وقتی تیم امید به کادر فنیاش میبازد/ از محاسبات غلط استیلی تا برکناری عجولانه کرانچار
به گزارش خبرنگار گروه ورزشی خبرگزاری آنا، تیم فوتبال امید ایران بار دیگر در صعود به المپیک ناکام بود و حالا حسرت صعود به مهمترین آوردگاه ورزشی جهان 48 ساله شده است، البته اگر 4 سال دیگر طلسم صعود به المپیک شکسته شود.
آخرین باری که تیم فوتبال ایران به المپیک صعود کرد، در سال 1976 و در مونترال کانادا بود. ایران که با کوبا و لهستان در گروه C قرار داشت در بازی اول با گل مرحوم غلامحسین مظلومی یک بر صفر از سد کوبا گذشت؛ اما در بازی دوم برابر لهستان 3 بر 2 شکست خورد. در آن بازی علی پروین و حسن روشن گلزنان تیم کشورمان بودند. شاگردان حشمت مهاجرانی بهعنوان تیم دوم به جمع 8 تیم برتر جهان صعود کردند و در مصاف با روسیه که در آن زمان اتحاد جماهیر شوروی بود، 2 بر یک مغلوب شدند و از دور مسابقات کنار رفتند. پرویز قلیچخانی زننده تکگل ایران در آن مسابقه بود.
پس از بازیهای مونترال دیگر فوتبال ایران نتوانسته به المپیک صعود کند و با حذف از رقابتهای گزینشی المپیک 2020 توکیو، حسرت صعود 48 ساله شد. در تمامی ادوار گذشته انتقادهای زیادی به روند آمادهسازی تیمهای مختلفی که از گردونه مسابقات خارج میشدند، شده است؛ اما در این دوره تیم امید ایران در مقایسه با دورههای قبلی آمادگی بهتری داشت و میتوان علت حذف را تا حدود زیادی در کادر فنی تیم جستجو کرد.
امیدهای فوتبال ایران پیش از آنکه سرمربی داشته باشند، حمید استیلی را در قامت مدیر فنی دیدند و نظر کمیته فنی فدراسیون فوتبال این بود که باید در مرحله اول برای این تیم مدیر انتخاب کرد و با نظر مدیر سرمربی انتخاب شود. استیلی که به سمت مدیر فنی برگزیده شده بود با نظر اعضای کمیته زلاتکو کرانچار را به فدراسیون فوتبال پیشنهاد دادند و این مربی کروات بهعنوان سرمربی انتخاب شد.
برکناری عجولانه کرانچار
تیم امید در مرحله مقدماتی گزینشی المپیک 2020 توکیو در تهران میزبان تیمهای ترکمنستان، یمن و عراق بود که موفق شد برابر ترکمنستان و یمن به پیروزیهای 3 بر یک و 3 بر صفر دست پیدا کند؛ اما در مصاف با عراق به تساوی بدون گل رسید تا پس از این تیم بهعنوان تیم دوم راهی مرحله نهایی انتخابی شود و در گروه C در کنار تیمهای ازبکستان، کره جنوبی و چین قرار بگیرد.
از همان لحظه اتمام قرعهکشی دور نهایی انتخابی مشخص شد که ایران در گروه دشواری قرار دارد و فشارهای زیادی برای برکناری کرانچار وجود داشت. فدراسیون فوتبال و شخص مهدی تاج که دیگر رئیس فدراسیون نیست و به خاطر ناراحتی قلبی استعفا کرده، با رفتن کرانچار موافق نبودند اما کمیته فنی به خاطر ناراضی بودن کارشناسان از نتایج دور مقدماتی خواهان برکناری کرانچار بود و نهایتاً این اتفاق رخ داد.
مجیدی حاضر به ادامه همکاری نشد
پس از برکناری سرمربی کروات، زمان نسبتاً زیادی گذشت تا اینکه فرهاد مجیدی بهعنوان سرمربی برگزیده شد. معرفی مجیدی با انتقادات زیادی از سوی کارشناسان همراه شد؛ اما فدراسیون فوتبال حامی این مربی جوان بود که مدتی است سرمربی استقلال شده است. مجیدی در دو دیدار دوستانه در خانه ازبکستان شکستهای یک بر صفر و چهار بر یک را برابر ازبکها متحمل شد و پس از آن حجم انتقادات به شکل عجیبی افزایش پیدا کرد. کمیته فنی فدراسیون فوتبال پیشنهادهای زیادی به مجیدی در خصوص اردوها و برنامههای پیش رو مطرح کرد و برخی از آنها را به مرحله اجرا درآورد تا مجیدی از هدایت تیم امید استعفا دهد، تصمیمی که از لحظه حذف تیم امید مشخص شد به سود او بوده است.
بالاخره استیلی سرمربی شد
چند روز پس از رفتن مجیدی، کمیته فنی فدراسیون فوتبال حمید استیلی را بهعنوان بهترین گزینه برای هدایت تیم امید معرفی کرد و در نهایت مدیر فنی تیم امید بهعنوان سرمربی انتخاب شد. او تلاش کرد تا در قامت سرمربی تیم المپیک ایران را به موفقیت نزدیک کند. پیش از آنکه استیلی سرمربی شود، در زمان کرانچار سه بازی دوستانه با تاجیکستان، کویت و قطر برگزار شد که حاصل آن شکست برابر تاجیکها و برتری مقابل کویت و قطر بود. در زمان مجیدی هم که اشاره شد دو باخت برابر ازبکستان داشتیم. تیم امید با استیلی پیش از حضور در مرحله نهایی گزینشی المپیک 2020 توکیو برابر استرالیا برنده شد، در دو بازی دوستانه در اندونزی برای این تیم یک شکست و یک تساوی به دست آورد و در دو دیدار تدارکاتی مقابل قطر هم به یک شکست و یک تساوی رسید.
شاگردان استیلی در مجموع 10 بازی تدارکاتی و سه بازی در مرحله مقدماتی انتخابی المپیک 2020 توکیو برگزار کردند و کمبود تجربه نداشتند. سرمربی تیم امید ایران با تیمی کمتجربه برابر ازبکستان، کره جنوبی و چین به میدان نرفت. استیلی اگرچه مدت زیادی سرمربی نبود؛ اما مدت زمان حضور او در تیم امید با احتساب مدت زمانی که مدیر فنی بود 17 ماه شد. او بر شرایط تیم آشنا بود و باید بپذیریم که در استفاده از شاگردانش عملکرد خوبی نداشت و به گفته ابراهیم قاسمپور، بازیکن و مربی سابق فوتبال ایران نتوانست از شاگردانش به خوبی بازی بگیرد.
تیم امید با برنامه مشخصی به مصاف حریفان نرفت. در دیدار با ازبکستان روی هوش و خلاقیت بازیکنان فرصتهای گلزنی بیشتر نصیب ایران شد؛ اما تعداد پاسهای سالم و صحیح شاگردان استیلی بهمراتب از ازبکها کمتر بود. در مصاف با کره جنوبی دو گل روی اشتباهات تکراری خوردیم و در دیدار با چین که ضعیفترین تیم گروه بود هم برنامه مشخصی برای رسیدن به گل نداشتیم و روی یک پنالتی مشکوک برنده شدیم.
شناخت غلط استیلی از شاگردانش
حمید استیلی در شناخت بازیکنان تیمش دچار اشتباه شد و نتوانست از آنها در پستهای اختصاصیشان بازی بگیرد و ستارههای تیمش را در پستهای غیرتخصصی بازی داد. امید نورافکن، کاپیتان تیم امید که یکی از بهترین بازیکنان سپاهان در نیمفصل اول بود، در مصاف با ازبکستان و کره جنوبی در پست دفاع میانی بازی کرد در حالی که او در پست هافبک دفاعی عملکرد بسیار خوبی داشت و در دیدار با چین در این پست به بازی گرفته شد.
مهدی قائدی یکی از بهترین گلزنان لیگ برتر است اما برابر ازبکستان و چین در نیمه اول به بازی گرفته نشد و در زمانهایی که بازی هم در پستی مهاجم کاذب به او بازی داده نشد تا اثرگذاری لازم را نداشته باشد. اللهیار صیادمنش هم که پدیده فصل گذشته لیگ برتر بود در پست وینگر به او بازی دادند تا نتواند اثربخش باشد و در بازی آخر مقابل چین تبدیل به مهاجم شد. جالب اینکه در اوایل نیمه دوم قائدی به جای صیادمنش وارد زمین شد اما تغییری در شکل بازی که ارسال توپهای بلند بود ایجاد نشد و قائدی کوتاه قد بدون تردید در این شیوه مؤثر نبود. مجتبی نجاریان که مدافع میانی بود در پست دفاع راست بازی کرد و محمدمهدی مهدی خانی که هافبک میانی بود در پست هافبک دفاعی کارایی لازم را ارائه نکرد.
بدون تردید تیم فوتبال امید ایران در این دوره از ایراداتی که کادر فنی داشت لطمه زیادی خورد چون استیلی و دستیارانش نتوانستند به خوبی از بازیکنان تیم بازی بگیرند و اشتباهات محاسباتی آنها در ترکیبهایی که چیدند در حذف تیم امید تأثیر زیادی داشت.
انتهای پیام/4048/پ
انتهای پیام/