چگونه غسل حیض انجام دهیم؟ (غسل مخصوص بانوان)
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، پاکیزگی یکی از مهمترین مواردی است که در دین اسلام به آن توجه بسیاری شده است. غسل کردن هم که در برخی موارد واجب و در برخی موارد مستحب است، نمونهای از اهمیت بهداشت فردی و پاکیزگی است. پیش از اینکه به شیوه انجام غسل حیض بپردازیم، لازم است معنی غسل را توضیح دهیم. کلمه غسل در لغت به معنی شستن است. در اصطلاحات فقهی غسل به شستشوی تمام قسمت های بدن از سر تا پا گفته می شود که با کیفیت تعیین شده از سوی شرع، به قصد قربت و انجام فرمان الهی انجام می شود. در هنگام انجام غسل، نیاز نیست به بدن خود دست بکشید. چون به هر صورتی که آب به بدن برسد کافیست. قرآن در آیات ۶ مائده و ۴۳ نسا به موضوع غسل اشاره کرده و بیش از ۲۴۰۰ حدیث هم در باب این موضوع وجود دارد. دلایل انجام غسل پاک شدن، طراوت روح و آمادگی آن برای نزدیک شدن به خدا و عبادت است. یکی از انواع غسل هایی که بر بانوان واجب است و بعد از پایان عادت ماهیانه باید انجام دهند، غسل حیض است که همانند سایر غسل ها بوده و تنها تفاوت آن با سایر غسل ها در نیت آن است. در ادامه می خواهیم به انواع غسل و همچنین روش انجام غسل حیض پردازیم.
انواع غسل
به طور کلی غسل به دو دسته واجب و مستحب تقسیم می شوند. غسل های مستحب غسل هایی هستند که انجام آن ها دستور دین بوده و واجب است. اما غسل های مستحب به آن دسته از غسل هایی گفته می شود که انجام آن ها واجب نیست و اگر فردی انجام ندهد، دچار گناه نمی شود. اما به افرادی که به انجام آن می پردازند، ثواب تعلق می گیرد.
غسل های واجب
در فقه شیعه و قوانین اسلام، 7 غسل واجب ذکر شده است و همانطور که پیش از این گفته شد، انجام آن بر همه مسلمانان واجد الشرایط، الزامی ست.
- غسل جنابت
- غسل مس میت
- غسل میت
- غسل هایی که با نذر، عهد یا قسم واجب می شوند مانند کسی که نذر کرده و برای زیارت غسل کند
غسل های سه گانه مخصوص بانوان:
- غسل حیض
- غسل نفاس
- غسل استحاضه
به دیدگاه فقها، همه غسل ها واجب غیری اند. اما این به چه معناست؟ یعنی انجام دادن آن ها به خودی خود واجب نیست. بلکه برای انجام عملی که شرط آن طهارت است، مانند نماز های واجب روزانه، واجب هستند.
غسل های مستحب
غسل های مستحب بسیار زیاد هستند و تعداد آن ها تا ۱۰۰ غسل هم نوشته شده است. اما مهم ترین غسل های مستحبی در زیر آورده شده است:
- غسل جمعه
- غسل شب های ماه رمضان
- غسل زیارت
- غسل روز عید فطر عید قربان عید غدیر...
از دیگر غسل های مستحب می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- غسل دادن بچه ای که تازه به دنیا آمد است.
- غسل روز عید نوروز، پانزدهم شعبان، نهم و هفدهم ربیع الاول و روز بیست و پنجم ذی القعده.
- غسل کسی که در حال مستی خوابیده.
- غسل زنی که برای غیر شوهرش بوی خوش استعمال کرده است.
- غسل کسی که در موقع خورشید گرفتگی و ماه گرفتگی، نماز آیات را عمداً نخوانده، البته در صورتی که تمام ماه و خورشید گرفته باشد.
- غسل کسی که جایی از بدنش را به بدن میتی که غسل داده اند، رسانده است.
- غسل کسی که برای تماشای دار آویخته رفته و او را دیده باشد.
- غسل جمعه که وقت آن از اذان صبح تا ظهر است.
- غسل روز عید فطر و عید قربان که وقت آن از اذان صبح تا غروب است.
- غسل شب اول ماه رمضان و تمام شب های فرد آن که وقت آن تمام شب است.
- غسل شب عید فطر که وقت آن از اول مغرب تا اذان صبح است.
- غسل روز اول، پانزدهم، بیست، هفتم و آخر ماه رجب.
- غسل روز هشتم و نهم ذی الحجه.
- غسل روز بیست و چهارم ذی الحجه.
واجبات غسل حیض
- برای تحقق و اطمینان از صحت غسل باید یکسری از واجبات را انجام دهید که در زیر به آنها می پردازیم:
- نیت که به معنی قصد تقرب به خداست و به همین دلیل غسل بدون قصد قربت باطل است.
- استمرار نیت تا پایان غسل.
- بدن باید به گونه ای شسته شود که جریان آب بر روی پوست حرکت کند. می توانید با کمک دست این کار را انجام دهید.
- مباشرت به این معنی که خود فرد غسل کننده باید بدن خود را غسل کند نه فرد دیگری.
- پاک بودن بدن هنگام غسل.
- آب غسل باید کاملا تمیز، پاک و مباح باشد. بنابراین اگر کسی با آب نجس و غصبی غسل کند باطل است.
غسل حیض چگونه انجام می شود؟
پیش از اینکه به این موضوع بپردازیم، ابتدا به بررسی معنی حیض می پردازیم. حیض که به آن عادت ماهانه، قاعدگی یا پریود گفته میشود به خارج شدن خون از بدن زن گفته می شود که بین 3 تا 10 روز معمولا طول می کشد و زن را در هنگام بیرون آمدن خون حیض، حائض می گویند. این در شرع مقدس اسلام احکامی دارد که یکی از آن ها غسل حیض است.
غسل حیض به صورت زیر انجام می شود:
همان طور که می دانید غسل حیض به دو روش ارتماسی و ترتیبی می تواند انجام شود که در ادامه به توضیح هر یک می پردازیم.
غسل ارتماسی
غسل ارتماسی به این معنی است که یک دفعه تمام بدن را به نیت غسل در آب فرو ببرید. البته انجام آن نیازمند وجود فضایی است که این عمل را امکان پذیر کند. برای مثال می توانید این نقص را در استخر یا حوض انجام دهید. در این روش بهتر است قسمت بیشتر بدن خارج از آب بوده و بعد از نیت، غسل یک مرتبه یا به تدریج در آب فرو روید تا آب همه بدن را فرا گیرد. البته لازم به ذکر است که قبل از انجام غسل، بدن باید پاک باشد.
غسل ترتیبی
در این روش غسل، ابتدا سر و گردن و سپس بقیه بدن را باید بشویید. البته بهتر است بعد از شستن سر و گردن اول طرف راست و سپس طرف چپ بدن را بشوید. هرچند این مورد در میان فقهای مختلف متفاوت است. توجه کنید تنها لازم است بدن و قسمت هایی که دیده می شوند، شسته شود. رساندن آب به ظاهر گوش ها و بینی کافیست و لازم نیست آب وارد آن ها شود. ذکر این نکته هم ضروری است که برای اطمینان از شسته شدن کامل هر طرف بهتر است مقداری از طرف چپ با طرف راست و مقداری از طرف راست با طرف چپ شسته شود.
انجام چند به همراه غسل حیض
اگر کسی چند غسل برعهده داشته باشد که همگی آن ها واجب باشند، میتواند به نیت همه آن ها یک غسل انجام دهد که این کار برای بانوانی که هر ماه پریود را تجربه کرده و در نتیجه آن باید غسل حیض انجام دهند، بسیار کمک میکند.
اگر همه غسل ها مستحب یا برخی واجب و برخی مستحب باشند، به نظر بیشتر فقها یک غسل کافی است. البته تعدادی از فقها یک غسل را کافی نمی دانند.
انتهای پیام/
غسل پاک از سر تا گردن بر من واجب قُربَتَن الله
باز سه بار طرف دست راست و سه باز طرف دست چپ با گفتن صلوات آب بریزید
باید بگیم نیت می کنم برای غسل حیض قربتً الی الله