صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۵ - ۱۰ خرداد ۱۳۹۹
بررسی آنا از وضعیت بازار املاک؛

آخرین آمار از وضعیت اجاره‌نشینی‌/ چرا مسکن در ایران گران می‌شود؟

بر اساس برآوردهای انجام شده در حال حاضر کشور نیازمند تولید 4 میلیون و 76 هزار واحد مسکن جدید است. اما روند تولید مسکن در سال‌های اخیر به این معضل دامن زده به نحوی که طبق آمارهای طرح جامع مسکن تولید مسکن در کشور روند نزولی شدیدی داشته است.
کد خبر : 492633

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، در یک ماه اخیر ارزش هر متر مربع مسکن با جهش قیمتی روبرو شده است. طبق آمارهای اعلام شده از سوی بانک مرکزی تعداد معاملات انجام شده در شهر تهران در اردیبهشت ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال 98 با 9/7 درصد کاهش به میزان 11310 واحد مسکونی رسیده است. این درحالی است که در اردیبهشت سال 99 قیمت هر مترمربع نسبت به ماه قبل 11 درصد و نسبت به زمان مشابه در سال 98، 33/9 درصد افزایش یافته است. در بین مناطق 22 گانه شهرداری تهران نیز بیشتری متوسط قیمت یک مترمربع 339 میلیون ریال مربوط به منطقه 1 بوده و کمترین آن با 78/5 میلیون ریال مربوط به منطقه 18 بوده است که این آمار نیز نسبت به زمان مشابه سال 98 به ترتیب 30/3 و 32/8 درصد افزایش داشته است.


با وجود رکود در تقاضا خرید مسکن در سال 98 و همچنین شیوع کرونا، بسیاری از کارشناسان پیش از این پیش‌بینی می‌کردند که در سال 99 بازار مسکن با رکود و ثبات قیمتی همراه باشد. اما شرایط فعلی وضعیت متفاوتی را نشان می‌دهد و قیمت‌ها افزایش چشمگیری داشته است.


آنچه به نظر می‌رسد این است که در برخی از سال‌ها افزایش قیمت در بازار مسکن به دلیل هجوم نقدینگی سرگردان بوده اما بررسی آمارهای بازار مسکن و تحولات آن نشان می‌دهد که جهش قیمتی مسکن ریشه در برهم خوردن عرضه و تقاضای مسکن دارد که علت اصلی بروز این مسئله نیز عقب  افتادگی 40 ساله تولید مسکن در کشور است.


آمارهای رسمی از عرضه و تقاضا در بازار مسکن نشان می‌دهد که از سال 57 تاکنون در هر دهه یک میلیون انباشت تقاضای مسکن در کشور وجود داشته و همین علت اساسی تبدیل مسکن از کالای مصرفی به کالای سرمایه‌ای بوده که موجب شده این بازار هر از چندگاهی با سیلی از ورود نقدینگی روبرو شود. بر اساس برآوردهای انجام شده در حال حاضر کشور نیازمند تولید 4 میلیون و 76 هزار واحد مسکن جدید است. اما روند تولید مسکن در سال‌های اخیر به این معضل دامن زده به نحوی که طبق آمارهای طرح جامع مسکن، تعداد واحدهای ساخته شده در سال 92، 820 هزار واحد بوده، این آمار در سال 95 به 390 هزار واحد رسیده است. روند نزولی کاهش تولید مسکن در 97 و 98 ادامه داشته که مقدار آن در این دو سال به ترتیب به 298/5 هزار و 100 هزار واحد رسیده که طبق آمارهای بانک مرکزی در این دو سال قیمت هر مترمربع مسکن نیز 2/8 برابر شده است. با توجه به انباشت بیش از 4 میلیونی تقاضای مسکن و همچنین ادامه‌ کاهش تولید مسکن در سال‌های اخیر پیش‌بینی می‌شود روند افزایش جهشی قیمت ادامه پیدا کند و اتفاقات مشابه سال 99 نیز در بازار مسکن تکرار خواهد شد.


ناگفته نماند طبق گزارش‌های رسمی بیش از 2/5 میلیون مسکن خالی در کشور وجود دارد که عرضه آن می‌توان بخشی از تقاضای خرید و رهن و اجاره را پاسخ دهد. یکی از راهکارهای مهم برای کاهش مسکن خالی در کشور استفاده از سازوکارهای مالیاتی مانند مالیات بر خانه‌های خالی است که اجرای آن می‌تواند به افزایش عرضه مسکن در بازار کمک کند.


انتهای پیام/4141


انتهای پیام/

برچسب ها: قیمت مسکن مسکن
ارسال نظر