صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۸:۳۰ - ۱۷ بهمن ۱۳۹۸
انقلاب در ادبیات و شعر/ 3

حسن بیگی: پیروزی انقلاب مبانی دینی را به سوژه اصلی ادبیات تبدیل کرد/ آثار ادبی دفاع مقدس ادبیات انقلاب را قوی‌تر کرد

یک نویسنده برجسته عنوان کرد: با پیروزی انقلابی برپایه اسلام مبانی دینی و اسلامی هم به عنوان یک مضمون اصلی مورد توجه قرار گرفته و جریان ادبی و هنری کشور داستان‌های دینی و رمان تولید کرد.
کد خبر : 470250

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷، جریانی به نام ادبیات انقلاب به وجود آمد که این ادبیات متاثر از حال و هوای روزهای انقلاب و دوران ۸ سال دفاع مقدس بود. هم زمان با تحولات سریع جامعه در اوایل پیروزی انقلاب اسلامی داستان و شعر فارسی هم دچار تغییر و تحول می‌شد و نام‌ها و آثار جدید با مضامینی برآمده از دل انقلاب اسلامی پدید آمد. به مناسبت فرا رسیدن دهه مبارک فجر در پرونده «انقلاب در ادبیات و شعر» بنا داریم، تغییر و تحولاتی که پیروزی انقلاب بر جریان ادبی کشور داشته و همچنین انقلاب اسلامی را در آیینه ادبیات و شعر ایران و زبان فارسی بررسی کنیم.




ابراهیم حسن بیگی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا، درباره اثرات پیروزی انقلاب اسلامی بر جریان ادبی ایران گفت: انقلاب یعنی دگرگونی و این دگرگونی در همه ابعاد اثرگذار است. مهم‌ترین تأثیر انقلاب اسلامی در حوزه ادبیات داستانی خودباوری بود. ما در واقع به نوعی باور کردیم که توانمندیم و می‌توانیم. خود این اتفاق باعث شد که ما از نظر کمّی و کیفی، به‌خصوص کمّی رشد قابل توجهی داشته باشیم. بعد از انقلاب تعداد زیادی هنرمند، نویسنده، سینماگر از نسل جوان وارد عرصه هنر، فرهنگ و ادبیات شدند و این حاصل خودباوری برآمده از انقلاب بود.


وی با اشاره به این نکته که با پیروزی انقلاب اسلامی مفاهیم و مضامین جدیدی وارد جریان ادبی کشور شد، عنوان کرد: وقوع انقلاب بالطبع یک‌سری مضامین را هم وارد مقوله هنر، ادبیات و فرهنگ کشور کرد. موضوع برخی از این مقولات مربوط به انقلاب بود؛ در مورد مبارزین انقلابی، آزادی‌خواهان و کسانی که در زمان رژیم پهلوی مبارزه کرده بودند، زندانی یا شهید شده بودند و بسیاری از موضوعاتی که به مفهوم انقلاب و آزادی‌خواهی مربوط می‌شد.


این نویسنده پیشکسوت با بیان اینکه انقلاب اسلامی، انقلابی ایدئولوژیک بود، اظهار کرد: با پیروزی انقلابی برپایه اسلام مبانی دینی و اسلامی هم به عنوان یک مضمون اصلی مورد توجه قرار گرفتند. بعد از انقلاب بود که جریان ادبی و هنری کشور داستان‌های دینی فراوان و حتی رمان و فیلم‌هایی در این حوزه‌ها تولید کرد.


حسن بیگی اضافه کرد: دفاع مقدس یک اتفاق ناخواسته‌ای بود که پایه‌های ادبیات انقلاب را خیلی قوی کرد. هشت سال دفاع مقدس در همه زمینه‌های هنری از جمله ادبیات داستانی، ژانری را به وجود آورد که اگر این هشت سال دفاع مقدس نبود، قطعاً امروز نویسندگانی که در این حوزه کتاب‌های تخصصی نوشتند و یا رزمندگانی که بعد از جنگ نویسنده شدند، وجود نداشتند. پس یکی از برکاتی که این دفاع مقدس می‌توانست داشته باشد، همین بود که خیلی از جوانان را در هنر به این سمت و سو کشید.


وی بیان کرد: شاید 10 تا 20 سال اول بعد از انقلاب، به‌هم‌ریختگی، آشفتگی و پراکندگی‌کاری توجیه‌پذیر بود. می‌گفتیم هنوز کارها استحکام و انسجام پیدا نکرده و طبیعی است اما بعد از آن واقعاً زمان سازماندهی، انسجام و کنترل این حرکت ادبی در مسیر انقلاب بود و باید سازماندهی می‌شد اما این اتفاق خیلی کم افتاد.


این نویسنده پیشکسوت افزود: برنامه‌ریزی برای اینکه از تعداد قابل توجه هنرمندان و نویسندگان و شاعران که بعد از انقلاب وارد عرصه جامعه ادبی شدند، حمایت و سازماندهی شوند، نشده است. برای رشد و ارتقا آنها، برای تولید آثارشان، برای چاپ و فروش کتاب‌های‌شان، باید جامعه را آماده می‌کردند که این پذیرش را داشته باشند که این نسل را بتوانند خوب معرفی کنند و آثارشان را عرضه کنند که این اتفاق متأسفانه نیفتاد.


حسن بیگی خاطرنشان کرد: قبلاً گفته‌ام الان هم می‌گویم 20 سال برای برنامه‌ریزی و سازماندهی استعدادهای ادبی انقلاب اسلامی دیر شده است ولی باز هم جلوی ضرر و زیان را از هر جایی که بگیریم، منفعت است.


انتهای پیام/4028/


انتهای پیام/

ارسال نظر