صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۱۰ - ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۹
چالش‌های انجمن‌های علمی ۲۶/ ملکیان در گفتگو با آنا مطرح کرد؛

ظرفیت بالای دانشگاه آزاد اسلامی برای نقش‌آفرینی در تولید علم/ رویکرد وزارت علوم درباره انجمن‌های علمی باید جامع و شفاف باشد

رئیس دانشکده علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق گفت: دانشگاه آزاد اسلامی با توجه به گستردگی در کشور و استفاده از اساتید مجرب، متعهد و پرانرژی در تخصص‌های گوناگون از ظرفیت بالایی برای انجام پژوهش و تولید علم برخوردار است.
کد خبر : 487629

به گزارش خبرنگار حوزه تشکل‌های دانشگاهی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا،‌ تولید علم یکی از مسائل مهم و راهبردی برای کشور محسوب می‌شود که عصاره آن می‌تواند از دلِ دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی و تحقیقاتی بیرون بیاید؛ یکی از تشکل‌هایی که می‌تواند به موضوع تولید علم ورود جدی پیدا کند، انجمن‌های علمی دانشجویی است که فعالیت آن‌ها کمتر رسانه‌ای می‌شود.
با توجه به اهمیت نقش دانشجویان در توسعه علم و فناوری کشور و توجه کافی نکردن نهادهای متولی در پیشگیری از پرداخت سطحی به ترویج و توسعه علم در جایگاه حقیقی آن، خبرگزاری آنا را بر آن داشت تا در راستای سیاست ذاتی خود در سلسله گفتگوهایی پای صحبت اساتید، نخبگان و دانشجویان بنشیند و با ارائه راهکارهایی به مسائل و چالش‌های انجمن‌های علمی در دانشگاه‌ها بپردازد.
در این گفتگو میزبان نازنین ملکیان، رئیس دانشکده علوم انسانی و عضو هیئت‌ علمی گروه علوم ارتباطات دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق هستیم که در ادامه مشروح این گفتگو را می‌خوانید.




بیشتر بخوانید:
حمایت و توجه دانشگاه‌ آزاد اسلامی نسبت به انجمن‌های علمی مطلوب است/همراهی نخبگان علمی لازمه تحقق نهضت تولید علم




ظرفیت بالای دانشگاه آزاد اسلامی برای نقش‌آفرینی در عرصه تولید علم و پژوهش
آنا: اساتید و دانشجویان چگونه می‌توانند به تولید علم کمک کنند؟
ملکیان: دانشگاهیان در شرایط فعلی جامعه نقش مهمی در تولید علم دارند. دانشگاه، محل پژوهش و تحقیق است و دانشگاه آزاد اسلامی با توجه به گستردگی در کشور و استفاده از اساتید مجرب، متعهد و پرانرژی در تخصص‌های گوناگون از ظرفیت بالایی برای انجام پژوهش و تولید علم برخوردار است. نکته مهم این است که پژوهش‌ها و نتایج آن باید منطبق بر نیاز کشور و کاربردی باشند.



لزوم توجه به طرح‌های پژوهشی برای حل مسائل جامعه
باید در کنار تمرکز بر تولید مقالات علمی، بر طرح‌های پژوهشی منتج به حل مسائل جامعه تأکید شود که این موضوع نیاز به اصلاح قوانین و بخشنامه‌هایی دارد تا با ایجاد انگیزه در سرمایه انسانی علمی کشور، تحرک و تحولی در تولیدات علمی اتفاق بیفتد؛ در کنار این مسئله باید تجدید نظری در نحوه ارتباط میان دانشگاهیان و صنایع کشور انجام شود.


صنعت و دانشگاه باید ضمن اعتماد متقابل، دوشادوش یکدیگر گام بردارند تا بتوانند به معنای واقعی کلمه در راستای بیانات مقام معظم رهبری به تحقق شعار سال که «جهش تولید» است، دست پیدا کنند.
انجمن علمی دانشجویی؛ فرصتی بکر برای ترغیب دانشجویان به فعالیت علمی
آنا: نقش انجمن‌های علمی دانشجویی در پیشرفت علمی کشور چیست؟
ملکیان: انجمن‌های علمی دانشجویی در دانشگاه‌ها فضای بسیار مناسبی برای تقویت روحیه مشارکت و همکاری و تعاملات دانشجویی و حل مسئله است. فعالیت دانشجویان در این انجمن‌ها موجب می‌شود که فرصتی برای تمرین کار تیمی و گروهی علمی پیدا کنند.
انجمن‌های علمی دانشجویی فرصت بکر و ویژه‌ای است که می‌توانند دانشجویان را به تحرک و فعالیت در فضای علم و دانشگاه ترغیب کنند. همچنین حضور اساتید دانشگاه در کنار دانشجویان در انجمن‌ها به‌عنوان استاد راهنما و هدایت‌کننده ایده‌ها و تفکرات دانشجویی، می‌تواند بسیار ثمربخش باشد؛ در واقع این انجمن‌ها می‌توانند پله ورود به فضای پژوهش‌های علمی کشور باشند.



رویکرد وزارت علوم درباره انجمن‌های علمی دانشجویی باید جامع و شفاف باشد
آنا: رویکرد آموزش عالی در خصوص حمایت کردن از انجمن‌های علمی دانشجویی را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
ملکیان: رویکرد وزارت علوم درباره انجمن‌های علمی دانشجویی باید جامع و شفاف باشد. وزارت علوم می‌تواند با در نظر گرفتن جشنواره‌ها و مسابقات مختلف در گروه‌های علوم انسانی، فنی و مهندسی، هنر، پزشکی و رشته‌های علوم پایه و معرفی نفرات برتر این گروه‌ها، ضمن شناسایی دانشجویان دارای ایده و نخبه، با بورسیه کردن این دانشجویان برای تحصیل در مقاطع بالاتر و معرفی افراد برتر به صنایع مرتبط و رسانه‌ای کردن و اطلاع‌رسانی درست و اصولی برای سایر دانشجویان، ایجاد انگیزه کند.
کمبود بودجه؛ بزرگترین چالش انجمن‌های علمی
آنا: بزرگترین چالش انجمن‌های علمی دانشجویی چیست؟
ملکیان: بزرگترین چالش انجمن‌های علمی کمبود بودجه برای برگزاری همایش‌ها، سمینارها، بازدیدهای علمی و سخنرانی‌هاست. بخشنامه‌های انجمن‌ها بر اساس شرایط و نیاز روز جامعه، دانشگاه و دانشجویان نیازمند بازنگری است و باید شرایط برای فعالیت دانشجویان با انگیزه و دارای ایده تسهیل شود.
وظیفه انجمن‌های علمی تقویت مهارت‌‌های دانشجویان است
آنا: چه راهکارهایی برای تقویت انجمن‌های علمی در دانشگاه‌ها وجود دارد؟
ملکیان: از مهم‌ترین وظایف انجمن‌های علمی دانشجویی، تقویت مهارت‌های اجتماعی دانشجویان است؛ دانشجو با حضور و فعالیت در انجمن‌ها به تمرین و تقویت مهارت‌های مختلف مانند برقراری ارتباط موثر، اعتماد به نفس، مدیریت همایش‌ها و برنامه‌ها، تفکر انتقادی، هم‌اندیشی و ایده‌پردازی می‌پردازد.



سوق دادن دانشجویان به سمت کارهای پژوهشی به تولید علم منجر می‌شود
آنا: برای اینکه انجمن‌های علمی دانشجویی فارغ از برگزار کردن کارگاه‌ها و سمینارهای آموزشی به تولید علم و حل مسائل کشور از طریق علم روی بیاورند چه کاری باید انجام دهند؟
ملکیان: یکی از مهم‌ترین رسالت‌های دانشگاه، تربیت نیروی انسانی خلاق و ماهر است که می‌تواند در قالب انجمن‌های علمی دانشجویی برآورده شود. باید تلاش شود تا دانشجویان در حوزه‌های مختلف ورود جدی پیدا کنند و به فعالیت بپردازند؛ توجه به مباحث کارآفرینی، تقویت مهارت‌ و دانش‌افزایی دانشجویان، سوق دادن آن‌ها به سمت انجام کارهای پژوهشی و برقراری ارتباط با صنعت از جمله فعالیت‌های انجمن‌های علمی دانشجویی است که موجب تقویت دانشجویان و آماده کردن آنان برای ورود به بازار کار در قالب نیروی کیفی، متخصص و کاردان می‌شود و در همین راستا می‌توان امیدوار بود که دانشجویان به تولید علم و حل مسائل جامعه روی بیاورند.
فعالیت پررنگ انجمن‌های علمی دانشجویی در واحد تهران شرق
آنا: آیا انجمن‌های علمی دانشجویی در واحد تهران شرق فعال است؟
ملکیان: بله، انجمن‌های علمی دانشجویی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق، فعالیت پررنگی دارند؛ با توجه به ظرفیت‌ خوب دانشکده علوم انسانی و گروه تخصصی علوم ارتباطات، اهمیت رسانه و شبکه‌های اجتماعی در عصر حاضر و برای ایجاد فضای تعاملی بیشتر میان اساتید و دانشجویان، انجمن علمی علوم ارتباطات شکل گرفت و در این سال‌ها برنامه‌های علمی-تخصصی برای آشنایی و ایجاد انگیزه در دانشجویان با موضوع‌های حوزه رسانه و ارتباطات برگزار شده است.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق با داشتن انجمن‌های علمی دانشجویی در رشته‌های گوناگون و اساتید مجرب و دلسوز و بهره‌مندی از فضا و امکانات متنوع آزمایشگاهی و کارگاهی بستر مناسبی برای حضور دانشجویان و ورود به انجام فعالیت‌های علمی دانشجویی است؛ کشور عزیزمان مملو از جوانان پرشور و توانمند در حوزه‌های مختلف علمی است که می‌توانند در برداشتن گام دوم انقلاب اسلامی نقش‌آفرینی کنند و در این میان، دانشگاه آزاد اسلامی حامی جوانان و پژوهشگران و نخبگان است.
انتهای پیام/۴۱۱۸/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر