صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۱۳ - ۲۶ خرداد ۱۳۹۹

نوشابه از چه زمانی وارد ایران شد؟ +خطرات مصرف آن

نوشابه در مجموع دارای ترکیبات ناسالمی است که بیماریهای مختلفی مانند دیابت، چاقی ، مشکلات قلبی و عروقی و ... را ایجاد می کند و با توجه به وجود گاز کربنیک در آن برای هضم غذا مشکل ایجاد کند.
کد خبر : 494935

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، تقریبا می توان گفت که امروزه اغلب افراد نوشابه مصرف می کنند، اما اگر مضرات و عوارض جبران ناپذیر نوشابه را بدانند شاید از نوشیدن نوشابه پشیمان شوند!


قند هر قوطی نوشابه گازدار، برابر با 10 قاشق غذاخوری شکر است. این مقدار نوشابه، حدود 150 تا 200 کیلوکالری انرژی دارد. حالا فکرش را بکنید فردی که در یک وعده،‌ بیش از یک لیوان یا یک قوطی کوچک نوشابه مصرف می‌کند، چه مقدار قند و کالری به بدنش می‌رساند؟
مصرف این نوشیدنی‌های بسیار شیرین می‌تواند تحریک کاذب ترشح انسولین و بالا رفتن کاذب سطح قند خون را در پی داشته باشد. در نتیجه، به مرور زمان احتمال بالا رفتن مقاومت بدن به انسولین بالا می‌رود و زمینه ابتلا به دیابت، به‌خصوص در آنهایی که از نظر سابقه خانوادگی مستعد ابتلا هستند، فراهم می‌شود.


از طرف دیگر، وقتی اسید فسفریک و دی‌اکسید کربن موجود در نوشابه‌ها، وارد معده می‌شود، pH اسیدی آن را خنثی و هضم را مختل می‌كند. کافئین موجود در نوشابه‌ها هم 30 تا 40 دقیقه بعد از ورود به بدن، به‌خصوص در بچه‌ها مشکلات مختلفی مانند گشادی مردمک چشم یا افزایش اضطراب و استرس ایجاد می‌کند.


خطرات نوشابه در یک نگاه:


نوشابه می تواند منجر به کاهش عملکرد کلیه شود
نوشابه ریسک ابتلا به دیابت را بالا می برد
نوشابه باعث خشکی بدن می شود
نوشابه سرطان زاست ، به همین سادگی
نوشابه کالری زیادی دارد
نوشابه خطر بیماری های قلبی در مردان را افزایش می دهد
رنگ کاراملی در نوشابه به مسائل عروقی مرتبط است
نوشابه خطر ابتلا به چاقی را افزایش می دهد
اسید نوشابه مینای دندان را از بین می برد
نوشیدن نوشابه متابولیسم را تغییر می دهد و مانع از کاهش وزن می شود



اسید فسفریک:


این ماده موجب کاهش توانایی بدن در مصرف کلسیم می‌شود که منجر به پوکی استخوان و سستی دندان‌ها شده و اسید کلریدریک موجود در معده را خنثی می‌کند که البته سوءهاضمه و جذب ناقص مواد غذایی از دیگر اثرات مضر این ماده است.


قند :


سازندگان نوشیدنی‌های غیرالکلی بزرگترین مصرف کننده‌ی قند تصفیه شده هستند. این یک امر اثبات شده است که قند میزان انسولین خون را بالا می‌برد و منجر به افزایش فشارخون و کلسترول، بیماری های قلبی، دیابت، افزایش وزن و پیری زودرس می‌شود.


آسپارتام:


آسپارتام یک ترکیب شیمیایی هست که در تهیه‌ی نوشابه‌های رژیمی، به عنوان شیرین‌کننده‌ی مصنوعی به جای قند استفاده می‌شود. باید بدانید که همین آسپارتام بیش از 90 مشکل و عارضه‌ی جانبی برای بدن به وجود می‌آورد مانند تومورهای مغزی، ناهنجاری‌های مادرزادی، دیابت، اختلالات احساسی و صرع.


کافئین:


نوشیدنی‌های کافئین دار موجب بروز اضطراب، فشار خون بالا، ضربان قلب نامنظم یا تپش قلب و بالا رفتن مقدار کلسترول خون می‌شوند. ویتامین‌ها و مواد معدنی را می‌سوزانند و موجب مشکلات بارداری و سرطان می‌شوند.


در نهایت باید گفت که مصرف نوشیدنی‌های غیرالکلی گازدار یا ساده، علاوه بر داشتن مضرات فراوان، اشتهای افراد را برای مصرف مواد غذایی مفید مانند سبزیجات، پروتئینها، لبنیات و سایر موادمغذی از بین می‌برند.


ترک عادت مصرف این نوشیدنی‌ها ساده‌ترین راه به سوی سلامتی است.


فراموش نکنید که بهترین راه حفظ سلامتی استفاده هرچه بیشتر از مواد غذایی طبیعی است.


زرد، سفید یا مشکی کدام مضرتر است؟


یک متخصص تغذیه درباره تاثیر رنگ نوشابه در مضر بودنش می‌گوید: «نوشابه‌های مشکی برای پاک‌کنندگی جرم و کثیفی (به خصوص برای تمیز کردن چربی روغن ماشین در تعمیرگاه‌ها) استفاده می‌شود و این به دلیل اسیدیته قوی آن است. از این‌ رو وقتی این ماده وارد معده می‌شود هر چند که قادر به تحمل آن است اما با تنبل بار آوردن معده در ترشح اسید خود، اگر دیگر با غذا نوشابه میل نشود، سیستم گوارشی بدن دچار اختلال می‌شود.»


به گفته این متخصص تغذیه، ضرر تمام نوشابه‌ها یکسان است و تفاوت رنگ آنها ماجرا را عوض نمی‌کند، هر چند که ابتدا نوشابه‌‌های سفید (به دلیل نداشتن رنگدانه‌ها)، سپس مشکی (با داشتن کارامل تقریبا بی‌ضرر) و در نهایت زرد (به دلیل رنگ‌دهنده‌های مصنوعی) به ترتیب در وضعیت بهتری نسبت به هم مطرح می‌شوند اما هیچ یک از آنها به دیگری ارجحیت ندارد.


مصرف سرانه نوشابه در ایران


یکی از مشکلات تغذیه ای در ایران مصرف بیش از نیاز و استاندارد جهانی از نوشابه های گازدار و کافئینی است ، به گونه ای که مصرف سرانه نوشابه در ایران بیش از ۳۳ لیتر است و مصرف این نوشابه ها در کشورهای دیگر به میزان ۱۱ تا ۱۲ لیتر در سال است، نشان می دهد که هر ایرانی در سال سه تا چهار برابر استاندارد جهانی از نوشابه های گازدار استفاده می کند.


به جای مصرف انواع نوشابه های گاز دار بهتر است از عرقیات گیاهی که به صورت سنتی نظیر عرق بیدمشک که می توان شربت آن را به صورت مخلوط با آب لیمو تهیه کرد، مورد مصرف قرار گیرد.


نوشابه از چه زمانی وارد ایران شد؟


وقتی نوشابه به مردم ایران معرفی و وارد سفره‌های ایرانی شد، به دلیل تطبیق نداشتن نوشابه با ذائقه مردم اول فروش آن رشد کمی داشت و مردم زیاد استقبال نکردند و سال‌ها طول کشید تا نوشابه در ایران جا افتاد اما کم‌کم این نوشیدنی جای خود را باز کرد؛ تا جایی که در ‌سال ۱۳۵۶ تولید نوشابه در سطح کشور به حدود ۱.۷ میلیارد و این عدد در ‌سال ۱۳۶۲ به ۲.۶ میلیارد بطری رسیده بود. آمارها حالا اما نشان می‌دهد هر ایرانی سالانه به‌ طور متوسط ۴۲ لیتر نوشابه مصرف می‌کند و در ۲۰‌سال اخیر مصرف نوشابه‌های گازدار در کشور نزدیک به ۱۵‌درصد افزایش داشته است.


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر