تلاش جهانی برای مبارزه با ویروس کرونا/ تحقیق گسترده برای تولید واکسن کرونا
به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، تنها سه ماه پس از آنکه مقامات چینی در مورد شیوع گسترده ویروس کرونا در جهان به سازمان بهداشت جهانی هشدار دادند مطالعات بسیار گستردهای در مورد این بیماری و ساخت واکسن آن انجام شده است. هرگز در تاریخ علم چنین تلاش جمعی برای ساخت واکسن نوعی بیماری مشاهده نشده است.
هماکنون در مجهزترین و پیشرفتهترین آزمایشگاههای دنیا پزشکان و محققان به سختی در تلاش هستند تا داروهای کاربردی و واکسن مناسب در رابطه با ویروس کرونا(کووید 19) را تولید کنند. طبق آخرین مطالعات انجام شده برای مقابله با ویروس کرونا 3 مدل داروی آنتی ویروس و 10 مدل واکسن برای بیماری کرونا تولید شده است اما هنوز هیچ کدام نتوانستهاند مجوزهای لازم جهت تایید کیفیت و امکان آزمایش گسترده روی انسانها را دریافت کنند.
ویروس کرونا به طور مستقیم دستگاه تنفسی بدن انسان به خصوص ریهها را درگیر بیماری میسازد. از همین رو دانشمندان تصمیم گرفتند واکسن ضد کرونا را با استفاده از آنزیمها و پروتئینهای موجود در ریه تولید کنند. سه نوع ژنوم متفاوت از ویروس کرونا شناسایی شده است. مهمترین دسته از این ژنومها SARS-CoV-2 است. ژنوم یاد شده از لحاظ ساختاری شباهت زیادی با ویروس SARS دارد.
زمانی که این ژنوم در سلول انسانی قرار میگیرد به سرعت شروع به ایجاد تغییر و برهم زدن ساختار ایمنی سلول میکند. با ضعیف شدن بخشهای ایمنی سلول، ویروس به راحتی تکثیر شده و به تدریج سلولهای بیشتری را در بدن آلوده میکند.
توجه به این جزئیات اهمیت بسیار زیادی دارد زیرا محققان تنها با درک درست از رفتار ویروس کرونا در بدن انسانها میتوانند واکسن این بیماری همهگیر را تولید کنند. ژنوم SARS-CoV-2 به لحاظ شکل بیولوژیکی شباهت زیادی به ویروس سارس دارد.
داروهای ضدویروسی
در ادامه تعدادی از داروهای ضدویروسی بیماری کرونا را معرفی و جزئیاتی از هرکدام را بیان میکنیم:
در ابتدا بهتر است تعریف مناسبی از داروهای ضدویروسی را بیان کنیم. داروهای ضدویروسی داروهایی هستند که با تکثیر سلولهای ایمنی و واحدهای ضعیف شده از خود ویروس به مقابله با بیماری برمیخیزند. این دسته از داروها در صورت برخورداری از فرمول ساختاری موثر و قوی از هرگونه تکثیر بیشتر ویروس کرونا در بدن جلوگیری میکنند.
کلروکین، هیدروکلروکین و دیگر داروهای ضدویروسی
داروی کلروکین(Chloroquine) سالها است که برای درمان و مقابله با بیماری مالاریا مورد استفاده قرار میگیرد. این دارو با قیمتی ارزان و به طور گستردهای در کشورهای مختلف در دسترس مردم قرار دارد. Chloroquine دارویی ضدویروسی است یعنی به محض ورود به سلول از آن در برابر ورود ویروسها محافظت میکند.
عملکرد مناسب این داروی ضدویروسی در برابر بیماری ویروسی مالاریا دانشمندان را به این فکر انداخته است که از آن در برابر SARS-CoV-2 استفاده کنند. ویروس کرونا رفتار عجیبی در سلول دارد و از همین رو دانشمندان تا کنون موفق به درمان کامل این بیماری نشدهاند. داروی ضد ویروسی کلروکین هنوز برای درمان ویروس SARS-CoV-2 آماده نیست و باید فرایندهای بیشتری روی آن انجام شود.
داروی ضدویروسی دیگری که دانشمندان مشغول به مطالعه و آزمایش آن هستند Barcitinib است. محققان ژاپنی نیز در حال آزمایش بر روی نوعی داروی درد معده به نام camostat mesylate هستند. هر کدام از این داروهای در صورت کسب مجوز مصرف از سوی سازمانهای بهداشتی میتوانند جان انسانهای زیادی را نجات دهند.
یکی از امیدوارکنندهترین داروها برای مقابله با بیماری کووید 19 داروی ضد ویروسی remdesivir است. این دارو تا حد مناسبی در برابر بیماریهای سارس و ابولا از خود مقاومت نشان داده و در طبقه اصلی داروهای ضدسرطان و ضد ویروس قرار میگیرد. remdesivir با ایجاد نوعی سیستم دفاعی در سلول از تکثیر بیشتر ویروس جلوگیری میکند.
چینیها دستهای دیگر از داروهای ضد ویروسی به نام RNA را بر روی بیماران آزمایش کردهاند. خوشبختانه هیچ کدام از بیماران مورد آزمایش قرار گرفته دچار مشکل خاصی نشدند و حتی 340 نفر از مبتلایان کرونا پس از مصرف این دارو با سرعت بیشتری بهبود یافتند.
داروهای متعدد دیگری به عنوان داروی ضد ویروس کرونا در حال آزمایش هستند و میتوان امیدوار بود در آینده بیماران مبتلا شده به این ویروس به سادگی و با سرعت بالایی درمان شوند.
واکسنهای احتمالی ویروس کرونا
سازمان جهانی بهداشت نام 41 داروی فراوری شده را به عنوان واکسنهای احتمالی بیماری کرونا معرفی کرده است. هر کدام از این واکسنها میتوانند در شرایط کنونی بهترین خبر ممکن برای میلیونها انسان در کشورهای مختلف باشند.
یکی از گزینههای احتمالی برای شناخته شدن به عنوان واکسن بیماری کرونا در شهر ووهان چین معرفی شده و روی 108 بیمار 18 تا 60 ساله آزمایش شده است. این واکسن بر پایه ژنوم SARS-CoV-2 توسعه یافته و امیدهای زیادی را معطوف به خود کرده است.
دانشمندان چینی میزان مشخصی از این دارو را بین داوطلبان تزریق کرده و پس از آن وضعیت جسمانی این افراد را به دقت مورد بررسی قرار میدهند. اگر این دارو بیخطر و بدون عوارض جانبی اعلام شود، میتواند جان بسیاری از انسانها را نجات دهد.
مقامهای دولتی چین از همه موسسههای تحقیقاتی خصوصی و غیرخصوصی خواستهاند تمرکز خود را روی تولید واکسن کرونا معطوف کرده و از ابزارهای جانبی برای طراحی بهترین داروی این بیماری بهرهگیری کنند.
اکنون در مراکز آزمایشگاهی نظیر انستیتو پاستور ایران، دانشگاه پیتسبورگ، دانشگاه هنگ کنگ، دانشگاه آکسفورد، دانشگاه کویین لند و موسسه تحقیقاتی نوواکس آزمایشهای گستردهای برای تولید واکسن کرونا صورت میگیرد. تقریبا در همه این آزمایشگاهها از ژنوم SARS-CoV-2 به عنوان اساس و پایه تحقیقات استفاده میشود.
هنوز هیچ کدام واکسنها تولید شده به عنوان دارویی قطعی جهت مقاوم سازی بدن در برابر ویروس کرونا شناخته نشده است و همگی در مراحل آزمایش هستند. از آنجایی که واکسن کرونا در واقع ویروس ضعیف شده این بیماری است کسانی که به عنوان داوطلب برای ارزیابی عملکرد واکسن مورد تحقیق قرار میگیرند مسئولیت سنگینی را بر عهده گرفته و با از خودگذشتگی به جان دیگران میاندیشند.
سازمان جهانی بهداشت(WHO) از کشورهای ایران، فرانسه، بحرین، نروژ، آرژانتین، آفریقای جنوبی، سوئیس، کانادا، اسپانیا و تایلند به دلیل تلاش برای تولید واکسن کرونا تقدیر کرده و خواستار همبستگی بینالمللی برای شکست کامل کرونا در سراسر جهان شده است.
با وجود تمام تلاشهای صورت گرفته برای تولید داروهای موثر و واکسن برای بیماری کرونا نباید فراموش کرد مهمترین راه شکست زنجیره انتقال این بیماری ماندن در خانه است. هماکنون میلیونها انسان در کشورهای مختلف آسیایی، اروپایی، آمریکایی و دیگر قارههای دنیا به دلیل حفظ جان خود و دیگران و به منظور احترام به تمامی کادر درمان از خانه خار ج نشده و به همراه سایر اعضای خانواده به روزهای روشن پس از غلبه بر کرونا میاندیشند.
انتهای پیام/4144/
انتهای پیام/