صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۳ - ۰۶ فروردين ۱۳۹۹

کروناهراسی حاصل غفلت مسئولان از حکمرانی سایبری است/ مردم از شایعات و فیک‌نیوزها خسته هستند

پژوهشگر فضای مجازی گفت: متأسفانه در کشور ما به دلیل غفلت در موضوع حکمرانی سایبری دشمنان بر فضای مجازی ما تسلط پیدا کرده‌اند و این فضا به بستری برای جنگ شناختی ادراکی هیبریدی دشمن تبدیل شده است.
کد خبر : 478735

گروه دانشگاه خبرگزاری آنا- علیرضا باجلان، یکی از موضوعاتی که پس از شیوع کرونا به‌شدت کشور را مورد تهدید قرار می‌دهد، انتشار خبرهای نادرست و نگران‌کننده در فضای مجازی و به‌ویژه شبکه‌های اجتماعی است. با توجه به قدرت تأثیرگذاری بالای ایران در حوزه‌های مختلفی علمی، نظامی، سایبری در منطقه غرب آسیا، کشورهای استکباری به رهبری آمریکا برای ضربه زدن به اقتصاد کشور به کثیف‌ترین شکل ممکن از فضای ایجادشده به‌وسیله ویروس کرونا سوءاستفاده کرده و هرلحظه به دنبال برهم زدن آرامش روانی مردم هستند.


در چنین شرایطی مردم باید آگاهی خود در مورد بیماری کرونا و آمارهایی که از تعداد مبتلایان و فوت‌شدگان در اثر این ویروس را بالا ببرند و خبر و اطلاعات صحیح را تنها از مراجع رسمی کشور نظیر وزارت بهداشت دریافت کنند. هم‌اکنون اکثریت مردم نکات بهداشتی در خصوصی پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا را رعایت می‌کنند؛ اما نباید فراموش کرد نقش بهداشت روانی در حفظ سلامت جسمی و روحی بسیار پراهمیت است و حتی می‌تواند مقاومت بدن را در برابر بیماری‌های مختلف حفظ کند.


در ادامه گفتگویی با سید علیرضا آل‌‌داود، پژوهشگر فضای مجازی و مدرس سواد رسانه‌ای دربارهٔ تهدیدهای موجود در فضای مجازی و عوامل برهم زننده آرامش روانی مردم در مراحل مختلف مبارزه با ویروس کرونا را مشاهده می‌کنید:


آنا: مهم‌ترین تهدید کنونی از لحاظ سایبری در شرایط فعلی کشور چیست؟


آل داود: مهم‌ترین عاملی که در حال حاضر کشور را در فضای مجازی تهدید می‌کند، عدم توجه به مباحث زیرساختی و حکمرانی سایبری است. پیشرفته‌ترین کشورها از دهه‌ها قبل مباحث مرتبط با حکمرانی در فضا و تسلط بر فضای مجازی را در دستور کار قرار داده‌اند. نخستین گام کشورهای غربی برای مقابله با تهدیدات رسانه‌ای و اخبار جعلی، ارتقای سواد رسانه‌ای و سواد دیجیتالی در کشورهایشان بوده است. چنین روندی تقریباً از دهه 60 میلادی در کشورهای مختلف شروع شده است.



هم‌زمان با فراگیری و گستردگی اینترنت، کشورهای پیشرفته به سمت ایجاد زیرساخت بومی و مستقل برای مدیریت این فضا رفته‌اند. راه‌اندازی شبکه زیرساخت ملی اطلاعات در آمریکا در سال 1991 و سپس چین و کره جنوبی در دهه 90 میلادی نشان دهنده اهمیت فضای سایبری در قدرت تأثیرگذاری کشورها است.


اتحادیه اروپا و برخی کشورهای اروپایی هم شبکه ملی اطلاعات دارند. در دنیای رسانه‌ای‌شده امروز هر روزه میلیاردها «کلان‌داده» (BIG DATA) توسط مردم تولید می‌شود و سپس این داده‌ها به وسیله کشورهایی نظیر آمریکا، انگلیس و... تجزیه‌وتحلیل می‌شوند. از همین رو بسیاری از کشورهای مستقل در سطح دنیا به دنبال استقلال و پیشگیری از اثرات مخرب فعالیت‌های سایبری این کشورها هستند.


آنا: یعنی کشورهایی مثل آمریکا و انگلیس چگونه از فضای مجازی برای ضربه زدن به کشورهای دیگر استفاده می‌کنند؟


آل داود: دشمنان از طریق سرقت کلان‌داده‌ها و تجزیه‌وتحلیل آن‌ها اقدام به طراحی مدل شناختی-رفتاری ملت‌ها می‌کنند. مردم هم‌اکنون در جنگی شناختی ادراکی هیبریدی در دنیای رسانه‌ای‌شده قرار دارند که بستر و مهمات اصلی آن همین داده‌های کلان است. لازمه تأثیرگذاری این نوع جنگ بر زندگی روزمره مردم، فهم دقیق نحوه رفتار، اندیشیدن، هویت، موضوعات فرهنگی اجتماعی و ... ملت‌ها است. پس از سرقت این دارایی‌های عظیم که به آن‌ها طلای دیتا یا نفت جدید هم می‌گویند، دشمنان نقاط ضعف، قوت، تهدید و فرصت‌ها را یافته و سپس با طراحی مدل شناختی، اقدام به حمله‌های شدید به افکار عمومی می‌کنند.



در موضوع ویروس کرونا شایعات و فیک‌نیوزها بیش از خود بیماری در حال خسارت واردکردن به کشور و آرامش مردم است. در این جنگ دشمنان با روایت‌های جعلی از میزان خسارت‌ها و صدمات ویروس کرونا در حال حمله به انقلاب اسلامی، ارزش‌ها و اعتقادات مردم ما هستند. قطعاً ایجاد ناامنی روانی هزاران بار خطرناکتر از ناامنی به وجود آمده به وسیله ویروس کرونا است.



آنا: برای مقابله با این تهدیدات چه اقداماتی را باید انجام گیرد؟


آل داود: در چنین شرایطی بسیاری از کشورها به سمت استقلال در زیرساخت، حکمرانی در فضای مجازی، حکمرانی بر فضای مجازی، وضع قوانین به‌روز در مورد این فضا، ارتقای سواد رسانه‌ای مسئولان، مدیران و مردم، پایش مستمر عملکرد سرویس‌ها و خدمات مختلف در اینترنت می‌روند؛ یعنی کشورهای مختلف تأثیرگذاری همه عوامل عنوان‌شده بر روی افکار عمومی در سنین مختلف در شبکه‌های اجتماعی، موتورهای جستجو، پیام‌رسان‌ها موردبررسی قرار می‌دهند و توجه حداکثری به مباحث حریم خصوصی و حفاظت از داده‌ها دارند.



در بسیاری از کشورهای پیشرفته مدیریت اینترنت و شبکه‌های زیرساختی توسط نهادی مستقل تعیین‌شده و با تغییر دولت‌ها سیاست‌هایش تغییر نمی‌کند. متأسفانه در ایران مدیریت گذرگاه اینترنت کشور بر عهده وزارت ارتباطات است و با تغییر دولت‌ها، سیاست‌های مدیریتی در مورد نظارت و کنترل بر فضای مجازی کشور در مدیریت آن نیز تغییر می‌کند. در چند سال اخیر به وضوح شاهد این رهاشدگی و نگاه صرفاً سیاسی بر مدیریت گذرگاه اینترنت کشور بوده‌ایم.


آنا: نبود مدیریت اصولی و کارآمد بر فضای سایبری کشور چه تبعاتی را به دنبال دارد؟


آل داود: خروج داده‌های ملی از فضای اطلاعاتی کشور، تسلط کشورهای غربی بر افکار عمومی که در 2 فتنه سال‌های اخیر شاهد آن بوده‌ایم، آشفتگی و رها بودن پیام‌رسان‌ها و شبکه‌های اجتماعی غربی در کشور مانند تلگرام و اینستاگرام، حمله‌های تروریستی با بهره‌گیری از فضای رمزآلود شبکه‌های سایبری و سرویس‌ها و خدمات آن‌ها برخی از تهدیداتی است که با وجود ضعف مدیریتی در حوزه فضای مجازی کشور را تهدید می‌کند.



پس از ورود ویروس کرونا به کشورمان و ابتلای تعداد اندکی از هم‌وطنان به این ویروس که میزان کشندگی آن به‌مراتب کمتر از آنفلوانزا است، دشمنان نظام و عوامل آن‌ها با اسم رمز کرونا تلاش‌های گسترده‌ای را برای متشنج نشان دادن جامعه ایرانی و تحریک افکار عمومی باهدف تخریب روانی علیه حاکمیت و نظام سلامت کشور را آغاز کردند.



حملات تروریستی سایبری مانند حذف یک‌طرفه اشتراک‌ها در صفحه‌های وب و اپلیکیشن‌ها و محاصره تبلیغاتی دشمن، ایجاد روایت‌های جعلی و فیک‌نیوزها بخشی دیگر از نتایج وجود این فضای رها شد، بی‌ضابطه و بی‌قانون در کشور است. در این میان فیک‌نیوزها (خبرهای جعلی) به‌خصوص در شرایط کنونی جامعه به‌شدت سلامت روان مردم را تهدید می‌کند.



مهم‌ترین تهدید برای مردم در حال حاضر جنگ شناختی ادراکی ترکیبی بر بستر فضای مجازی رهاشده و مدیریت بستر آن توسط عناصر غرب‌گرا است. در موضوع ویروس کرونا شاهد هستیم که شایعات و فیک‌نیوزها بیش از خود کرونا در حال خسارت واردکردن به کشور و آرامش مردم است. در این جنگ دشمنان با روایت‌های جعلی از میزان خسارت‌ها و صدمات ویروس کرونا در حال حمله به انقلاب اسلامی، ارزش‌ها و اعتقادات مردم ما هستند. قطعاً ایجاد ناامنی روانی هزاران بار خطرناکتر از ناامنی به وجود آمده به وسیله ویروس کرونا است.


آنا: پس از شیوع ویروس کرونا در کشور دشمنان چه برنامه‌ای را برای آسیب واردکردن به ایران در نظر کشور گرفتند؟


آل داود: متأسفانه پس از ورود ویروس کرونا به کشورمان و ابتلای تعداد اندکی از هموطنان به این ویروس که میزان کشندگی آن به‌مراتب کمتر از آنفلوانزا است، دشمنان نظام و عوامل آن‌ها با اسم رمز کرونا تلاش‌های گسترده‌ای را برای متشنج نشان دادن جامعه ایرانی و تحریک افکار عمومی باهدف تخریب روانی علیه حاکمیت و نظام سلامت کشور را آغاز کردند. درواقع هدف آن‌ها از این گونه اقدامات صرفاً ایجاد حس بی‌اعتمادی نزد مردم در برابر حاکمیت و تزریق یأس و ناامیدی بدون ارائه هرگونه سند و ادله‌ای معتبر است.



اینستاگرام در حال حاضر تهدیدی بسیاری جدی در حوزه جنگ شناختی علیه کشور به‌حساب می‌آید. بلایی که در اینستاگرام به سر کودکان و نوجوانان می‌آید، بسیار خطرناک است و متأسفانه شاهد آموزش تغییر سبک زندگی ایرانی به نوعی زندگی بی‌بندوبار به کاربران در این شبکه اجتماعی هستیم. مخصوصاً در هفته‌های اخیر که شاهد انتشار گسترده یک موسیقی مستهجن به‌طور گسترده در این شبکه اجتماعی بودیم.


آمریکایی‌ها و صهیونیست‌ها از منافقین آلبانی‌نشین در جنگ شناختی ضد مردم ایران بهره می‌گیرند و تعداد زیادی حساب کاربری، صفحه، کانال و بسیاری از کامنت‌هایی که سرشار از تخریب، القای یأس، نفرت، توهین و استهزاست از سوی همین منافقین با اشتراک‌های جعلی منتشر می‌شوند.


آنا: در حال حاضر شما راه جلوگیری از وارد شدن آسیب‌های روحی به مردم را چه می‌دانید؟


آل داود: راه نجات کشور توجه به بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی که بر توان داخلی تکیه دارد، است. اگر بر ظرفیت هزاران سایت ایرانی و توان نخبگان داخل کشور اتکا شده بود و راه‌اندازی شبکه پیشرفته ملی اطلاعات اولویت واقعی و نه تبلیغی دولت فعلی قرار گرفته بود اکنون شاهد افزایش سرعت تا ۱۰ برابر وضع موجود و در عین حال کاهش قیمت تا یک‌پنجم وضع موجود بودیم، سؤال اینجاست که تا چه زمانی باید هزینه اینترنت بی‌کیفیت موجود از جیب مردم پرداخت شود؟ رانت‌های واردات اینترنت باید شفاف شود، کدام افراد نزدیک به برخی مدیران از وضع موجود اینترنت سود می‌برند و مانع اصلی حرکت در مسیر درست شبکه ملی اطلاعات چیست؟


ما باید طبق بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی و مطابق با سند چشم‌انداز ۱۴۰۴ به هاب منطقه‌ای تبدیل شویم. یکی از مزایای اقتصادی گسترده راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات، تعیین تعرفه ترجیحی برای استفاده از این شبکه است و تولیدکنندگان محتوا، صاحبان وب‌سایت‌ها، مدیران استارت‌آپ‌ها و ... می‌توانند از محل درآمد این تعرفه ترجیحی به منظور تولید محتوا منتفع شوند که قطعاً این امر به اشتغال‌زایی نیز منجر خواهد شد.


انتهای پیام/4144/پ


انتهای پیام/

برچسب ها: فضای سایبری
ارسال نظر