صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۷ - ۱۲ بهمن ۱۳۹۸
رئیس مرکز تحقیقات صنایع غذایی شرق گلستان در گفتگو با آنا:

روش‌های حفظ و ارتقای کیفیت مواد غذایی ارائه ‌می‌شود/ بهبود دانش فنی تولید فرآورده‌های غذایی

رئیس مرکز تحقیقات صنایع غذایی شرق گلستان گفت: «جهت‌گیری فعالیت‌ها در این مرکز به سمت ارائه روش‌های مؤثر در حفظ و ارتقای کیفیت مواد غذایی است.
کد خبر : 468767

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ مجتبی آزادیان - مرکز تحقیقات صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد آزادشهر، سال ۹۶ با هدف ایجاد بستر مناسب برای فعالیت محققان و فناوران عرصه علوم غذایی و با نگاه کاربردی به افزایش سطح ایمنی مواد غذایی مصرفی عموم جامعه راه‌اندازی شد و با انجام فعالیت‌های پژوهشی محصول‌محور سعی دارد اولویت‌های غذایی جامعه را شناسایی و دانش فنی تولید در فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی را بهبود بخشد.


خبرنگار خبرگزاری آنا در همین زمینه با سیدحسین حسینی‌قابوس رئیس مرکز تحقیقات صنایع غذایی شرق گلستان زیرمجموعه دانشگاه آزاد اسلامی واحد آزادشهر، درباره کلیات، اهداف و چشم‌انداز فعالیت‌های این مرکز به گفتگو نشسته است که ماحصل آن را پی‌می‌گیریم.


آنا: لطفاً درباره چگونگی و چرایی ایجاد مرکز تحقیقاتی واحد آزادشهر توضیح دهید.



حسینی‌قابوس: ایجاد امنیت غذایى یكى از اصلى‌ترین دغدغه‌ها در برنامه‌ریزى راهبردى تمام كشورهاى دنیا اعم از ملت‌هاى فقیر، در حال توسعه و توسعه‌یافته است. استان گلستان به‌عنوان نگین سبز و نگارستان ایران و قطب اصلی امنیت غذایی در کشور از ظرفیت بالایی در راستای شکل‌گیری صنایع تبدیلی و تکمیلی در بخش صنایع غذایی برخوردار است. همچنین استان گلستان و به‌ویژه منطقه آزادشهر با توجه به ظرفیت آبی مناسب در مقایسه با استان‌های شرقی کشور و برخورداری از اراضی قابل تخصیص به فعالیت‌های صنعتی در مقایسه با فضای جغرافیایی اشباع‌شده استان‌های حاشیه خزر، به‌عنوان پهنه ذخیره توسعه صنعتی حاشیه دریای خزر و شمال‌شرق کشور محسوب می‌‌شود.


این ویژگی‌ها امکان شکل‌گیری زنجیره‌های تولیدی صنایع غذایی و ایجاد قطب توسعه در مناطق قابلیت‌دار به‌ویژه شمال‌شرق استان گلستان و شهرستان آزادشهر را فراهم می‌کند. در برنامه استراتژی استان گلستان به صادرات بخشی از تولیدات کارخانجات مواد غذایی (حداقل 93 درصد) و همین‌طور به امر دانش فنی و قابلیت توسعه محصول از طریق تحقیق و توسعه و طراحی دستگاه‌ها و فرمولاسیون‌های جدید در تولید رقابتی توجه شده است.


برخی از اولویت‌های سرمایه‌گذاری در زمینه صنایع غذایی استان گلستان که می‌توان به آن اشاره کرد، شامل انواع ویتامین‌های سنتزی، مکمل غذایی امگا3، بتاكاروتن با درجه غذایی، تولید پکتین و آروما از پوست مرکبات، کنسانتره میوه‌جات، نان صنعتی، آرد جوانه گندم و جو (مالت خشک)، اسنک آردی (بر پایه آرد گندم و با رنگ طبیعی)، نشاسته از ضایعات نان، تولید گلوتن، گلوکز، فروكتوز، دکستروز و مالتوز، سورتینگ میوه‌ها و بسته‌بندی‌های هوشمند، رنگ خوراکی مجاز حاصل از ضایعات کشاورزی، تولید انواع اسانس‌ها و عصاره‌های گیاهی و بسته‌بندی آنها، دمنوش‌های گیاهی و میوه‌ای، انواع ژل‌های دارویی، کنسرو گوجه فرنگی، آب گوجه‌فرنگی، دانه‌های روغنی فرآوری‌شده، روغن گیاهی (روغن‌کشی و تصفیه)، روغن از سبوس برنج  و صنایع جانبی وابسته کشتارگاه‌های مرغ، طیور و دام می‌شود.


برخی دیگر از اولویت‌های سرمایه‌گذاری در زمینه صنایع غذایی استان گلستان در زمینه طراحی ماشین‌آلات را می‌توان ماشین‌آلات خط تولید خشک‌کن‌های جدید برای خشک‌کردن ضایعات کشاورزی و باغی منطقه با حفظ کیفیت و ارزش تغذیه‌ای آنها نام برد. از طرفی تحولات سریع سیاسی که در منطقه خاورمیانه و کشورهای همسایه ایران مانند روسیه، قطر، عراق و سوریه و ... اتفاق افتاده است، نیازهای جدیدی برای خرید محصولات کشاورزی، فرآورده‌های لبنی، گوشت مرغ و فرآورده‌های آن، رب گوجه‌فرنگی و ... ایجاد شده و فضای کسب و کار جدید در زمینه  صادرات مواد غذایی، باغی و کشاورزی ایجاد کرده است.


