست. بستگی زیادی دارد که به چه صورتی مبتلا شده است.


کرونا فوتبالیست حرفه‌ای را نابود نمی‌کند


پزشک سابق پرسپولیس راجع به این موضوع ادامه داد: برای شما مثالی می‌زنم. اگر چنین چیزی بود، چگونه دیبالا، روگینی، خیلی‌ها، ماتوئیدی، این‌ها مگر کووید-19 نگرفتند؟ پس چگونه الان بازی می‌کنند؟ بستگی به این دارد که شدتش چقدر باشد؟ تا کجا پیش برود؟ یک مثال دیگر بزنم. الان چون این یک پاندمیک است بنابراین صحبتش خیلی زیاد است ولی ما قبلاً آنفلوآنزای H1N1 داشتیم که به مراتب از این خطرناک‌تر بود. اگر کسی آنفلوآنزای H1N1 می‌گرفت چطور؟ او می‌توانست بازی کند؟ اگر ریه او هم درگیر شده و یک قسمتی از ریه‌اش از بین می‌رفت چطور؟ این ویروس هم فرقی با کرونا نداشت. پس اینکه ما بگوییم اگر کسی کرونا بگیرد، فعالیتش از بین می‌رود یک چنین حرفی، خام است. 



افراد بر اساس منافعشان نظر می‌دهند


دکتر زرینه در واکنش به این سؤال که با توضیحات ارائه شده باید مسابقات ازسرگیری شود یا خیر؟ تأکید کرد: فکر می‌کنم در این مسئله، صحبت‌ها به هیچ‌وجه صحبت‌های صرفاً کارشناسی نیست. یعنی هر کسی از دیدگاه خودش صحبت می‌کند و منافع خودش را در نظر می‌گیرد. اگر جای همین تیم‌ها را عوض می‌کردیم، مطمئناً مصاحبه‌ها هم فرق می‌کرد. بنابراین این مسئله برمی‌گردد به اینکه هر فردی از کدام جایگاه صحبت می‌کند و منافع  خودش و تیمش را در نظر می‌گیرد. 


ادامه قرنطینه ممکن نبود


وی خاطرنشان کرد: حرف من این است که یک ستادی تشکیل شده به نام ستاد مبارزه با کرونا. چه کسانی در این ستاد هستند؟ افراد وزارت بهداشت با افراد غیر از وزارت بهداشت. یعنی افرادی که فقط مسائل علمی را در نظر می‌گیرند و البته افرادی هم که مسائل دیگر را هم مدنظر دارند. مثلاً یک نمونه برای شما بگویم. از اول اعلام می‌کردند همه قرنطینه! هیچ‌کس هم بیرون نیاید! از همان اسفند ماه  جریمه می‌کردند و با این موضوع برخورد تند نظامی‌وار صورت می‌گرفت. شما فکر می‌کنید الان جامعه ما جامعه سالمی می‌شد؟! شما فکر می‌کنید الان مردم ما از نظر روحی روانی درست بودند. شما فکر می‌کنید این بیماری می‌رفت، بقیه مسائل درست بود؟ یعنی چنین چیزی امکان دارد که شما افراد را چهار ماه در خانه نگه دارید؟ چین که خیلی  طولانی این کار را کرد، دو ماه بود. بنابراین این ستاد تمام این‌ها را در نظر گرفته است. 


مسابقات بدون مصدوم نداریم


پزشک پیشین پرسپولیس یادآور شد: برخی می‌گویند شما تعهد می‌دهید که کسی کرونا نگیرد؟ این حرف برای من خیلی عجیب است. مثل این می‌ماند که شخصی به اتاق عمل می‌رود تا جراحی قلب کند، به طرف می‌گویند تو تعهد می‌دهی که این شخص سر عمل جراحی نمیرد؟ شما در کجای دنیا چنین تضمینی دارید که حالا در این زمینه داشته باشیم؟ بنابراین شما همیشه در هر کاری باید مثبت و منفی‌اش را در نظر بگیرید.فکر می‌کنم بیشتر برای این بوده که جامعه یک مقدار عادی شده و به روالش برگردد. همین الان که بازی‌های چند باشگاه اروپایی را  از تلویزیون پخش می‌کنند، آیا قبول دارید که مردم می‌نشینند و از تماشای آن لذت می‌برند. شما یک جنگی را آغاز می‌کنید، می‌شود تلفات نداشته باشد؟ امکان ندارد. بنابراین من شخصاً فکر می‌کنم اگر آن ستاد به این جمع‌بندی رسیده‌اند، مسائل را در نظر گرفته‌اند. می‌گویند پروتکل‌ها را اجرا کنید. شما اگر پروتکل‌ها را اجرا کنید واقعاً خطرش کم می‌شود. یعنی یک چیزی نیست که شما فکر کنید طرف در هر شرایطی مبتلا می‌شود. به نظر من این‌طور نیست. مثل رانندگی. اگر 100 درصد قوانین رانندگی را همه اجرا کنند، تصادف‌ها به صفر درصد می‌رسد. بنابراین باید پروتکل‌ها را اجرا کرده و جلو بروند.



آماده‌سازی ورزشکار برای تحمل فشار تمرینات 


دکتر زرینه در خصوص آسیب‌دیدگی‌ها مخصوصاً پاره کردن رباط صلیبی به دلیل تعطیلی طولانی مدت مسابقات اظهار کرد: آسیب‌دیدگی که جزء لاینفک ورزش است. شما نمی‌توانید ورزش و مخصوصاً ورزش حرفه‌ای داشته باشید اما آسیب‌دیدگی نداشته باشید ولی برای اینکه شما یک ورزش حرفه‌ای داشته باشید یک سری مسائلی پیش‌نیاز است. یعنی شما وقتی می‌خواهید از یک ورزشکار یک مقدار معینی از او راندمان بگیرید، بنابراین باید این ورزشکار را برای آن میزان فشار آماده کنید. حالا اینجا اگر شما یک برنامه‌ریزی داشته باشید که روی اصول باشد، قاعدتاً نباید مسئله حادی ایجاد شود ولی اینکه ما بگوییم چرا مصدوم می‌شوند؟! مصدومیت همیشه هست. آیا سال‌های پیش که کرونا نبود، مصدومیت نبود؟ حالا بحث من تیم خاصی نیست. مگر همین تیم‌ها‌ نبودند که قبل از کرونا 13 مصدوم داشتند. زمان حضورم در پرسپولیس هم بارها شده بود که تیم 11 مصدوم داشت. آن موقع هم کرونا بود؟


فاکتور شانس در مصدومیت تأثیرگذار است


وی ادامه داد: بنابراین مصدومیت جزئی از ورزش حرفه‌ای است. منتهی، بله، اگر شما اصول را رعایت نکنید، درست پیش نروید، برنامه‌ریزی شما غلط باشد، علمی نباشد، حرفه‌ای نباشد، آمارش بالاتر می‌رود، ولی این موضوع را هم کنار بگذاریم، بعضی مواقع حادثه هم است. یعنی این نیست که ما بگوییم اگر رباط صلیبی کسی پاره شد، بدنش ناآماده بوده و تمرینات پیش فصلش مناسب نبوده است. چنین چیزی به صورت تحقیق صورت نگرفته است که بگویند 100 درصد عاملش این بوده است. بعضی مواقع فاکتور شانس هم تأثیرگذار است. ولی یک چیزی را می‌توانیم نتیجه‌گیری کنیم. آن هم اینکه برویم دنبالش و با آمار صحبت کنیم. مثلاً ببینیم در لیگ برتر انگلیس چند درصد رباط صلیبی پاره کرده‌اند؟ در بوندس‌لیگا، ایتالیا، لالیگا و... چند درصد؟ بعد بیاییم ببینیم در ایران چند درصد رباط پاره کرده‌اند؟ اگر از نظر آماری شرایط ما خیلی بدتر بود آن وقت باید نشست و عوامل آن را بررسی کرد.  باید اصول لازم برای جلوگیری از مصدومیت اجرایی شود. خواب مناسب قبل از 10:30 شب، تغذیه صحیح، ریکاوری، زمین تمرین مسطح و هموار و تمرین مبتنی بر اصول روز از مواردی هستند که مانع مصدومیت می‌شوند.


تغییر در نحوه استارت تمرینات


دکتر علی‌اصغر قربانعلی‌پور درباره تمرینات بدنسازی تیم‌ها برای ازسرگیری مسابقات توضیح داد: در این بحث کرونا که از بحث هم دور نشویم، گفتند سوم خرداد اجازه تمرین دارید، ما یکم خرداد از کل تیم تست کرونا گرفتیم، یکی از آن‌ها مثبت درآمد که به قرنطینه رفت و خدا را شکر بدون هیچ عوارضی برگشت و الان در تمرینات است ولی مسئله مهمش این بود که به ما گفتند بیست و دوم خرداد شروع بازی‌هاست. شما وقتی سوم خرداد می‌گویید؛ بیست و دوم تاریخ شروع بازی‌هاست، نحوه استارت تمرین کاملاً متفاوت می‌شود تا اینکه بیست و هشتم تاریخ شروع مسابقات باشد.  هر چند بعد از یک هفته مجدد اعلام شد؛ بازی‌ها هشتم و نهم تیر آغاز می شود.



بازیکنان شاداب تمرین نمی‌کنند


مربی بدنساز سابق استقلال درباره اینکه وقفه در مسابقات باعث کاهش افت بازیکنان تیم‌ها می‌شود، تصریح کرد: واقعیت این است که به هر حال آن شادابی قبل را در تمرینات روزمره در ورزشکاران نمی‌بینیم. در همین تمریناتی که هر روز انجام می‌دهیم  بازیکنان یک مقدار از نظر شادابی بدنی افت دارند. خیلی مهم است که در آن وقفه ما توانسته باشیم چه اهدافی را پیگیری کنیم. مثلاً ما می‌دیدیم ورزشکارانی که از خود فیلم در شبکه مجازی می‌گذاشتند، تمرینات پرومتریک انجام می‌دادند در صورتی که به نظر من نیازی نبود در آن مقطع آن کار را کرد چون همه از روز اول می‌دانستیم سه هفته وقت را داریم.


عمده آسیب‌ها به خاطر بی‌برنامگی است


وی افزود: حلقه گمشده ما بحث سازگاری‌هایی است که به دست آورده بودیم و طبیعتاً کم شد ولی  سازگاری‌های تاندونی و رباطی و استخوانی را می‌توانستیم حفظ کنیم. می‌توانستیم  از همین آسیب‌هایی که اتفاق افتاده است پیشگیری کنیم. فوتبالست حرفه‌ای اگر دو هفته بی‌تمرین باشد استقامت قلبی و عروقی‌اش افت می‌کند. حالا بدتر از آن مسئله قدرت است. شما در مسئله قدرت هفته اولی که بی تمرین و بی تحرک باشید 4 درصد افت دارید. بنابراین تمرین مستمر و مناسب می‌تواند کمک کند جلوی آسیب‌های امروزی را بگیریم. این از بُعد تمرینی‌اش است. ولی فقط بُعد تمرینی نیست. واقعیت این است که عمده مشکلات و آسیب‌هایی که الان هست به خاطر برنامه‌ریزی غلط بود.



تعطیلی‌ها برای تیم‌ها خوب نیست


فرزاد آشوبی درباره فاصله گرفتن بازیکنان از تمرینات و افت فنی یادآور شد:  دور بودنش طبیعتاً حالت روحی خیلی خوبی را نمی‌تواند به همراه داشته باشد. اما اینکه روی این موضوع خیلی تأکید می‌شود که دور بودن از تمرینات حالا به شکل گروهی تفاوت‌های معناداری را در شروع مسابقات به همراه خواهد داشت، من معتقدم این برمی‌گردد به ضعف‌های بزرگ ساختاری به ویژه در بحث فنی که باعث می‌شود تعطیلی‌ها حتی اگر کوتاه‌مدت هم باشد، در فوتبال ایران شکل خوبی را برای یک تیم به همراه نداشته باشد.


زمان کافی برای بازسازی تیم‌ها داده شده است


وی در مورد تفاوت وضعیت بدنی بازیکنان لیگ‌های معتبر خارجی نسبت به دوران قبل از کرونای آنها تا چه حد بوده است؟ تصریح کرد: به نظر من تفاوت خیلی بزرگی وجود نداشت. نمی‌شود گفت هیچ فرقی وجود نداشت ولی به آن شکل نبود که خیلی محسوس و بزرگ باشد. باید هم همین‌طور باشد. درست است که وقفه ناخواسته‌ای به کل دنیا در این بخش تحمیل شد اما اینکه بازیکنان ما چطور این زمان و فضا را مدیریت کنند، با چه برنامه‌هایی جلو بروند که میزان عدم بازدهی‌شان به حداقل برسد، بخش مهمی است و اینکه در شروع مجدد تمرینات فرصتی که ناخواسته تبدیل  به یک مدت زمان بیش از یک ماهه شد، فکر می‌کنم زمان کافی است که در بُعد فنی و کار گروهی هم این تیم‌ها به شرایط خوب خودشان برسند. حالا یک درصد کمی را می‌شود به خاطر این تعطیلات طولانی‌مدت برای افت کیفی آن‌هم در بخش هماهنگی بازیکنان قائل شد ولی در سایر زمینه‌ها به اعتقاد من نباید این افت خیلی فاحش و بزرگ باشد.



فاصله فوتبال ایران با استانداردهای حرفه‌ای


بازیکن سابق تیم ملی درباره اینکه آیا تیم‌ها با شروع دوباره لیگ نیاز به آنالیز دوباره از یکدیگر دارند؟ بیان کرد: خیلی سخت است بخواهیم این‌جوری راجع به آن صحبت کنیم.  فکر می‌کنم حتماً باید هر تیم یک بازی انجام داده و دیده شود تا شرایط واقعی و قابل لمس آنها به دست بیاید. در حالت طبیعی، حرفه‌ای و نرمال نباید این اتفاق بیفتد ولی ما داریم راجع به فوتبالی صحبت می‌کنیم که با استانداردهای حرفه‌ای فاصله خیلی بزرگی دارد و خیلی سخت است بخواهیم خودمان را در یک مقیاس حرفه‌ای قرار دهیم.


بی‌برنامگی ضربات جبران ‌ناپذیری به فوتبال می‌زند


آشوبی در مورد اینکه تعطیلات ناخواسته به فوتبال لطمه زده است، تأکید کرد: بله، این تعطیلات طولانی مدت ضربه بزرگی بوده ولی باز هم من تأکید می‌کنم اگر یک استاندارد مشخص، یک تفکر و ایده مشخص و قابل فهمی وجود داشته  و در گذشته  به بازیکنان دیکته شده باشد، آن‌ها کاملاً این موضوع را درک کرده‌ و  از یاد نخواهد برد. فقط ممکن است از  لحاظ هماهنگی در کار فنی آنها تأثیرگذار باشد و این هم با توجه به فرصتی که پیش آمد برای مربیان و تیم‌ها مناسب بود.



پروتکل‌ها را جدی بگیریم


دکتر زرینه در مورد اینکه در شرایط کنونی ادامه لیگ بهتر است یا تعطیلی آن، تصریح کرد: نتیجه‌گیری کلی که من می‌توانم از این بحث داشته باشم اینکه اول تکلیف خود را روشن کنیم. می‌خواهیم فوتبال باشد یا نباشد؟ اینکه بگوییم که شهریور باشد، الان نباشد، بیشتر به جوک شباهت دارد. یا باید کلاً آن را کنار بگذاریم تا زمانی که داستان کرونا تمام شود یا اینکه جلو برویم.  مسلماً همه این صدمات و آسیب‌دیدگی‌ها تقصیر این مسئله نیست. جان انسان‌ها بسیار مهم است، پر واضح است که اگر هر کدام از ما در خانه بودیم، از نظر کووید-19 در امان بودیم، ولی آیا ما سلامت روحی و روانی هم داشتیم؟ ما می‌توانیم افراد را 6 ماه در خانه بگذاریم و از خانه تکان نخورند؟ آیا چنین چیزی اصلاً شدنی است؟ بنابراین باید چه کار کنیم؟ چیزی که من خیلی روی آن تأکید دارم این است که پروتکل‌ها را جدی بگیریم و مسابقات با رعایت پروتکل‌ها ازسرگیری شود چون مشخص نیست چه زمانی واکسن و داروی مقابله با کرونا اختراع شود.


اجرای مقتدارنه تصمیمات فدراسیون فوتبال 


آشوبی در انتهای صحبت‌های خود درباره اینکه لیگ برتر ادامه یابد یا متوقف شود، عنوان کرد: کاملاً موافقم که ادامه پیدا کند به خاطر اینکه این ویروس حالا حالاها مهمان کل جهان است، نه فقط ایران؛ و باید یاد بگیریم که با آن زندگی کنیم به شکلی که کمترین آسیب و مشکل متوجه نه فقط ورزشکاران و فوتبالیست‌هایمان بلکه متوجه همه اقشار جامعه شود. فکر می‌کنم افکار و ایده‌هایی به غیر از سلامتی انسان‌ها پشت این بیانات شعارگونه آقایان هست که می‌خواهند لیگ تعطیل شده و مسابقات ادامه پیدا نکند و کاملاً موافق صحبت دکتر زرینه هستم. 



وی تصریح کرد: سازمان لیگ و فدراسیون ما باید بسیار بسیار محکم با تیم‌هایی که خواهان تعطیلی لیگ هستند برخورد کند. هر چند که لابی‌های بزرگی در این مورد خواهد شد اما سازمان لیگ برای اینکه روی این لابی‌ها تأثیر منفی بگذارد با قدرت تصمیماتش را اجرایی کند و زیر بار فشارها نرود. اگر قرار باشد با هر ایده و نظری، در برنامه مسابقات لیگ تغییری ایجاد شود، پس دیگر فکر نمی‌کنم جایگاهی به‌عنوان مسئول باقی بماند.





انتهای پیام/4048/


انتهای پیام/

برچسب ها: فرزاد آشوبی
ارسال نظر