صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

جنجال سعید ملکان، لجبازی متولیان جشنواره و سیمرغی که هنوز به صاحبش نرسیده است!

حواشی فیلم سینمایی «روز صفر» و منازعه متولیان جشنواره فیلم فجر با آن همچنان ادامه دارد.
کد خبر : 471952

به گزارش خبرنگار حوزه سینمایی گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، حواشی غیبت عوامل سازنده فیلم «روز صفر» در مراسم اختتامیه سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر همچنان ادامه دارد.


در آیین اختتامیه جشنواره فیلم فجر امسال که شامگاه سه شنبه 22بهمن ماه در مرکز همایش‌های برج میلاد برگزار شد فیلم «روز صفر» توانست  پنج سیمرغ  نگاه نو، جلوه‌های ویژه میدانی، طراحی لباس، جایزه ویژه هیئت داوران و نگاه ملی را از آن خود کند. با این حال با هر بار اعلام نام این فیلم هیچ کدام از عوامل «روز صفر» برای گرفتن جایزه خود به روی صحنه نیامدند. اتفاقی که از همان زمان برگزاری مراسم  و دقایقی پس از پایان آن نگاه‌ها را به خود جلب کرد.


به‌ این ترتیب از دریافت سیمرغ عوامل «روز صفر» که در کنار فیلم «شنای پروانه» کامیاب‌ترین آثار جشنواره سی و هشتم محسوب می‌شد هیچ تصویری در آلبوم افتخارات جشنواره فیلم فجر ثبت نشد.


یک روز بعد از این مراسم، عوامل «روز صفر» در بیانیه‌ای که در اختیار رسانه‌ها قرار دادند درباره این تصمیم توضیحاتی ارائه کردند. در آن  بیانیه آمده است: خواستیم در کنار مدیران‌ فرهنگی قرار نگیریم که اصرار بر جا انداختن مسیری دارند که شایسته سینمای ایران نیست. مسیری که پر از باج‌دهی و تکریم کسانی است که با پنجه کشیدن به صورت سینما باعث منفور شدن همکاران سینمایی، نزد مردم می‌شوند.


در ادامه این بیانیه آمده بود: با سپاس از داوران و احترام به انتخاب‌هایشان و با آگاهی از برنده شدن در پنج رشته ترجیح دادیم در مراسم اختتامیه شرکت نکنیم تا برای آیندگان، جوابی داشته باشیم که ما شریک این بی‌فرهنگی‌ها و ترویج رویه‌های غلط نیستیم. سینما و مردم تحریم شدنی نیستند.


دبیر سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر همان روز در صفحه شخصی‌اش در توئیتر به این موضوع واکنش نشان داد و نوشت:«‌‎آقای ملکان به دو موضوع انتقاد داشتند و اختتامیه فیلم فجر را تحریم کردند: ١-معتقد بودند نباید افرادی که صحبت از تحریم کرده‌اند و یا افرادی که در نشست رسانه‌ای اعتراض کرده‌اند داوری و کاندید می‌شدند. ٢-پذیرش فیلم «خورشید» علی‌رغم دیر رسیدن به جشنواره».



ابراهیم داروغه‌زاده همچنین در گفتگویی که با ایسنا داشت، عدم حضور عوامل فیلم «روز صفر» در مراسم اختتامیه را تأسف‌بار دانست.


وی درباره نیامدن عوامل فیلم «روز صفر» آن هم با اطلاع از برنده شدن در پنج شاخه اظهار کرد: عدم حضور تهیه‌کننده و عوامل فیلم خوب «روز صفر» در مراسم اختتامیه جشنواره فیلم فجر به بهانه اینکه چرا برخی افراد معترض یا قهرکننده با جشنواره مورد داوری قرار گرفته‌اند و یا اینکه چرا فیلم «خورشید» علی‌رغم دیر رسیدن پذیرفته شد، باعث تعجب، حیرت و تأسف بود. تحریم مراسم اختتامیه جشنواره فیلم فجر توسط عوامل فیلمی که پنج سیمرغ جشنواره را گرفته بودند، بی‌سابقه بوده است.


اما این  پایان کار نبود. از صبح جمعه 25 بهمن ماه، سایت و کانال رسمی جشنواره‌ فیلم فجر در اقدامی غیرمنتظره در چند مطلب به انتقاد شدید از فیلم «روز صفر» پرداخت. دو پست از این مطالب به دو برنامه «شهر فرنگ» شبکه خبر و «شب سینمای» شبکه چهار سیما اختصاص داشت که در آن‌ها به صورت مستقیم از سعید ملکان به خاطر این اقدام  به شدت انتقاد شده و فراتر از آن «روز صفر» نیز اثری ضعیف ارزیابی شده بود.


در بخشی از گزارش برنامه «شهر فرنگ» که در سایت جشنواره فیلم شهر منعکس شده نیز به نقل از محمدمهدی عسگرپور مهمان برنامه و یکی از داوران سودای سیمرغ جشنواره فجر امسال آمده است: برخی سینماگران دریافته‌اند که می‌توانند از فضای جشنواره برای معامله و سر زبان انداختن خود و فیلم‌شان استفاده کنند!



در همین برنامه، شاهین امین منتقد و روزنامه‌نگار سینمایی نیز گفت: به نظر می‌رسد که همه شرکت‌کنندگان در جشنواره فیلم فجر توقع جایزه دارند و گاهی همه، حتی کسانی که جایزه هم گرفته‌اند، اعتراض می‌کنند. چه اتفاقی افتاده که همه معترضند؟!


 اما این تنها گزارش تند سایت جشنواره علیه فیلم «روز صفر» نبود.در برنامه تلویزیونی شب سینمای شبکه چهار، میلاد دخانچی به عنوان یکی از مهمانان برنامه گفت: ساختن «روز صفر» که فیلم متوسطی است بر اساس الگوهای جیمز باندی و هالیوودی فاجعه است چرا که نشان می‌دهد ما در ساخت فیلم بومی ناتوان هستیم.


وی افزود: این نگران‌کننده است و به هیچ وجه قابل دفاع نیست. در دستگاه رسمی ما با باور اسلامی و سربازان گمنام امام زمان طرف هستیم ولی فیلم «روز صفر» نسبتی با این باورها ندارد و تعارض جدی است. به نظر من «روز صفر» فیلمی ضدملی است.


ایزد مهرآفرین، منتقد سینما نیز یکی دیگر از مهمانان این برنامه بود که درباره حواشی این فیلم گفت: این که مسعود فراستی در روز دوم جشنواره بیاید بگوید این بهترین فیلم جشنواره است، یک حرکت اشتباه بود.


وی اظهار کرد خالی بودن صندلی عوامل «روز صفر» بسیار اشتباه بود و اینگونه یک جشنواره ملی را زیر سئوال برد. آیا سازندگان این فیلم بیش از این سهم می‌خواستند؟ آیا به جای پنج سیمرغ، 10 سیمرغ می‌دادند، می‌آمدید؟ این اصلاً در اختیار صاحبان این فیلم نیست. اگر آن بازیگر به طور مبهم جشنواره تحریم کرد، عوامل «روز صفر» که رسماً جشنواره را تحریم کردند.



مهرآفرین گفت: «روز صفر» فیلم مورد علاقه من نیست. اکشن دارد و تلاش کرده متفاوت باشد؛ اما در جزئیات و کلیاتش پر از ایراد است و مقوله محتوایی و شخصیت‌پردازی آن پر از مشکل است.


گزارش مربوط به  برنامه «شب سینما» ابتدا با تیتر«روز صفر به هیچ‌وجه قابل دفاع نیست!» روی سایت جشنواره آمد اما بعد از مدتی به یک تیتر خنثی یعنی «جشنواره فجر 38 در برنامه شب سینما شبکه 4 بررسی شد» تغییر کرد.


این درحالی است که طبق قوانین نوشته و نانوشته و مرسوم در همه جشنواره‌های سینمایی دنیا، عوامل و دبیرخانه جشنواره نباید واکنشی له یا علیه آثار ارائه‌شده داشته باشند. اگر واکنش رسمی دبیر جشنواره به اقدام اعتراضی عوامل «روز صفر» را به عنوان یک پاسخ طبیعی کنار بگذاریم سایر اظهارات و گزارش‌های منتشر شده در سایت رسم جشنواره فیلم فجر بیشتر شبیه نوعی عقده‌گشایی و لجبازی است.


فرشته طائرپور، عضو هیئت داوران بخش نگاه نو جشنواره فیلم فجر در برنامه «کافه آپارات» درباره سیمرغ ‎«روز صفر» که نزد خود نگه داشته است نیز گفت: یا سيمرغ را با يادداشت «اين تنها سيمرغ بخش فيلم اولی‌های جشنواره ۳۸ است كه برنده آن با ناسپاسی برای دریافت آن روی صحنه نیامد» به موزه سینما می‌فرستیم يا آن را به يكی از فيلم‌های ديگری كه يک رأی از اين فيلم كمتر داشتند می‌دهیم.


وی افزود: ملکان کم آورد وگرنه می‌توانست بیاید روی صحنه و حرفش را بزند. او می‌گوید چرا به کسی که تحریم کرده جایزه دادید، بعد خودش جشنواره را تحریم کرد! ضمناً این طور رفتارهای تیمی برای من عجیب است. این رفتارها بدآموزی دارد.



عضو هیئت داوران بخش نگاه نو جشنواره فیلم فجر اظهار کرد: بعد از تولید یک فیلم باز هم باید یک آدابی به‌ویژه از سوی تهیه‌کننده رعایت شود؛ کاری که آقای ملکان انجام نداد و همه عواملش را تشویق کرد که در اختتامیه حضور نیابند و بعد در بیانیه‌ای عذر بدتر از گناه آورد. حرکت او تخریبی بود و من منتظر سناریوی بعدی‌اش هستم.


درستی یا نادرستی تصمیم سعید ملکان و عوامل «روز صفر» موضوع دیگری است باید جداگانه مورد بررسی قرار بگیرد؛ اغلب سینماگران و اهالی رسانه این اقدام را تأیید نکرده و نکوهش کرده‌اند. با این حال  موج رسانه‌ای و خبرسازی که در سایت رسمی جشنواره فیلم فجر منتشر شده است قطعاً یک اقدام غیرحرفه‌ای است.


این حرکت یک نمره منفی دیگر در کارنامه ابراهیم داروغه‌زاده محسوب می‌شود و شأن جشنواره فیلم فجر را پایین آورده و در جایگاه منازعات زودگذر می‌نشاند.به این ترتیب جشنواره فیلم فجر حتی با پایان یافتن رسمی هم نتوانسته دامن خود را از حواشی دور نگه دارد.حال باید دید واکنش سعید ملکان که معمولاً در برابر انتقادات ساکت نمی‌نشیند به این موج رسانه‌ای قوی چه خواهد بود؟


انتهای پیام/۴۱۰۴/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر