صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۳:۰۰ - ۳۱ فروردين ۱۳۹۹
دانشگاه آزاد علیه کرونا ۶۳/ نامورمطلق در گفتگوی تفصیلی با آنا مطرح کرد؛

آمادگی کامل دانشگاه استاد فرشچیان جهت نقش‌آفرینی هنری برای مقابله با کرونا/ نیازمند مدیریت پژوهشی یکپارچه برای حل معضل کرونا هستیم

سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی واحد(ویژه) هنرهای اسلامی- ایرانی استاد فرشچیان گفت: هیچ ارگانی مسئولیت کلی تحقیق و پژوهش در خصوص کرونا را برعهده ندارد تا بخواهد وظایف هر نهاد را تقسیم‌ کند و این به‌منزله غیاب مدیریت پژوهشی در سطح کشور است.
کد خبر : 484083

به گزارش خبرنگار حوزه فرهنگی و هنری گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، ایرانیان و نهادهای مختلف کشور برای مقابله با ویروس کرونا اقدامات ارزشمند و شایسته‌ای در دو ماه گذشته انجام داده‌اند که قابل تقدیر است، از فعالیت‌ نهادهای دولتی و نظامی گرفته تا اقدامات گروه‌های جهادی و مردمی که حقا و انصافا تلاش بسیاری در جبهه مبارزه با کرونا کرده‌اند.
دانشگاه آزاد اسلامی در پاسخ به این پاندمی که آثار و تبعات منحصربه‌فردی را جلوه‌گر شد بنا دارد با اتکا به توانایی ویژه خود در یکپارچگی توان بیش از ۲۰ هزار عضو هیئت‌ علمی با استفاده از روش گفتگوهای علمی و سپس با تعمیق بخشی آن به «تولید دانش مواجهه با چالش‌های حاصل از این معضل جهانی و استخراج روش‌های کاربست این دانش و بررسی حکمرانی در جهان پساکرونا» به ارائه راه‌حل‌های مناسب و بومی بپردازد.
برای جویا شدن از پژوهش درباره کرونا و استفاده از ظرفیت‌های هنری در این مسئله با بهمن نامورمطلق، سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی واحد(ویژه) هنرهای اسلامی- ایرانی استاد فرشچیان و عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی به گفتگو نشسته‌ایم که در ادامه می‌خوانید.
آنا: آیا نهادهای مختلف برای حادثه کرونا کار علمی و پژوهشی انجام داده‌اند؟
نامورمطلق: بله، همه ارگان‌‌ها عزم جدی دارند تا بتوانند به‌نوعی وظیفه خود را در مقابله با کرونا انجام دهند و تحقیقات علمی خوبی راجع به حادثه کرونا شکل گرفته است و این روند ادامه دارد؛ پژوهشگاه علوم انسانی، دانشگاه‌ها، نهادها، وزارتخانه‌های مختلف و... واقعا به‌دنبال حل معضل کرونا از طریق علم و پژوهش هستند.



