بررسی راهکارهای مهم کنترل تبعات اقتصادی ویروس کرونا
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، شمس الدین حسینی در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما در رابطه با ویروس کرونا و اثرات آن بر اقتصاد کشور گفت: در دنیا 4 محور برای مقابله با کرونا در نظر گرفته شده است اول توسعه بهداشت عمومی، دوم حمایت از خانوارها، سوم حمایت از کسب و کارهای کوچک و متوسط و چهارم بازیابی و بهبود تقاضا با استفاده از سیاستهای کلان اقتصادی است.
حسینی ادامه داد: ستادی که برای مقابله با کرونا تشکیل شده است حداکثر میتواند محور اول را پوشش دهد. رئیس جمهور باید خود و دستگاه های اقتصادی وارد میدان شوند و اصطلاحا میدان داری کنند. اگر ما بخواهیم محور این سیاست ها را تعیین کنیم و آن چیزی که در دنیا مطرح شده و تجارب خوبی است تکمیل کنیم به چند موضوع برخورد میکنیم. یکی کاهش ساعت کار و توسعه دورکاریها است. موضوع بعدی اعطای مرخصیها و بحث پرداختهای نقدی و همچنین بیمههای بیکاری و پرداختهای هزینههای بیماری هم مطرح است.
وی در ادامه گفت: بیمه بیکاری در بخش حمایت از مشاغل مطرح میشود برای کسی که بیکار شده است تا بتواند تحت پوشش قرار داده شود. یکی از موضوعات مهم این است که تا آنجا که امکان دارد بیکاری را کاهش دهیم این موضوع از طریق حمایت از بنگاه ها طرح میشود. تاخیر در بازپرداخت اصل و فرع وام ها یکی از این مباحثی است که البته این در کشور ما در قسمت وامهای بانکی و در بحث چک های برگشتی باید خیلی سریتر صورت بگیرد.
این استاد اقتصاد افزود: انتظار من این است که سران سه قوه در بحث چکهای برگشتی ورود کنند این یک بحث حقوقی است و نیاز به مقررات و ساختار دارد. در این راستا باید از نهادها و تشکلهای مدنی استفاده بشود. موضوع بعد تاخیر در بخشودگی های مالیاتی است و مباحثی از این دست مانند پرداختهای بیمههای اجتماعی، اعطای تسهیلات بانکی نیازمند آن است که با وقت بیشتری به آن پرداخته شود. موضوع چگونگی تعادل منابع و مصارف دولت یکی از مهمترین موضوعاتی است که چگونگی تنظیم آن، نیازمند بررسی دقیق است اگر این موضوع را نبینیم تمام این بحثهای مطرح شده ابتر است.
نماینده منتخب مجلس یازدهم در پاسخ به سوال مجری مبنی بر اینکه مجموعه اقدامات دولت برای حمایت از کارگران بیکار شده چیست، پاسخ گفت: به نظرم آن ساختار نهادی که باید شکل میگرفت شکل نگرفته و حتی به نظرم برآوردهای صورت گرفته برآوردهای کافی نیست. بودجه کشور حدودا ۴۵۰ هزار میلیارد تومان است، باید حداقل سه هزار میلیارد تومان که کمتر از یک درصد است برای این موضوع اختصاص داده شود. برآورد این است که با کمتر از یک درصد از بودجه کشور بتوان مسئله را حل کرد. از این رو باید حداکثر به عنوان یک تنخواه اولیه در نظر بگیریم بنده با محدودیتها و مشکلات تعادل منابع و مصارف بودجه دولت آشنا هستم و ظرفیتهای بودجه را میدانم. همین الان قاطعانه عرض میکنم که این سطح از برآورد و برداشت، مناسب نیست و کفایت نمیکند حتما دولت باید تجدید نظر کند.
وزیر اقتصاد دولت نهم و دهم در پاسخ مجری برنامه که در رابطه با خاصیت تورمزایی منابع تخصیص داده شده گفت: ابتدا به شما عرض کنم الان مشکلی که اتفاق افتاده است این است که اقتصاد کشور با کمبود تقاضا مواجه است. لذا با تحریک تقاضا حتما باید به کمک اقتصاد رفت.در این شرایط من اعتقادی ندارم که تورمی ایجاد میشود. به فرض که 5 هزار میلیارد یا 10 هزار میلیارد تومان به اقتصاد تزریق شود، مطمئن باشید در شرایطی که ما ظرفیتهای بیکار داشته باشیم به کارگیری از ابزارهای پولی و مالی موثر خواهد بود.
وی در پایان گفت: نکته مغفول مانده این است که چه بر سرمنابع و مصارف دولت میآید. دولت باید تا پایان سال تنخواههای گذشته خود را تسویه کند یکی از تصمیمات مهم این است که الان این تصمیم گرفته شود که تسویه تنخواه به تأخیر بیفتد.
انتهای پیام/4141
انتهای پیام/