صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۲۱:۵۶ - ۲۳ آذر ۱۳۹۸

رسوم جالب شب یلدا بلندترین شب سال در ایران / تاریخچه یلدا

آداب و رسوم شب یلدا در شهرهای مختلف کشور-آیین عجیب ایرانیان در شب یلدا-مهنی و مفهوم ریشه نام شب یلدا تاریکترین و طولانی ترین شب سال و پیشینه آن-معرفی کامل چله چگونگی برگزاری مراسمات شب چله در ایران باستان
کد خبر : 449988

به گزارش گروه رسانه‌های خبرگزاری آنا شب یلدا یکی از سنت های دیرینه ی ما ایرانیان است و با وجود این که سالیان بسیاری از به وجود آمدن این سنت گذشته است، ایرانیان هنوز این سنت را پا بر جا نگه داشته و جشن می گیرند. هر سال با نزدیک شدن به شب یلدا این سوال به وجود می آید که شب یلدا چند شنبه است. چرا که افرادی که باید صبح زود به دلیل کار، دانشگاه و دلایل دیگر بیدار شوند، برایشان مهم است که فردای آن روز تعطیل باشد و یا اگر می خواهند تمام خانواده دور هم در منزل پدر بزرگ و مادر بزرگ جمع شوند، اگر شب یلدا در روز تعطیل نباشد باید کار های خود را عقب بیندازند تا بتوانند در این شب به دور هم جمع شوند. قطعا شما هم برایتان سوال است که شب یلدای امسال چه روزی است. اگر میخواهید بدانید شب یلدای سال 98 چه تاریخی و چند شنبه است با ما همراه باشید.


شب یلدای امسال(98) چه تاریخی و چند شنبه است؟


شب یلدا که به شب چله نیز معروف است، آخرین روز پاییز است که در شب 30 آذر هر سال، مردم این شب را جشن گرفته و به دور هم جمع می شوند تا آماده شروع فصل زمستان شوند. شب یلدای 98 روز شنبه 30 آذر است.


با فرا رسیدن پاییز شادی و حس و حال جالبی در ایرانیان برای فرارسیدن شب چله به وجود می آید. این شب تنها 1 دقیقه بیشتر از شب های دیگر است و همین امر سبب تفاوت آن با شب های دیگر شده و باعث شده شب چله طولانی ترین شب سال باشد. این 1 دقیقه موجب می شود تمامی اعضای خانواده و فامیل در منزل بزرگان به دور هم جمع شوند و شب شادی را در کنار هم داشته باشند. آیین و رسوم و سنت های خاصی از دیرباز در این شب اجرا شده است که برخی از آن ها تا کنون در بین ایرانیان حفظ شده است و همچنان اجرا می شود. در این شب میوه، آجیل، تنقلات را در سفره هایی تزیین شده به همراه فال حافظ و شاهنامه فردوسی قرار می دهند و پس از صرف شام با تمام اعضای خانواده به دور سفره جمع شده و شادی می کنند.



یلدا برگرفته از چیست؟


نام یلدا برگرفته از نامی سریانی است و معنی آن زایش و تولد است. سریانی زبانی رایج در میان مسیحیان بود. این معنا پس از بررسی و تحقیق در میان کتب مختلف به دست آمده است. در واقع از گذشته تا به امروز مردم بر این باور بودند که پس از شب یلدا  در اولین صبح فصل زمستان با دمیدن خورشید روز ها بلند تر می شود و تابش نور خورشید بیشتر می شود و به این ترتیب آخرین روز پاییز و شروع زمستان را یلدا و به معنی زایش مهر و زایش خورشید نامیدند. از این رو دهمین ماه سال را دی و به معنی تولد خورشید نام گذاری کردند. ابوریحان بیرونی که دانشمند و تقویم شناس است، این شب را میلاد اکبر نامیده است. منظور او از این نام تولد خورشید است.


یلدا چگونه وارد زبان فارسی شد؟


حکایت های متفاوتی برای چگونگی ورود نام یلدا به زبان فارسی وجود دارد که صحت هیچ کدام به طور دقیق ثابت نشده است. مشخص نیست که واژه یلدا کی و چگونه و توسط چه کسی وارد زبان فارسی شده است و در زمان نام گذاری این شب از آن استفاده شده است. اما با توجه به تاریخ و تفاسیر تاریخ دانان، احتمالا این لغت پس از مهاجرت مسیحیان اولیه روم به ایران که زندگی سختی در آن منطقه داشتند، به دلیل نزدیکی فرهنگی و به مرور زمان این لغت وارد زبان فارسی شده است و این شب طولانی را به نام یلدا نام گذاری کردند.



در زمان های قدیم، شب نماد و مظهر تاریکی و وحشت بوده است و گذشتگان تلاش می کردند تا در هنگام شب با روشن کردن آتش و زیاد کردن نور، خانه را روشن کنند تا تاریکی و وحشت از آن ها دور بماند و در امان باشند. از آن جایی که شب یلدا طولانی ترین شب است و گذشتگان باور دارند این شب پایان تسلط تاریکی بر روشنایی است، از گذشته تا به امروز شب چله را جشن می گرفتند.



آیین های مخصوص شب چله


در بلندترین شب سال آیین و رسوم متفاوتی در مناطق مختلف برگزار می شود که چند مورد آن در بین همه ایرانیان مشترک است، که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم.


گرفتن فال حافظ و شاهنامه خوانی در بلندترین شب سال یکی از آیین های مرسوم ایرانیان در همه جای دنیا است. در این شببیشتر از هر شب دیگری شعر های شاهنامه و حافظ در میان جمع خوانده می شود. همچنین پیر خانواده در این شب برای افراد خانواده پس از نیت، فال می گیرد که اگر مضمون شعر ها مثبت باشد به این معنی است که فال خوب است.


تمام ایرانیان در این شب سفره ای بزرگ از میوه و آجیل پهن می کنند و تنقلات مرسوم شب یلدا را در آن قرار می دهند. هندوانه و انار از مهم ترین و اصلی ترین میوه های شب یلدا است. پسته، بادام، فندق، توت خشک، انجیر خشک و پشمک نیز از مهم ترین تنقلات شب یلدا است. چیدمان سفره یلدا با توجه به رسم و رسوم ها می تواند متفاوت باشد.


شب یلدا چگونه به وجود آمد؟


این رسم ویژه ایرانیان هر سال باشکوه تر از سال قبل برگذار می شود. قطعا تا الان برایتان سوال پیش آمده که شب چله چگونه به وجود آمد. دلایل زیادی برای این شب و جشن ویژه آن گفته شده است و نمی توان با اطمینان گفت که دقیقا شب یلدا چگونه به وجود آمد. اما بیشترین حکایتی که از این شب وجود دارد این است. در زمان های قدیم، ایرانیان از راه کشاورزی زندگی خود را می گذراندند و با تغییر فصل های سال نیز کارهای آن ها هم تغیر می کرد. ایرانیان باستان به مرور زمان و بر اثر تجربه متوجه شدند که این شب نسبت به بقیه شب ها طولانی تر است و پس از شب یلدا روز ها طولانی تر می شود و شب ها کوتاه تر می شود. به همین علت آن ها شب یلدا را شب تولد خورشید می دانستند. از آن جایی که آن ها معتقد بودند تاریکی نماد اهریمن و روشنی نماد خیر است در این شب برای دوری از اهریمن جشن می گرفتند و شادی می کردند. از آن پس در این شب سفره ای پر از میوه و آجیل پهن می کردند و میوه هایی که نماد خورشید را داشت، در سفره خود قرار می دادند. هندوانه، سیب و لیمو شیرین همگی یادآور خورشید و گرمای آن هستند.


چرا به شب یلدا شب چله نیز می گویند؟


شاید برایتان سوال باشد که چرا به شب یلدا شب چله هم می گویند و منشا این اسم از کجاست. از آن جایی که قدیمی تر ها معتقد بودند از اول زمستان تا 10 بهمن ماه چله بزرگ و اوج سوز و سرمای زمستان و برف است، این شب را آغاز چله و در نهایت شب چله نامیدند.



شام مخصوص شب یلدا چیست؟


با توجه به رسم و رسوم های مختلف شام شب یلدا متفاوت است. معمولا غذاهایی مثل انار پلو، سبزی پلو با ماهی و زرشک پلو در این شب پخته می شود تا جشن شب چله با شکوه تر شود. در روستاها معمولا در زمان قدیم این شب را در زیر کرسی می گذراندند و سفره خود را بر روی کرسی پهن می کردند.


با وجود آنکه در بعضی از شهر ها رسم و رسوم خاصی برای این شب دارند اما در بیشتر نقاط یلدا به یک شکل برگذار می شود. جالب است بدانید یلدا تنها متعلق به ایرانیان نیست بلکه کشور هایی مثل افغانستان پاکستان و تاجیکستان نیز طولانی ترین شب سال را طبق رسم و رسوم های مرسوم کشور خود جشن می گیرند.


انتهای پیام/4127/


انتهای پیام/

ارسال نظر