لزوم مدیریت یکپارچه برای حل معضل کرونا توسط وزارت علوم یا شورای عالی انقلاب فرهنگی یا معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
کارهای تحقیقاتی و علمی نهادها برای مقابله با کرونا بدون هماهنگی و مدیریت یکپارچه پژوهشی صورت می‌گیرد و من نگران هستم که دوباره سرمایه‌ای با نام کرونا در نهادهای مختلف به‌خصوص دولتی هزینه شود و در نهایت کاری هم انجام نشود؛ باید مدیریت واحدی در زمینه حل مسئله کرونا شکل بگیرد و وزارت علوم یا شورای عالی انقلاب فرهنگی یا معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری وظایف نهادها را تقسیم‌ کنند و هر نهادی براساس تخصص خود فعالیت‌هایی را انجام دهد.
به هر حال حل همه مشکلات دنیا از طریق علم فقط نباید برعهده دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه تهران، دانشگاه شهید بهشتی و... باشد بلکه همه نهادها باید ورود پیدا کنند و طبق تقسیم‌ وظایف، کار خود را به نحو شایسته انجام دهند.
آنا: در حال حاضر مدیریت واحد و یکپارچه برای کار پژوهشی در زمینه کرونا شکل گرفته است؟
نامورمطلق: خیر، هیچ ارگانی مسئولیت کلی تحقیق و پژوهش در خصوص کرونا را برعهده ندارد که بخواهد وظایف هر نهاد را تقسیم‌ کند و متأسفانه دچار غیاب مدیریت پژوهشی در سطح کشور هستیم و به همین دلیل برخی از بودجه‌ها و اعتبارات که در زمینه علمی و پژوهشی می‌شود، زود از بین می‌رود؛ در صورتی که اگر تقسیم کار صورت بگیرد به نتایج مطلوبی خواهیم رسید، مثلاً در قضیه کرونا، برخی نهادها برای یافتن داروی آن تحقیق کنند، عده‌ای به کار هنری در این زمینه بپردازند و نهادهای دیگری مسائل اجتماعی و روانی که بسیار مهم است را پیگیری کنند.
بچه‌ها و کودکان در ایام کرونا دچار آسیب‌های روانی و ترس شده‌اند. آیا برای آینده آنان فکری شده است؟ این مسائل نیاز به تحقیق و پژوهش دارد. هر ارگانی جداگانه در مورد کرونا تحقیق می‌کند و در آخر نتیجه جامع و درستی گرفته نمی‌شود‌؛ امیدوارم که دستگاه‌های متولی علم، تحقیق و پژوهش به این تقسیم کار برسند و وزارت علوم نقش اصلی خود را ایفا کند، معاونت پژوهشی وزارت علوم و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در این زمینه باید کار کنند.
آنا: در زمینه هنر در خدمتِ جبهه مبارزه با کرونا در چه وضعیتی قرار داریم؟
نامورمطلق: در حوزه هنر شاهد نوعی دگرگونی هستیم. هنرمندان به دلیل اینکه قشر خلاق و اثرگذاری هستند، بسیاری از آنان متوقف نشده و به شکل‌های مختلف در زمینه کرونا فعالیت‌‌های خوبی داده‌اند. البته در موضوع نقش‌آفرینی هنر در بیماری کرونا کشورهای اروپایی کارهای بهتری نسبت به ما انجام داده‌اند؛ در همین ایام قرنطینه هنرمندان خارجی در خانه خود با وسیله ساز شخصی در یک فضای مجازیِ مشترک در حال انجام کارهای هنری هستند و در حوزه چند رسانه‌ای، تجسمی و موسیقی کارهای بسیار خوبی انجام داده‌اند.



لزوم قوی شدن هنرمندان برای نقش‌آفرینی در زمینه کرونا
آنا: آیا هنرمندان ایرانی کار شاخصی برای مواجهه با کرونا خلق کرده‌اند که در دنیا صدا کند؟
نامورمطلق: در حوزه هنر در خدمت کرونا، ما ایرانیان کار شاخصی که بخواهد در دنیا پخش شود به نظرم انجام نداده‌ایم و باید در این موضوع هنرمندان خود را قوی کنند‌ تا شاهد کارهای فاخر و شایسته باشیم؛ این موضوع مسئله‌ای است که مدیران فرهنگی کشور باید راجع به آن فکر کنند تا بتوانیم از طریق هنر بسیاری از مشکلات ناشی از کرونا را حل کنیم.
هنردرمانی یکی از بهترین روش‌های درمان است و می‌تواند مثلاً برای بچه‌ها کارهای هنری خوبی را رادیو و تلویزیون پخش کند تا این افراد سرگرم باشند، موجب افزایش رشد فکری آن‌ها شود و آن‌ها را از وحشتی که از کرونا دارند مقداری درمان کند؛ سازمان صدا و سیما برنامه مناسب و اثرگذاری برای دوران قرنطینه ندارد و صرفا به برنامه خبری اهمیت می‌دهند و خبرنگار در خیابان‌ها می‌رود و از افراد مصاحبه می‌گیرد.



