طرحهای تنقیحی چگونه در مجلس تصویب میشود
به گزارش خبرنگار حوزه مجلس گروه سیاسی خبرگزاری آنا، مجلس شورای اسلامی در نظام جمهوری اسلامی ایران از اهمیت ویژهای برخوردار بوده و محور بسیاری از تصمیمگیریها، قانونگذاریها و برنامهریزیهاست و چراغ هدایت دولت و ملت را به دست دارد.
مجلس شورای اسلامی پایگاه اساسی نظام و مردم و مایه حضور و مشارکت واقعی مردم در تصمیمگیریها و مظهر اراده ملی است و از اینرو آشنایی با بخشهای مختلف آن ضروری به نظر میرسد. با همین هدف اصطلاحها و کلیدواژههای حقوقی مجلس شورای اسلامی برای آشنایی مخاطبان در این صفحه منتشر میشود.
تفسیر قوانین
ماده 185 قانون داخلی مجلس شورای اسلامی بیان میکند: رسیدگی به طرحها و لوایح مربوط به شرح و تفسیر قوانین عادی یک شوری است و میتواند با فوریت مورد مذاکره قرار گیرد. در تفسیر قوانین بحث در کلیات و جزئیات از هم تفکیک نمیشود.
ماده 186 میگوید: در صورتی که استفساریه به صورت عادی و یک فوریتی باشد، پس از گزارش کمیسیون و توضیح سخنگو، یک مخالف و یک موافق، هریک به مدت 10 دقیقه صحبت خواهند کرد. با پیشنهاد رئیس و یا 10 نفر از نمایندگان و تصویب مجلس مدت صحبت و تعداد مخالف و موافق تا دو برابر قابل تغییر است. در مورد تفسیر قوانین نماینده دولت هم میتواند صحبت کند.
ماده 187 تأکید کرد: در صورتی که گزارش کمیسیون و همینطور پیشنهادهای دیگر که به کمیسیون رسیده است، به تصویب مجلس نرسد، هر نماینده میتواند نظر خود را کتباً به هیئت رئیسه بدهد. پیشنهادها به ترتیب وصول مورد بحث قرار میگیرد و اگر پیشنهادی به تصویب نرسید موضوع برای بحث بیشتر به کمیسیون ارجاع میشود.
طبق ماده 188؛ در صورتی که تفسیر به صورت دوفوریتی و سه فوریتی باشد، همانند دیگر طرحها و لوایح دو فوریتی و سه فوریتی مورد رسیدگی قرار میگیرد.
طرحهای تنقیحی
ماده 189 بیان میکند: متن پیشنهادی معاونت قوانین مجلس شورای اسلامی که به منظور تنقیح قوانین تهیه شده است، با امضای حداقل 15 نفر از نمایندگان به عنوان طرحهای تنقیحی به رئیس جلسه تقدیم میشود. هیئت رئیسه پس از اعلام وصول نسبت به ارجاع آن به کمیسیونهای مربوط اقدام میکند.
براساس ماده 190؛ گزارش طرحهای تنقیحی به صورت یکشور و بدون تفکیک کلیات و جزئیات در صحن مجلس مورد بحث و بررسی قرار میگیرد. پس از گزارش سخنگوی کمیسیون و صحبت سه مخالف و سه موافق به ترتیب یک مخالف و یک موافق و توضیح معاون قوانین مجلس هر کدا مبه مدت 10 دقیقه و توضیحات نهایی سخنگوی کمیسیون به مدت پنج دقیقه، گزارش کمیسیون به رأی گذاشته میشود.
در صورت عدم تصویب گزارش مزبور، مجدداً به کمیسیون ارجاع میشود تا نسبت به اعمال اصلاحات اقدام و گزارش آن را به مجلس ارائه کند تا حسب روال این ماده رسیدگی شود.
تبصره- در صورتی که گزارش کمیسیون دارای موارد (موضوعات) متعدد باشد، برای هریک از موارد به تفکیک رأیگیری میشود.
انتهای پیام/4034/
انتهای پیام/