زوایا و حقایقی از چاقی که تابحال آن را نشنیده اید!
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، چاقی یک نوع بیماری محسوب میشود که میتواند به دلایل مختلفی در فرد بروز پیدا کند، اما این بیماری حقایقی در خود پنهان دارد که خبرگزاری آنا قصد دارد در ادامه به آن بپردازد.
چه عللی باعث چاقی میشوند؟
مصرف غذاهای پرانرژی همانند مواد قندی و چربیها و از طرفی پرخوری و بیعلاقگی به میوهها و سبزیها، کم تحرکی، افرادی که با افزایش سن کم تحرک هستند و بیشتر میخوابند و بالطبع نیاز به انرژی کمتری دارند، اما دریافت انرژی یعنی مواد غذایی را که مصرف میکنند به مقدار لازم کاهش نمیدهند، بیماریهایی که سبب کاهش فعالیت میشوند مانند بیماریهای استخوانی مفصلی و آرتروز، اختلال در فعالیت برخی از غدد داخلی بدن مانند کم کاری غده تیروئید و زمینه ارثی چاقی از مهمترین دلایل چاقی هستند که گاهی بشدت نادیده گرفته میشوند.
- بیشتر بخوانید:
- آیا میتوان با خوردن بیشتر، وزن کم کنیم؟
- رژیمهایی که کبد چرب را تشدید میکنند
- آیا درمان نــاباروری با تغذیه سالم امکانپذیر است؟
- آیا حذف شام باعث لاغری میشود؟!
- خبری خوب برای آنها که ژن چاقی دارند!
- چگونه در یک ماه ۱۰کیلوگرم وزن کم کنیم؟
- چربیسوزترین موادغذایی که بدنتان نیاز دارد
- توصیههایی برای بیماران مبتلا به سنگ کلیه
مرض یا بنوعی بیماری چاقی، احتمال ابتلا به بیماریهای گوناگون، به خصوص بیماریهای قلبی، دیابت نوع دوم، آپنه مسدودکننده خواب، انواع مشخصی از سرطان، آرتروز استخوان و آسم را افزایش میدهد.
توجه به این نکته ضروری است که؛ رژیم غذایی و تمرینات ورزشی راه حلهای اصلی مرض چاقی است و کیفیت رژیم غذایی را میتوان با کاهش مصرف غذاهای پرانرژی، مانند غذاهای پرچرب و شیرین و همچنین استفاده بیشتر از غذاهای گیاهی رژیمی، افزایش داد.
داروهای ضد چاقی ممکن است جهت کاهش اشتها یا جلوگیری از جذب چربی، در کنار یک رژیم غذایی مناسب استفاده شوند و اگر رژیم غذایی، ورزش و دارو مؤثر نباشند، بالن شکمی میتواند به کاهش وزن کمک کند؛ یا ممکن است جراحی برای کاهش حجم شکم و یا طول روده، به جهت ایجاد سیری زودرس و کاهش توانایی جذب مواد مغزی، انجام گیرد.
وزن اضافی چه اشکالی دارد؟
هر چه وزن بیشتر باشد قلب مجبور است سختتر کار کند و از این رو چاقی سبب بروز بسیاری از بیماریها میشود که برخی از آنها عبارتند از بیماریهای قلبی و عروقی (مانند سکته قلبی، سکته مغزی و فشار خون بالا)، عوارض ریوی، دیابت، بیماری کبد و مجاری صفراوی (مانند سنگ کیسه صفرا و مجاری صفراوی، سیروز کبدی و ...)، نقرس، آرتروز و درد مفاصل، برخی سرطانها مانند (سرطان رحم)، فتق و ایجاد واریس، اما باید به خاطر سپرد که اگر بتوان وزن را کم کرد و به وزن مناسب رسید میتوان از بروز تمام این مشکلات تا حد زیادی جلوگیری کرد.
پایین آوردن وزن تا رسیدن به حد مطلوب باید تدریجی و مداوم باشد و این بسیار بهتر و سالمتر از کم کردن سریع وزن است.
البته؛ بهترین راه برای این کار، افزایش فعالیت بدنی، اصلاح رژیم و عادتهای غذایی و کاهش مصرف انرژی است. به این معنا که باید مصرف غذاهای پرانرژی مانند غذاهای چرب و شیرین را کاهش داد.
تعریف اضافه وزن و چاقی برای افراد بالغ
اضافه وزن یعنی BMI فرد، برابر با ۲۵ یا بیشتر از آن باشد. چاقی یعنی BMI فرد، برابر با ۳۰ یا بیشتر از آن باشد.
BMI بیشترین استفاده را در تشخیص اضافه وزن و چاقی در همه جنسیتها و سنین دارد. با این حال BMI شاخص کاملا مورد اعتمادی نیست، چون ممکن است میزان چربی را در افراد مختلف یکسان نشان دهد. هنگام تعریف اضافه وزن و چاقی برای کودکان، سن را نیز باید مد نظر قرار داد.
چاقی در دوران کودکی به چه صورت است؟
میزان سلامتی BMI با توجه به سن و جنسیت بچهها متفاوت است و از طرفی چاقی در بچهها و نوجوانان با توجه به BMI بیشتر از ۹۵ صدک است.
اطلاعات مرجعی که این صدکها بر اساس آنها ارائه شده از سال ۱۹۶۳ تا ۱۹۹۴ بدست آمدهاند، پس بنابراین به وسیلهٔ افزایشهای اخیر در نسبت چاقی تحت تأثیر قرار نگرفتهاند.
چاقی کودکی در قرن ۲۱ به عنوان یک اپیدمی نسبی با افزایش نسبتها هم در جهان توسعه یافته و هم در جهان در حال توسعه، مطرح شده است.
نسبت چاقی در پسرهای کانادایی از مقدار ۱۱٪ در سال ۱۹۸۰ به بالای ۳۰٪ در سال ۱۹۹۰ رسید، در حالی که در مدت زمان مشابه این مقدار در میان پسرهای برزیلی از ۴٪ به ۱۴٪ افزایش یافت.
با وجود چاقی در میان افراد بالغ، عوامل مختلف بسیاری منجر به افزایش میزان چاقی کودکی میشود و عقیدهها بر این بود که تغییر رژیمهای غذایی و کاهش فعالیتهای بدنی دو عامل مهم در افزایش نسبتهای اخیر بودهاست.
به دلیل اینکه چاقی دوران کودکی در دوران جوانی نیز ادامه مییابد و با تعدادی از بیماریهای مزمن در ارتباط است، بچههایی که چاق هستند اغلب مورد آزمایش فشار خون، دیابت، چربی بالا و چربی کبد قرار میگیرند.
درمانهایی که در کودکان مورد استاده قرار گرفتهاست درمانهای زندگی گونه اولیه و روشهای تکنیکی است، گرچه تلاشها برای افزایش فعالیت در کودکان موفقیتهای کمی داشتهاست و جالب است بدانید که؛ در آمریکا درمانهای مورد استفاده برای این گروه سنی مورد تأیید FDA نیست.
چند واقعیت درباره اضافه وزن و چاقی
از سال ۱۹۸۰ میلادی، چاقی در سراسر جهان دو برابر شده است. در سال ۲۰۱۴ بیش از ۱.۹ بیلیون فرد بالغ در سنین ۱۸ سال به بالا دچار اضافه وزن بودند و از این میان ۶۰۰ میلیون نفر از چاقی رنج میبردند.
۳۹ درصد افراد بالغ ۱۸ سال به بالا در سال ۲۰۱۴ اضافه وزن داشتند و ۱۳ درصد با چاقی درگیر بودند.
بیشتر جمعیت جهان در کشورهایی زندگی میکنند که چاقی و اضافه وزن، افراد بیشتری را از کمبود وزن میکشد.
۴۱ میلیون کودک زیر ۵ سال در سال ۲۰۱۴ دچار اضافه وزن یا چاقی بودند. چاقی قابل پیشگیری است.
حقایقی شنیدنی پیرامون اضافه وزن و چاقی
برخی از پیش بینیهای اخیر سازمان بهداشت جهانی از این قرار است که؛ به صورت کلی حدود ۱۳ درصد جمعیت جهان در سال ۲۰۱۴ (۱۱ درصد آقایان و ۱۵ درصد خانمها) دچار چاقی بودند.
در سال ۲۰۱۴، ۳۹ درصد افراد بالغ ۱۸ سال به بالا (۳۸ درصد آقایان، ۴۰ درصد خانمها) دچار اضافه وزن بودند.
بین سالهای ۱۹۸۰ تا ۲۰۱۴ میزان شیوع چاقی در سراسر جهان دو برابر شده است.
تخمین زده شد در سال ۲۰۱۴، ۴۱ میلیون کودک زیر ۵ سال دچار اضافه وزن یا چاقی شده اند. با اینکه چاقی در کشورهای پر درآمد یک مشکل به حساب میآمد، اما در حال حاضر در کشورهایی با درآمد متوسط یا پایین نیز یک مشکل به حساب میآید.
چاقی و اضافه وزن در مقایسه با لاغری و کمبود وزن، میزان مرگ و میر بیشتری در سراسر دنیا داشته است و تعداد افراد چاق و دارای اضافه وزن در جهان از افراد لاغر بیشتر است.
انتهای پیام/
انتهای پیام/