صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۱۷ - ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹

تشدید نژادپرستی در آمریکای ترامپ؛ فرگوسنی دیگر در راه است؟

ترامپ از بدو ورود به کاخ سفید سیاست‌های سختگیرانه‌ای در قبال مهاجران و پناهجویان اتخاذ کرده و اظهارات عجیب وی درباره مهاجران از همان ابتدا روحیات نژادپرستانه وی را هویدا کرد.
کد خبر : 489695

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، مهدی گرگانی طی یادداشتی در روزنامه وطن امروز نوشت: خطری که تحلیلگران و ناظران سیاسی آمریکایی از مدت‌ها پیش نگرانش بودند و درباره آن هشدار داده بودند، بالاخره در حال رخ دادن است  و جامعه آمریکایی در حال حرکت به سمتی است که بیم آن می‌رود مجددا وارد تنش‌های نژادی، قومی و قبیله‌ای شود. 


قتل وحشیانه نوجوان سیاه‌پوست آمریکایی به دست پدر و پسری سفید‌پوست که یک اسلحه شات گان و یک اسلحه کلت کمری به همراه داشتند، موجی از خشم و نفرت را در میان جامعه رنگین‌پوستان و حتی در میان آمریکایی‌های سفیدپوست مخالف نژادپرستی برانگیخته است. 


ماجرا از آنجا شروع شد که  یک نوجوان سیاه‌پوست غیر مسلح به نام «احمد آربری» در یکی از شهرهای ایالت جورجیا در حال ورزش در یک پارک بود که بدون دلیل مورد هجوم مسلحانه دو مرد سفید قرار می‌گیرد. پس از شلیک خطا  به سمت این نوجوان سیاه‌پوست، وی به سمت مرد سفیدپوست می‌رود تا مانع شلیک دوباره شود که شلیک 2 گلوله دیگر از فاصله بسیار نزدیک به وی اصابت می‌کند و نقش بر زمین می‌شود. 


 این اتفاق چند ماه پیش رخ داده بود اما وزارت دادگستری آمریکا از افشای این حادثه به افکار عمومی خودداری کرده و فقط انتشار ویدئوی این حادثه که اخیرا لو رفته، واکنش‌های قضایی را موجب شده است.


این تنها یک نمونه جدید از وقایع نژادپرستانه است که در آمریکا رخ داده و ریشه آن - که احتمالا در آینده نزدیک تشدید خواهد شد - را باید در روحیات و سیاست‌های دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا از سال 2016 به این سو جست‌وجو کرد. 


ترامپ از بدو ورود به کاخ سفید سیاست‌های سختگیرانه‌ای در قبال مهاجران و پناهجویان اتخاذ کرده و اظهارات عجیب وی درباره مهاجران از همان ابتدا روحیات نژادپرستانه وی را هویدا کرد. او همان ابتدا دستور اجرایی عجیب ممنوعیت ورود اتباع چند کشور آفریقایی و آسیایی به خاک آمریکا را امضا و سپس از ورود مهاجران و پناهجویان از آمریکای مرکزی جلوگیری کرد و همه آنها را به کمپ‌های مرزی فرستاد. کودکان را از پدر و مادرهای‌شان جدا و بسیاری از پناهجویان را به کشورهای مبدأ دیپورت کرد. جدا‌سازی کودکان از والدین صحنه‌های بسیار تلخی را در این زمینه به وجود آورد و مورد اعتراض شدید نهادهای حقوق بشری و سازمان‌های بین‌المللی نیز قرار گرفت. ترامپ حتی در حاشیه یک جلسه کابینه بعضی گروه‌های مهاجران آمریکای مرکزی را که بدون‌ مجوز وارد ایالات متحده می‌شوند، «حیوان» خواند. 


حمایت ترامپ از وقایع سال 2017 در «شارلوتسویل» در ایالت ویرجینیا که طی آن هزاران نفر از سفیدبرترپندارها و راست‌گرایان افراطی، مسلحانه در خیابان‌های این شهر تجمع کرده و با مخالفان نژادپرستی درگیر شدند، نمونه دیگری از این سیاست‌های ترامپ است. 


بعد از این حوادث که چندین کشته و ده‌ها مجروح نیز برجا گذاشت، ترامپ به جای انتقاد از نژادپرستان و طرفداران برتری سفیدپوستان، خشونت هر دو طرف را محکوم کرد و هیچ اسمی از عوامل و حامیان این درگیری‌ها که اغلب آنها از هواداران خودش بودند، نیاورد.


طرح ترامپ برای احداث دیوار مرزی بین مکزیک و ایالات متحده آمریکا که با هزینه چند میلیاردی در حال انجام است نیز ناشی از همین روحیه نژادپرستانه او است. 


واقعیت این است که از زمان روی کار آمدن ترامپ، روند تشدید تنش‌های نژادی، شکاف‌های طبقاتی و درگیری‌های قبیله‌ای در ایالات متحده بشدت رو به افزایش است و بروز چنین اتفاقاتی قابل انتظار بود و درباره آن نیز بارها هشدار داده شده بود. 


روحیه تقابل‌جویانه ترامپ، مواضع نژادپرستانه شدید، رویکرد سیاست‌زده در قبال ایالات مختلف که به جهت‌گیری سیاسی فرمانداران ایالت‌ها با مواضع ترامپ بستگی دارد و کینه‌جویی‌های این پیرمرد خرف سفیدپوست علیه افراد مختلف که هر روز در حساب توئیتری او مشاهده می‌کنیم، باعث تشدید روحیات افراطی‌گری در جامعه آمریکا شده است.


مواضع حمایتی ترامپ از نژادپرست‌ها و افراط‌گرایان باعث جسور شدن آمریکایی‌های سفیدپوست و افزایش تجاوز آنها به حقوق سیاه‌پوستان و رنگین‌پوستان شده است؛ مانند همین حمله به احمد آربری که این پدر و پسر سفیدپوست در کمال خونسردی و در مرکز شهر دست به چنین جنایتی می‌زنند. یا تظاهرات مسلحانه سفیدبرترپندارها در ویرجینیا یا تجمع مسلحانه حامیان ترامپ در خیابان‌های میشیگان برای مخالفت با فرمانداران دموکراتِ حامی محدودیت‌های اجتماعی برای مقابله با کرونا. باراک اوباما، رئیس‌جمهور سابق آمریکا اخیرا با اشاره به تنش‌های قبیله‌ای در ایالات متحده آمریکا با انتقاد شدید از رویکرد ترامپ گفته: «چیزی که ما با آن در جنگ هستیم، همین گرایشات است که مدت‌هاست ادامه یافته و خودخواه بودن، قبیله‌ای بودن، متفرق بودن و سایرین را مثل دشمن دیدن را در زندگی آمریکایی تقویت کرده است».


 


* شاخصی دیگر در تشدید روحیات افراط‌گرایی در آمریکا؛ افزایش خرید اسلحه در دوران جولان کرونا


ناظران و تحلیلگران معتقدند سیاست‌های افراطی و تبعیض‌آمیز ترامپ و دامن زدن به شکاف‌های نژادی و قبیله‌ای باعث افزایش احساس ناامنی در جامعه آمریکا شده و برآیند چنین شرایطی باعث ترغیب مردم به خرید اسلحه بیشتر برای مقابله با ناامنی‌ها و درگیری‌های احتمالی شده است. داشتن اسلحه بیشتر به هر بهانه یا دلیلی به صورت اتوماتیک باعث افزایش درگیری‌های مسلحانه یا تیراندازی‌های خونین در آمریکا خواهد شد.


از سوی دیگر ترامپ که سبد رای خود را در انتخابات 2020 در میان آمریکایی‌های سفیدپوست و افراطی جست‌وجو می‌کند، برای حفظ حمایت آنها احتمالا در ماه‌های آینده نیز نه‌تنها همین رویه را دنبال می‌کند بلکه ممکن است با نزدیک شدن به انتخابات برای ترغیب آنها به رای دادن به او، این رویکرد را تشدید نیز کند. پیروزی در انتخابات برای ترامپ یک خط قرمز و مساله‌ای بسیار حیثیتی است و این مساله باعث می‌شود برای پیروزی بر دموکرات‌ها از هر ابزار و ترفندی استفاده کند؛ حتی به قیمت جان شهروندان آمریکایی. 


 رهبران جامعه سیاه‌پوست آمریکا خشم خود را از قتل احمد آربری پنهان نکرده‌اند. براساس گزارش واشنگتن‌پست، «بنی واتسون‌کلمن» نماینده سیاه‌پوست ایالت نیوجرسی می‌گوید این قتل نمونه دقیقی است که نشان می‌دهد چقدر آدم بیمار در آمریکا وجود دارد و چقدر روحیات نژادپرستانه در آمریکا شدید شده است. 


«کارن باس» رئیس کنگره سیاه‌پوستان آمریکا نیز می‌گوید: وقتی از کاخ سفید نفرت جاری می‌شود، چه انتظاری دارید؟ 


«رالف رید» از رهبران کلیسای مسیحی آمریکا هم گفته، این اتفاق دردناک یادآور دوران شکنجه گذشته است. وی با اشاره به اینکه این اتفاق شبیه دوران دهه‌های 1950 و 1960 میلادی است، تاکید کرد چنین وقایعی ما را به گذشته سیاه برمی‌گرداند. 


تداوم چنین شرایطی در کنار قتل وحشیانه نوجوان سیاه‌پوست آمریکایی، سیاست‌های تبعیض‌آمیز دولت آمریکا علیه سیاه‌پوستان در مبارزه با ویروس کرونا، بی‌توجهی به وضعیت سلامتی و بهداشت آنها و بازداشت بیشتر سیاه‌پوستان در مقابل سفیدپوستان از سوی پلیس آمریکا در شرایط اعمال محدودیت‌های اجتماعی مبارزه با ویروس کرونا، جرقه‌های اعتراضی را در برخی شهرهای آمریکا‌ زده است و احتمالا در ماه‌های آینده نیز اوضاع وخیم تر خواهد شد.


با چنین شرایطی، بروز وقایعی شبیه به ناآرامی‌های فرگوسن که به دنبال قتل «مایکل براون» نوجوان سیاه‌پوست آمریکایی در سال 2014 رخ داد و بیش از یک سال شهرهای آمریکا را دستخوش ناآرامی و اعتراض کرد، ناممکن نیست.


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر