چرا در دهه ۱۳۹۰ اقتصاد ایران بدترین عملکرد خود در نیمقرن اخیر را ثبت میکند؟
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ دهه ۱۳۹۰ شمسی در تاریخ اقتصاد ایران بهعنوان یکی از تاریکترین مقاطع زمانی این مرزوبوم ثبت خواهد شد. چرا؟ نگارنده پنج دلیل مهمتر را مطرح میکند.
از مجموع سالهای دهه ۱۳۹۰ تاکنون، پنج سال نرخ رشد اقتصادی کشور منفی بوده و مجموع نرخ رشد اقتصادی ۱۰ ساله 4.3 درصد(با احتساب نرخ رشد اقتصادی پیشبینیشده صندوق بینالمللی پول برای سالهای ۹۸ و ۹۹) و متوسط آن ۰/۳۳ درصد است.
سقوط ظرفیتهای کشور؛ به لحاظ خالص موجودی سرمایههای ثابت در سالهای ۹۷-۹۰ مجموع نرخ رشد سالانه سرمایهگذاری منفی ۳۲ درصد و متوسط نرخ رشد نیز منفی ۴ درصد بوده است. در واقع در دهه ۱۳۹۰، سرمایهگذاری رو به کاهش و استهلاک موجودی سرمایههای ثابت با یک روند مشخص و طبیعی رو به افزایش بوده و این یعنی ظرفیتها تولیدی و خدماتی کشور برای سالهای آینده از دست رفته است.
وقوع دو تکانه ارزی در سالهای ۹۱ و ۹۷ که مجموعاً منجر به کاهش حدود ۳۰۰ درصدی ارزش پول ملی شده است.
افزایش شکاف طبقاتی در کشور، ضریب جینی و سهم ۱۰ درصد ثروتمندترین به فقیرترین افراد جامعه دو شاخص مهم توزیع درآمد محسوب میشوند. روندها نشان میدهد هر دو شاخص بهطور کاملاً محسوسی از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۷ افزایشیافته و ضریب جینی کل کشور به بالاترین سطح در دهه ۱۳۹۰ یعنی ۰/۴۰۹۳ رسیده و این یکی از بزرگترین دستاوردهای انقلاب اسلامی ایران بوده که در این دهه در معرض از دست رفتن است.
کاهش هزینههای مصرف نهایی بخش خصوصی؛ در سالهای ۹۷-۹۰ مجموع نرخ رشد سالانه آن منفی 3.1 درصد و متوسط نرخ رشد نیز منفی ۰/۱۶ درصد بوده و به شکل نگرانکنندهای سطح مخارج مصرف بخش خصوصی در سال ۹۷ حتی در سطح سال ۹۰ هم نبوده است.
رئیسجمهور روحانی و تیم اقتصادی دولت وی چه بخواهند و چه نخواهند در متن عملکرد تکاندهنده اقتصاد ایران در دهه ۱۳۹۰ در تاریخ این مرزوبوم ثبت خواهند شد.
عباس علویراد عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی و انجمن اقتصاددانان ایران
انتهای پیام/4121/
انتهای پیام/