آنا: چه مأموریتی برای این مرکز تعریف شده و آیا اکنون فعال است؟


حسینی‌قابوس: جهت‌گیری فعالیت‌ها در مرکز تحقیقات صنایع غذایی شرق گلستان در واحد آزادشهر به سمت ارائه روش‌های مؤثر در حفظ و ارتقای کیفیت مواد غذایی بوده  که در چاچوب‌های زیر تدوین شده است.


1. دریافت مجوز آزمایشگاه همکار اداره نظارت بر مواد غذایی و آزمایشگاه همکار سازمان استاندارد استان گلستان به‌منظور ایجاد درآمد و سرمایه‌گذاری در فازهای بعدی کار مرکز.


2. طراحی و ساخت دستگاه خشک‌کن پیشرفته مانند مادون قرمز - هوای داغ برای دستیابی به  روش‌های مؤثر و سریع خشک‌کردن ضایعات کشاورزی و محصولات باغی و همین‌طور گیاهان دارویی  برای بهبود و ارتقای ارزش تغذیه‌ای و دارویی آنها.


3. بهینه‌سازی فرمولاسیون استخراج بتاكاروتن با درجه غذایی، تولید پکتین و آروما، مالت خشک،  نشاسته از ضایعات نان، تولید گلوتن، رنگ خوراکی مجاز حاصل از ضایعات کشاورزی، تولید انواع اسانس‌ها و عصاره‌های گیاهی، تولید دمنوش‌های گیاهی و میوه‌ای، صنایع جانبی وابسته کشتارگاه‌های مرغ و طیور و دام و ... .


4. کمک در تدوین استانداردهای ملی مربوط به سه مورد گذشته.


5. تهیه فرمولاسیون‌هایی جدید غذایی و نوآوری در زمینه تولید فرآورده‌های مختلف غذایی.


6. انجام طرح‌ها و پایانامه‌های تحقیقاتی برون‌دانشگاهی با همکاری کارخانجات صنایع غذایی در زمینه‌های فوق.


7. برگزاری همایش‌های ملی و بین‌المللی در حوزه صنعت غذا.


8. ارائه آموزش‌های تخصصی و برگزاری کارگاه‌های آموزشی مورد نیاز واحدهای صنایع غذایی.



آنا: تاکنون چه فعالیت‌هایی در این مرکز تحقیقاتی صورت گرفته است؟


حسینی‌قابوس: از مهم‌ترین فعالیت‌هایی که در این مرکز انجام شده است، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:


1. دریافت مجوز آزمایشگاه همکار اداره نظارت بر مواد غذایی


2. پیگیری دریافت مجوز آزمایشگاه همکار سازمان استاندارد استان گلستان


3. اجرای دوره پودمانی با صنعت لبنیات شرکت صنایع شیر فجر گنبد(صباح)


4. برگزاری کارگاه‌های کارآفرینی توسط مدیران نمونه صنایع غذایی استان گلستان


5. انجام طرح‌های تحقیقاتی برون‌دانشگاهی


آنا: تعامل نهادها و مراکز مرتبط با این مرکز با شما چگونه بوده و آیا قرارداد و تفاهمنامه‌ای در زمینه‌های همکاری صورت گرفته است؟


حسینی‌قابوس: سازمان غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی گلستان (مرکز تحقیقات سلامت غلات دانشگاه علوم پزشکی گلستان)، سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان، اداره کل استاندارد استان گلستان، اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی گرگان از نهادهایی هستند که تاکنون با مرکز تحقیقات صنایع غذایی شرق گلستان همکاری داشته‌اند.


آنا: دستاورد ایجاد این مرکز از ابتدا تاکنون چه بوده است؟


حسینی‌قابوس: طرح‌های برون‌دانشگاهی با مرکز تحقیقات سلامت غلات، چاپ بیش از 12 مقاله   علمی-پژوهشی (وزارتین) که در قالب پایان‌نامه‌های ارشد و مسئله مخصوص دوره دکتری در مرکز انجام شده است، اخذ مجوز بهره‌برداری آزمایشگاه همکار اداره نظارت برمواد غذایی، کارگاه‌های مختلف کارآفرینی (نوشیدنی‌ها، گوشت و فرآورده‌های آن، روغن‌های خوراکی) برای دانشجویان دوره‌های مختلف کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری صنایع غذایی و شیلات، دانش‌آموزان هنرستانی گرایش صنایع غذایی و کارشناسان اداره نظارت بر مواد غذایی و پیگیری کارگاه تولید رشته‌های آردی غنی‌شده با ضایعات کشاورزی در داخل دانشگاه (حدود 50 درصد پیشرفت داشته‌ایم) از مهم‌ترین دستاوردهای مرکز از ابتدای راه‌اندازی تاکنون بوده است.


آنا: جایگاه پایان‌نامه‌های دانشجویی و طرح‌های پژوهشی استادان و اعضای هیئت علمی در این مرکز چیست؟


حسینی‌قابوس: 12 مورد پایان‌نامه ارشد، 11 مورد مسئله مخصوص دوره دکتری تاکنون در مرکز انجام شده که بسیاری از این پایان‌نامه‌ها و مسئله مخصوص دوره دکتری به‌صورت پایلوت در صنایع غذایی مربوطه انجام شده است. همچنین کتابی با عنوان «کاربرد ضایعات کشاورزی در فرمولاسیون مواد غذایی» توسط این مرکز ترجمه شده و در حال داوری است.


انتهای پیام/4103/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر