صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۳:۰۶ - ۰۱ خرداد ۱۳۹۹
آنا گزارش می‌دهد؛

کش‌وقوس‌های ادامه‌دار سهمیه‌ آزمون‌های سراسری/ از حذف سهمیه فرزندان اعضای هیئت علمی تا کاهش سهمیه ایثارگری

اصلاح سهمیه آزمون‌های سراسری بیش از 3 سال در دستور کار مسئولان قرار دارد ولی هنوز تعیین تکلیف نشده است.
کد خبر : 491266

به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، سه سال است که داوطلبان آزمون‌های سراسری منتظر اصلاح سهمیه‌ها هستند و هر ساله نزدیک برگزاری آزمون سراسری موضوع اصلاح سهمیه‌ها مطرح می‌شود و بعد از مدتی اعلام می‌شود که اصلاح سهمیه‌ها به کنکور امسال نمی‌رسد.


ابعاد بررسی سهمیه‌های امسال کمی با سال‌های قبل فرق دارد. بحث اصلی سهمیه مربوط به سهمیه ایثارگران است. ابراهیم سوزنچی معاون خط مشی‌گذاری ستاد علم و فناوری با انتقاد از سازمان سنجش آموزش کشور می‌گوید  «رئیس سازمان سنجش از هر کسی بهتر می‌داند که مهم‌ترین و بزرگ‌ترین سهمیه کنکور متعلق به ایثارگران است که مصوبه مجلس شورای اسلامی است و اصلاح یا لغو قوانین مجلس از اختیارات مجلس شورای اسلامی است و شورای عالی انقلاب فرهنگی از لغو یا اصلاح قوانین مجلس پرهیز می‌کند و در حیطه اختیارات شورا نیست.» 


ضرورت ساماندهی سهمیه‌بندی‌ها


پیش‌ازاین رئیس سازمان سنجش آموزش کشور پای شورای عالی انقلاب فرهنگی را به موضوع سهمیه‌ها باز کرد. به گفته ابراهیم خدایی «خواست عموم و داوطلبان این است که سهمیه‌بندی‌ها کلاً باید ساماندهی شود و در این خصوص اجماع نظری در مراجع سیاست‌گذاری و تصمیم‌گیری از جمله مجلس، شورای انقلاب فرهنگی و دولت وجود دارد که ان‌شاءالله این مباحث ساماندهی شود.» 


آن‌طور که سوزنچی می‌گوید  «لایحه تغییر وضعیت سهمیه‌ها از سوی وزرای بهداشت و علوم امضا شده است. این لایحه برای بررسی به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارجاع شده است ولی در بررسی‌های صورت گرفته مشخص شد، بخش مهم لایحه نیازمند طرح در مجلس شورای اسلامی است. البته مناسب بود لایحه که هنوز طرح موضوع نشده است رسانه‌ای نشود که متأسفانه رسانه‌ای شد و بازتاب‌های متفاوتی داشت.» 


با اینکه هنوز مشخص نیست که چه خواهد شد ولی رئیس سازمان سنجش در آذرماه 98 جزئیات این لایحه را که حتی در آن زمان از سوی وزرا امضا نشده بود را رسانه‌ای کرد. وی در توضیح این لایحه گفته بود که  «در این لایحه سهمیه‌های کنکوری و آزمون‌های کشور از ۱۹ مورد به ۳ مورد کاهش یافته است و سهمیه‌های مهمی چون بومی گزینی، بومی منطقه‌ای، بومی قطب و بومی ناحیه‌ای به دلیل مشکلات متعددی که برای دانشگاه‌های کشور ایجاد کرده بود، در این لایحه حذف شده است.» 


باقی ماندن تسهیلات فرزندان اعضای هیئت علمی


به گفته رئیس سازمان سنجش  «امتیاز تسهیلات فرزندان هیئت‌علمی، سهمیه‌های قهرمانان، حافظان قرآن، بهیاری و کشاورزی نیز در این لایحه حذف‌شده‌اند. همچنین سهمیه مناطق محروم هم دستخوش تغییرات جدی شده است و تنها بر اساس نیاز منطقه‌ای و مصوبه شورای گسترش دانشگاه‌ها اعمال می‌شود.» 


در حالیکه سوزنچی، معاون خط مشی‌گذاری ستاد علم و فناوری این جزئیات را تکذیب کرده و می‌گوید  «به‌عنوان مثال یک بند لایحه حذف تسهیلات فرزندان اعضای هیئت‌علمی بود که به‌نوعی سوءبرداشت به سهمیه اعضای هیئت‌علمی در کنکور سراسری شد. همین موضوع باعث متشنج شدن جو اعضای هیئت‌علمی شد و نامه‌ای با ۵ هزار امضا از طرف اعضای هیئت‌علمی به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارسال شد.» 


طرح مداوم حذف سهمیه‌ها از سوی سازمان سنجش آموزش کشور به صلاح نیست


وی بار دیگر با انتقاد از سازمان سنجش آموزش کشور گفته است که  «طرح مداوم حذف سهمیه‌ها از سوی سازمان سنجش آموزش کشور و عدم توجه به اصلاح نظام و روش کنکور که مخرب‌ترین تأثیر را بر آموزش‌وپرورش گذاشته است گاهی برای دلسوزان ایجاد سؤال می‌کند.» 


سهمیه ایثارگران به ۵ درصد مازاد ظرفیت محدود شود


آن‌طور که مشخص است براساس پیشنهاد سازمان سنجش، سهمیه ایثارگران به ۵ درصد مازاد ظرفیت محدود می‌شود در حالی‌که مصوبه سهمیه ایثارگران در کنکور سراسری مصوب مجلس شورای اسلامی است و همان‌طور که گفته شد لغو یا اصلاح آن در فرآیند مجلس امکان‌پذیر است.


به گفته سوزنچی؛ پیشنهاد دیگر سازمان سنجش حذف سهمیه بومی گزینی است که مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی است و ستاد نقشه جامع علمی کشور بر اصلاح این مصوبه تأکید دارد و از نظر تخصصی با حذف این مصوبه به‌طور کامل موافق نیست.


مشخص نیست که چگونه سازمان سنجش آموزش کشور قصد دارد مصوبات نهادهای بالادستی خود را نظیر مجلس شورای اسلامی و شورای عالی انقلاب فرهنگی را نقض کند و وعده آن را به داوطلبان می‌دهد؟ با توافق وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و سازمان سنجش مقرر شد موضوع «سهمیه‌ها» در شورای اسلامی شدن دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی و همچنین موضوع «اصلاح نظام سنجش و کنکور سراسری» در ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور طرح و بررسی شود.


سوزنچی درباره مطرح شدن این موضوع در آخرین جلسه شورای اسلامی شدن دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی که قبل از سال جدید برگزار شد، گفته بود که  «مباحث مفصلی در مورد سهمیه‌ها مطرح شد و سازمان سنجش طرح خود را ارائه کرد که در نهایت جمع‌بندی شد که با توجه به اینکه سهمیه‌ها مصوب مجلس شورای اسلامی است، شورای عالی انقلاب فرهنگی نمی‌تواند در مسیر لغو یا اصلاح آن ورود پیدا کند.» 


این بحث‌ها نشان می‌دهد که داوطلبان نباید به اصلاح سهمیه‌ها امیدوار باشند چراکه آن‌قدر مسئله سهمیه‌ها پیچیده شده که پروسه‌ای زمان‌بر و دشوار به نظر می‌رسد.


انتهای پیام/4040/


انتهای پیام/

ارسال نظر