صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۵۳ - ۰۳ خرداد ۱۳۹۹

خبرنگاری که مغز متفکر و طراح عملیات بیت‌المقدس شد

طراح و مغز متفکر عملیات بیت‌المقدس خبرنگاری بود که بعدها وارد سپاه شد.
کد خبر : 491596

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا، عملیات بیت‌المقدس یا الی بیت‌المقدس (معنا: به‌سوی بیت‌المقدس) بزرگترین عملیات نیروهای مسلح ایران در جنگ ایران و عراق محسوب می‌شود. نیروهای رزمنده ایرانی با توان ۱۳۰ هزار سرباز در ساعت ۳۰ دقیقه بامداد ۱۰ اردیبهشت ۱۳۶۱ در محور اهواز، خرمشهر و دشت آزادگان آغاز شد. اما طراح و مغز متفکر عملیات بیت‌المقدس که بود؟


غلامحسین افشردی معروف به حسن باقری متولد ۲۵ اسفند ۱۳۳۴ در تبریز است. او دوره دبستان را در مدرسه مترجم الدوله و دوره متوسطه را در دبیرستان مروی به پایان رساند و از همان ابتدا به فعالیت‌های رسانه‌ای و انقلابی علاقه داشت.


حسن باقری در کنکور سراسری شرکت کرده و با رتبه ۱۰۴ در رشته ی حقوق قضايى در دانشگاه تهران پذیرفته شد. او در دوره سربازی به دستور امام خمینی(ره) از پادگان فرار کرد و به جمع انقلابیون پیوست. وی تجربه دوره نظامی را در سربازی داشت.



بعد از پیروزی انقلاب اسلامی مدتی در کمیته انقلاب اسلامی فعالیت داشت و از سال ۱۳۵۸ وارد روزنامه تازه تأسیس جمهوری اسلامی وابسته به این حزب شد. او در این دوره خبرنگار گروه سیاسی و اجتماعی روزنامه جمهوری اسلامی بود و نقش مهمی در ارائه گزارش‌های سیاسی در افشای چهره منافقین و برخی گروه‌های ملی داشت.


او در این مدت که کار رسانه‌ای انجام می‌داد، سفری به لبنان داشت و از نزدیک با فعالیت گروه‌های شبه نظامی مقاومت آشنا شد. باقری به دلیل علاقه شدید به لباس پاسداری از سال ۱۳۵۹ از رسانه کناره گرفت و به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پیوست. او توانست با نبوغ خود واحد اطلاعات و عملیات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را تاسیس، بسط و گسترش دهد.


حسن باقری طرح عملیات بیت‌المقدس را برای آزادسازی خرمشهر در قرارگاه کربلا و در جمع سایر فرماندهان ارائه کرد. در این طرح قرار شد، ۴۰ تا ۵۰ هزار نیرو را از رودخانه کارون، شبانه به مواضع دشمن انتقال داده تا نقاط اصلی دشمن را به دست بگیرند. طرح این عملیات ۲۰ شبانه‌روز در قرارگاه کربلا با حضور فعال حسن باقری، علی صیاد شیرازی، غلامعلی رشید، محسن رضایی، یحیی رحیم صفوی و سایر فرماندهان یگان‌ها و لشکرهای سپاه و ارتش بررسی و تصویب شد. وی در آن زمان فرمانده قرارگاه نصر سپاه بود.


در جریان آزادسازی خرمشهر در عملیات بیت‌المقدس، نیروهای حسن باقری در قرارگاه نصر، با محاصره دشمن و جلوگیری از پیشروی آنان در ناحیه شلمچه، زمینه محاصره و آزادسازی خرمشهر را توسط قرارگاه فتح فراهم کردند.


همچنین در این دوره با پیشنهاد محسن رضایی، فرمانده وقت سپاه نام دیگری برای او انتخاب شد؛ یعنی حسن باقری. به دلیل اینکه او از تحولات سیاسی و امنیتی کشور با توجه به حرفه رسانه بسیار باخبر و مطلع بود، توانست در مدت کوتاهی طرح‌های زیادی در حوزه اطلاعاتی و عملیاتی در جبهه‌های جنگ پیدا کند.


در دورانی که او در جنگ حضور داشت با استفاده از تجربیاتی که در زمان خبرنگاری خود در ایران و لبنان به دست آورده بود، به جمع‌آوری اطلاعات، نقشه‌ها و کالک‌های عملیاتی و ضبط صدا در جبهه‌های ایران پرداخت و این اسناد را به گزارش‌های سازمان‌یافته تبدیل کرد. وی همچنین  مؤسس واحد اطلاعات و عملیات سپاه نیز بود.


او در شکست محاصره سوسنگرد، عملیات توقف پیشرفت رژیم بعث صدام به سوی اهواز،فرماندهی عملیات امام مهدی، فتح ارتفاعات الله‌اکبر و دهلاویه، فرماندهی عملیات فرمانده کل قوا،  عملیات ثامن‌الائمه در شکست حصر آبادان و از همه مهم‌تر عملیات آزادسازی خرمشهر نقش اساسی و محوری داشت.


معاونت فرماندهی کل سپاه در قرارگاه فرماندهی عملیات، جانشین فرماندهی نیروی زمینی سپاه، طراح اصلی عملیات آزادسازی خرمشهر،  فرماندهی قرارگاه نصر در عملیات رمضان در کارنامه شهید باقری دیده می‌شود. در فیلم‌های منتشر شده برای طراحی عملیات آزادسازی خرمشهر دیده می‌شود که تمام فرماندهان ارتش و سپاه تحت فرمان و هدایت وی عملیات را پیش می‌برند.


در جریان عملیات رمضان که در روز ۲۳ تیر ۱۳۶۱ در منطقه عملیاتی شلمچه که شرق بصره محسوب می‌شد، نیروهای تحت فرماندهی وی با عبور از تله‌های انفجاری و مین، به عمق ۲۷ کیلومتری خاک عراق و به نزدیکی شهر بصره رسیدند.


مهم‌ترین شاخص شهید حسن باقری، نظم در عملیات، برنامه‌ریزی دقیق امنیتی و اطلاعاتی، کادرسازی در نیروهای عملیاتی و هوش بالای نظامی بود. او در ۹ بهمن ۱۳۶۱ وقتی در منطقه فکه مشغول شناسایی منطقه و آماده‌سازی عملیات والفجر مقدماتی بود که در سنگر دیده‌بان، مورد اصابت گلوله خمپاره قرار گرفت و به شهادت رسید.


حسن باقری مؤسس واحد اطلاعات و عملیات سپاه است. برادر او سرلشکر باقری هم اکنون رئیس ستادکل نیروهای مسلح ایران است.


انتهای پیام/۴۰۸۲/


انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان 0 نظر
مرادی
08:38 - 1399/07/07
خیلی غم انگیز هست که تاریخ کشورم تحریف بشود وطراحان اصلی عملیات بیت المقدس که ارتشیان بودند به نام باقری زده بشه.تاریخ قضاوت میشود ورسوایی برای دروغ گویان خواهد ماند.خداوند شهید باقری را رحمت کند.ایشان هم راضی نخواهد بود که نسبت دروغ داده شود.