روایتی از نفوذ فناوری در یادگیری/ هفت ویژگی اصلی آموزش الکترونیک
به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، با پیشرفت الگوهای آموزشی از جنبهی علمی و فناوری، آموزش الکترونیک به دلیل مزایایش جایگاه برجسته و مهمی را در محافل علمی به خود اختصاص داده است. بااینوجود شیوع بیماریِ فراگیر اخیر، توجهات به این حوزهی فناوری را از حالت اختیاری بهصورت اجباری درآورده است. بسیاری در داخل کشور نسبت به خطاهای موجود در اپلیکیشنهای ارائه شده معترض هستند اما قابل چشمپوشی نیست این راهی است که دیر یا زود باید در آن پای بگذاریم و آینده تحت شعاع آموزش الکترونیک(e-learning) خواهد بود. ضمناً نسخههای اولیه برنامههای خارجی همچون Newrow، Vedamo، LearnCube، Electa Live و ... نیز سرشار از خطا بودند و رفته رفته کامل شدند.
اکثر مردم عادت دارند از ناشناختهها بترسند. در مورد آموزش الکترونیک نیز این مسئله صدق میکند و بهعنوانمثال بین بسیاری این تصور غلط وجود دارد که فناوری، معلمها را از شغل خود بیکار خواهد کرد. این در حالی است که فناوری تنها رقابت را بین آنها را افزایش خواهد داد و با در دسترس قرار گرفتن ابزارهای علمی کار آنها سادهتر و روانتر خواهد شد.با شیوع کرونا ، موضوع آموزش الکترونیک، بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت.
آموزش الکترونیک هم برای معلم و هم برای دانشآموز از جنبههای مختلفی مفید است. منابع آنلاین زیادی وجود دارند که محیط یادگیری شخصی یک دانشآموز را سودمند و باثمر میسازند. بنابراین دانشآموزان امروز به روشها و فعالیتهای آموزش الکترونیک گرایش بیشتری دارند و احساس راحتی بیشتری با روشهای اختصاصی خواهند داشت. در ادامه مروری بر هفت ویژگی عمده آموزش الکترونیک خواهیم داشت:
دامنهی وسیع برای اشتراک گذاشتن دیدگاهها
دانشآموزان وقتی یادگیری آنلاین دارند، از محدودهی وسیعی از ارتباطات بهره میبرند. با آموزش الکترونیک، آنها دارای ابزارهای چندرسانهای مختلفی برای ارائه دیدگاههای خود، درک ایدههای دیگران، بحث در مورد سؤالات دشوار و حل مسائل یادگیری خواهند بود. این درحالی است که تمام چیزی که مورد نیاز است در اکثر مواقع یک تلفن هوشمند است. هیچ مانع جغرافیایی یا محدودیت حضور فیزیکی وجود ندارد. بنابراین دانشآموز از یک پلتفرم عالی برای یادگیری بهره میبرد که در آن میتواند به دنبال ایدههای جدید و بینشی متفاوت در مورد مسائلی که تدریس شده و به بحث گذاشته شده باشد.
آموزش الکترونیک با زندگی مدرن دیجیتال منطبق است
زمانی که همهچیز در زندگی روزمرهمان متکی بر فناوری و دیجیتالی شده است، یادگیری از طریق رسانههای دیجیتال، طراحی مناسب و قابل دفاعی برای یادگیری دانشآموز امروزی است. آنها میتوانند بهطور مؤثری زمان را صرف یادگیری، دسترسی به منابع آموزشی و راهنماهای حل تمرین و رفع نقاط ضعف خود با کمک مدرسان و معلمان کنند. یادگیری موبایل، روز به روز بیشتر در بین عموم مردم جا میافتد و دسترسی به فعالیتهای آموزشی مبتنی بر وب آسانتر میشود. علاوه بر این، ابزارهای آنلاین مثل سخنرانی آنلاین، آسانترین راه برای پرداختن به موضوعاتی است که دانشآموز باید در آن تقویت شود. دانشآموزی را تجسم کنید که از اضطراب و استرس رنج میبرد و برایش صحبت کردن در جمع سخت است، ابزارهای آنلاین بهترین تمرین برای سخنرانی و صحبت کردن را برای او به همراه خواهد داشت. عصر دیجیتال منجر به تغییرات قابلتوجهی در چگونگی دسترسی به محتوا، مصرف آن، و بحث و تبادل و نظر در مورد آن شده است.
یادگیر-محور
با اطمینان میتوان ادعا کرد روشهای آموزش الکترونیک برای دستههای مختلف دانشآموزان مناسب است زیرا شکلهای آموزشی گوناگونی را در خود دارد. بهزودی یک دانشآموز میتواند پلتفرم آموزشی خود را که متناسب با سبک و سطح سواد اوست انتخاب کند و در حوزههایی که دوست دارد بیشتر تمرکز کند. برخلاف کلاسهای درس، با یادگیری آنلاین میتوانید به تعداد دفعات نامحدودی به محتوای آموزشی دسترسی داشته باشید. این امر بهخصوص برای مرور کتب درسی در زمان امتحانات مورد نیاز و سودمند است. در روش سنتی یادگیری اگر کلاس را از دست دادید باید خودتان درس را یاد میگرفتید. به لطف آموزش الکترونیک و اشتراکگذاری منابع میتوانید هر وقت که خواستید در جلسات شرکت کنید!
تأمین نامحدود منابع
سکوی آموزشی آنلاین به یک اقیانوس شباهت دارد. وقتی که از آموزش الکترونیک برای کودکان خود استفاده میکنید خواهید دید که سایتهای آموزشی فراوانی وجود دارند که برای حمایت و پشتیبانی از مسائل آموزشی کودکانتان مفید هستند. آدم میتواند به کتابخانههای آنلاین دسترسی داشته باشد و محتوای لازم برای تکالیف را پیدا کند یا به سایتهایی مراجعه کند که نمونه سؤالات رایگان در آن قرار داده شده است. البته سایتهای بسیاری نیز هستند که با هزینهی منطقی و قابل قبولی سرویس ارائه میدهند. بنابراین آموزش الکترونیک گنجینهای از دانش را به روی دانشآموزان باز میکند تا به آنچه نیاز دارند دسترسی داشته باشند. برخی از سایتها از روشهای ارزیابی و آزمونهای تشخیص بهره میبرند تا دانشآموزان میزان یادگیری خود را سبک و سنگین کنند و در نتیجه برای بهبود سطح تحصیلات خود گامی بردارند.
حوزهای برای اکتشافات
وقتی که دانشآموز سوار کشتی آموزش الکترونیک میشود میتواند بر دورههایی که بیشتر دوست دارد تمرکز کند. معمولا در آموزش الکترونیک، منابع در مخزنی به اشتراک گذاشته میشوند و فرد قادر خواهد بهطور دلخواه به حوزههای مورد علاقهاش بسته به سطح دسترسی که برایش تعریف کردهاند ورود کند. این امر منجر به بهبود نمرات دانشآموزان از طریق انواع ارزیابیها میشود و تعداد بالاتری از آنها به دلیل پیگیری علایقشان تحصیلات را ادامه میدهند، همچنین در بسیاری از روشهای آنلاین به حفظ اطلاعات برای مدت طولانیتر کمک میشود. دانشآموزان میتوانند روی حوزههای خاص و مرتبط از مطالب آموزشی بیشتری استفاده کنند.
زمانبندی انعطافپذیر
موضوعی که باید در آموزش آنلاین موردتوجه قرار گیرد، کنار رفتن همزمانی است. شاید هنوز با این حقیقت آماده نشده باشیم اما هیچ محدودیتی برای زمان یادگیری وجود ندارد. همچنین جلوتر میتوان طراحی را بهگونهای قرار داد که دانشآموز دیگر محدود به یادگیری زیر نظر یک معلم خاص نباشد. همهچیز به انتخاب دانشآموز و خانوادهاش برمیگردد. این روش باعث میشود دانشآموز با سرعت یادگیری خود(در عوض جلو رفتن با سرعت کل گروه) درس را دنبال کند. از سوی دیگر هنگامیکه دانشآموز نیاز به حضور در کلاس درس نداشته باشد، و بهراحتی از محل خود درس را یاد بگیرد، در زمان صرفهجویی خواهد شد.
تعاملات در سطح سراسری
با بهبود ابزارهای فناوری در آموزش الکترونیک، قادر خواهید بود با افرادی در سطح جهانی تبادل ایده و نظرداشته باشد، در فرومهای آنلاین گفتگو کنید و با استفاده از قابلیتهای تعاملی فناوری ارتباط برقرار کنید. باور کنید اینکه یک روز دانشآموز از یک نقطه از کشور خواهد توانست معلمی را در نقطهای دیگر پیدا کند و در ساعات مشخص از او برای بهبود وضع تحصیلیاش بهرهمند شود، بهزودی قابل تحقق خواهد بود.
امروزه همهچیز در حال دیجیتالی شدن است و این حقیقت امری اجتنابناپذیر به نظر میرسد. آموزشوپرورش نیز در سطح جهانی گرایش به روشهای دیجیتالی در تدریس و یادگیری دارد و به دنبال این است تا بتوان آموزش الکترونیک را به موفقترین روش آموزشی در آیندهی نزدیک مبدل کرد، چهبهتر که تهدید بیماری اخیر را دستکم در این حوزه به فرصت تبدیل کنیم.
انتهای پیام/
انتهای پیام/