ارتباط مستقیم دولت با عدم اجرای مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی
به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاه و سیاست گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، شورای عالی انقلاب فرهنگی با مأموریت تصحیح و ارتقای فرهنگ و سازماندهی امور فرهنگی برای حفظ استقلال و تحکیم و تعمیق تدین و فرهنگ دین باوری و در جهت تحقق تمدن نوین اسلامی فعالیت میکند و ازجمله نهادهای قانونگذار حوزه آموزش عالی است که ابزار لازم برای پیگیری اجرای مصوبات خود را ندارد.
سید سعیدرضا عاملی در خصوص دلایل ضعف اجرای مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی میگوید، دولتها مقداری با مصوبات شورا فاصله دارند؛ از طرفی مقداری از مشکلات نیز به ماهیت مصوبات شورا مرتبط است؛ زیرا ابهام و انشایی بودن متن از دلایل عدم اجرای مصوبات است.
این در حالی است که بر اساس اساسنامه شورای عالی انقلاب فرهنگی، این شورا بهعنوان مرجع عالی سیاستگذاری، تعیین خطمشی، تصمیمگیری و هماهنگی و هدایت امور فرهنگی، آموزشی و پژوهشی کشور در چارچوب سیاستهای کلی نظام محسوب میشود و تصمیمات و مصوبات آن لازمالاجرا و در حکم قانون است.
شورای عالی انقلاب فرهنگی در دو حوزه فرهنگ و علم و فناوری کار میکند و طی چهل سال اخیر 2 هزار و 300 مصوبه دارد که نیمی از آن 100 درصد اجراشده است.
چرایی عدم اجرای مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی
برخی از مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی مشترک بین حوزههای علم و فناوری و فرهنگ بوده است؛ همین پراکندگی زمینه عدم اجرای مصوبات این شورا شده است. فقدان ضمانتهای حقوقی و اجرایی مصوبات، فقدان نگاشت نهادی و فقدان برنامه عملیات، فقدان شاخصهای ارزیابی و سنجش و فقدان ضمانت حقوقی از دیگر دلایل عدم اجرای مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی است که متأسفانه اکنون گریبانگیر این شورا است. هرچند طی سالهای اخیر مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی چارچوب قویتری پیدا کرد اما به جایگاه قابل قبولی هنوز نرسیده است.
فاصله دولت و شورای عالی انقلاب فرهنگی
همچنین ضعف مشارکت دستگاهها نیز نقص بعدی این شورا است. رابطه شورا با دولت و مجلس نقش تعیینکنندهای در بهبود یا وخیم سازی اوضاع دارد. به گفته مقام معظم رهبری شورای عالی انقلاب فرهنگی باید در تعامل منطقی، سازگارانه و راهبردی با این نهادها باشد.
«ضعف در مشارکت دستگاهها در ارائه طرحها به سمت این شورا» یکی دیگر از دلایل اجرایی نشدن مصوبات است و اکثر قوانین مجلس و مصوبات شورا در قالب طرح بوده است و در دبیرخانه شورا کارشناسی و وارد صحن شده است.
به گفته دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی اجرایی نشدن برخی مصوبات به دولت برمیگردد که اقدام جدی نکرده است. دولتها یک مقدار با مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادوار مختلف فاصله داشته، اما مقداری هم به ماهیت مصوبات ارتباط دارد. علت اجرایی نشدن برخی از مصوبات، «مبهم و انشایی نشدن متن مصوبات» است.
وی با تأکید بر اینکه در اسناد نقشه جامع علمی کشور، تحول بنیادین آموزشوپرورش و مهندسی فرهنگی ابهامات کاهشیافته است، میگوید؛ «فقدان برنامه عملیاتی» مشکل اسناد است. همچنین در اسناد ملی پیوستها و ضمایم سند از خود سند اهمیت بیشتری دارد و «فقدان شاخصهای سنجش» نقص بعدی است و هنوز شاخص قطعی برای حوزه علم و فناوری مشخص نکردهایم.
نهادی قانونی که مصوبات آن اجرا نمیشود
شورای عالی انقلاب فرهنگی بر مبنای اصل ۵۷ قانون اساسی بنیان حقوقی، قانونی و شرعی دارد. از طرفی بر اساس اساسنامه این شورا مصوب سال 76، نظارت و پیگیری مستمر بر اجرای مصوبات این شورا و ارزیابی نتایج و حمایت از اجرای آنها و نیز نظارت بر عدم مغایرت طرحها و برنامههای آموزشی، پژوهشی و فرهنگی به اجرا درآمد توسط وزارت خانهها، مؤسسات و سازمانها با اصول سیاستها و خط مشیهای مصوب فرهنگی کشور از جمله وظایف شورای عالی انقلاب فرهنگی است؛ اما این وظایف نیازمند ابزاری است.
اکنون این سوال ایجاد شده است که چرا تنها بیش از نیمی از مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی به صورت 100 درصد اجرا شده است و در صورت پاسخ مسئولین برای این سؤال داشتند چه زمانی برای اصلاح آن گام برخواهند داشت؟ آیا چهل سال زمان کافی و مورد نیاز برای تشکیل یک نهاد قانونگذار جامع و مانع نیست؟
انتهای پیام/4084/پ
انتهای پیام/