ضرورت ایجاد گفتمان مقابله فرهنگی با کرونا
آنا: از ظرفیت هنر برای مقابله با کرونا چقدر استفاده شده است؟
نامورمطلق: از ظرفیت‌های هنر برای مقابله با کرونا خوب استفاده نکرده‌ایم و فضای هنری مناسبی در ایام کرونایی ایجاد نشده و گفتمانی مبنی بر مقابله فرهنگی و مقابله هنری با کرونا هنوز شکل نگرفته است، این درحالی است که اگر هرکاری بکنند که هنر در آن نباشد، آن کار ناقص خواهد بود.
مسئولان مختلف به مردم خیلی تاکید کردند که برای مبتلا نشدن به کرونا از خانه‌های خود خارج نشوید اما برخی از مردم توجه نکردند، چراکه کلام آن مسئول همراه با اقناع هنری نبود و از هنر برای اقناع کردن مردم استفاده نشد. البته بیرون آمدن مردم از منازلشان دلایل دیگری نظیر مسائل اقتصادی نیز دارد و در آن شکی نیست اما از زبان هنر برای انتقال پیامِ جلوگیری از مبتلا شدن به کرونا استفاده نشد و برخی سیاستمداران با زبان خشک راجع به کرونا هشدار دادند؛ البته آن زبان خشک هم لازم است اما در کنار آن، یک زبان نرم و لطیف نیز باید باشد که آن را فقط هنر می‌تواند ارائه دهد.



شاید یکی از بهترین روش‌های مبارزه با کرونا استفاده از زبان هنر باشد، از هنر می‌توان برای هشدار دادن، آرام کردن جامعه و کمک به اقتصاد کشور با افزایش تولیدات هنری استفاده کرد؛ اگر گروهی از ما بخواهند که چگونه می‌توان از ظرفیت هنر برای مقابله با کرونا استفاده کرد، بنده حتماً در این مورد نظر و ایده دارم و همین‌طور عده‌ای نیز در این باره پیشنهادهایی دارند و ما می‌توانیم دورهم جمع شویم و نظرات و ایده‌های خوبی را ارائه دهیم.


آمادگی دانشگاه استاد فرشچیان برای ثبت حماسه‌آفرینی مدافعان سلامت
آنا: دانشگاه آزاد اسلامی واحد(ویژه) هنرهای اسلامی- ایرانی استاد فرشچیان چه ظرفیتی برای مقابله با کرونا دارد؟
نامورمطلق: این دانشگاه آمادگی کامل برای نقش‌آفرینی در عرصه هنری برای مقابله با کرونا را دارد. از همان روزهای ابتدایی شیوع ویروس کووید-۱۹ در کشور، به مسئولان مربوطه دانشگاه آزاد اسلامی پیامی ارسال کردیم که آمادگی داریم تا از ظرفیت هنری خود برای مقابله با کرونا استفاده کنیم، کما اینکه در موضوع شهادت سردار سلیمانی، کارگاه و نمایشگاه سرو بلند انقلاب اسلامی را انجام دادیم و نقاشی و نگارگری‌های خوبی از شخصیت و سبک زندگی شهید سلیمانی در معرض نمایش علاقه‌مندان قرار گرفت.



همچنین برای مسئولان بیمارستان مسیح دانشوری نیز پیامی فرستادیم و اعلام کردیم که برای ثبت هنری حماسه‌ پرستاران و پزشکان برای مقابله با کرونا آمادگی داریم تا بیاییم آنجا و خطرات را بپذیریم و عکس، فیلم، پوستر و نقاشی از حماسه‌آفرینی مدافعان سلامت ثبت و ضبط کنیم و منتظریم که به ما جواب بدهند؛ از همان روزهای ابتدایی شیوع کرونا، پیش‌بینی می‌کردیم که این حادثه، مسئله مهمی است و باید از روش هنر نیز برای مقابله با کرونا استفاده کرد.


*گفتگو از علیرضا محمدی
انتهای پیام/۴۱۱۸/


انتهای پیام/

ارسال نظر