چند میگیری اعتراض کنی؟!/ همزمانی بیانیه تند برخی سلبریتیها و دستور معافیت مالیاتی داد هنرمندان را درآورد
به گزارش خبرنگار حوزه سینمای گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، بیش از دو هفته از تصمیم جنجالی دولت در طرح سهمیهبندی و گران کردن بنزین میگذرد. دو هفتهای که چند روز اول آن با رویدادهای تلخی همراه شد که نتیجه آن جان باختن تعدادی از مردم و نیروهای مدافع نظم و امنیت بود؛ در کنار این خسارتهای جانی، خسارتهای مالی عمدهای نیز بر اثر آشوبگری عدهای فرصتطلب رخ داد.
اقداماتی که با سوءاستفاده از اعتراضات معترضان و فضای شکلگرفته پیرامون آن رقم خورد؛ اموال عمومی کشور و داشتههای خصوصی بسیاری از هموطنان طعمه آشوب شد. اغلب مردم به این تصمیم دولت معترض بودند و عدهای نیز با نفوذ به این اعتراضات، آن را به یک وضعیت پیچیده و تلخ امنیتی تبدیل کردند. این در حالی است که اغلب کارشناسان اقتصادی معتقدند این حوادث ریشه در سوءتدبیر و فقدان درایت دولتمردان در اجرای این طرح دارد.
در چنین شرایطی روز شنبه دهم آذرماه کاربران فضای مجازی با انتشار یک متن غافلگیر شدند. آنها که به تازگی از محدودیتهای اینترنتی که در هفته آخر آبانماه اعمال شد فارغ شده بودند، شاهد انتشار بیانیه هماهنگ و طراحیشده از سوی برخی از اهالی سینمای ایران بودند. این هنرمندان که اغلب آنها در دو انتخابات سالهای 92 و 96 از حامیان اصلی دولت حسن روحانی بودند، ضمن اعتراض به شرایط اقتصادی فعلی مردم، از آن چه به زعم خود برخورد با معترضان نامیده بودند انتقاد کردند.
در بخشی از این بیانیه تند و تیز که با تصویری از نقشه سیاه شده ایران همراه بود آمده است:« با مردم چه میکنید؟ کدام روزن را برای شنیدن صدای مردم باز گذاشتهاید؟ کدام تجمع اعتراضیِ مردم را تاب آوردهاید؟ کدام حزب و تشکیلاتی که بتواند بیانگر خواستهای مردم باشد را باقی گذاشتهاید؟ همچنان برآنید تا با خشونت، مردم را از ابتداییترین حقوق انسانی و بدیهیترین نیازهای شهروندیشان محروم کنید؟
پای این بیانیه نام افرادی همچون رخشان بنیاعتماد، اصغر فرهادی، فرهاد توحیدی، مجتبا میرتهماسب، حسین علیزاده، کیهان کلهُر، لیلی گلستان، بهمن فرمانآرا، داریوش مهرجویی، رضا دُرمیشیان، جعفر پناهی، مصطفا آلاحمد، محمد رسولاف، حسین سناپور، ارشد طهماسبی، امیر اثباتی، فاطمه معتمدآریا، نغمه ثمینی، محسن امیریوسفی، مجید برزگر، منیژه حکمت، نگار اسکندرفر، امیرشهاب رضویان، جابر قاسمعلی، کتایون شهابی، تهمینه میلانی، محمد رضاییراد، باران کوثری، پگاه آهنگرانی، مصطفا خرقهپوش، مهتاب نصیرپور، محمد رحمانیان، فیروزه صابر، حبیب رضایی، محمدرضا موئینی، میثم موئینی و جمال رحمتی دیده میشود. اغلب این چهره ها این متن یکسان را در صفحات اجتماعی خود نیز به اشتراک گذاشتند.
همزمان با این اتفاق، زمزمه حذف معافیت مالیاتی هنرمندان در لایحه بودجه سال 1399 هم مطرح شد که در نهایت یک روز بعد از این که این بیانیه در فضای مجازی منتشر شد، به دستور فوری معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور معافیت مالیاتی فعالیت های انتشاراتی، مطبوعاتی، فرهنگی و هنری در لایحه بودجه 1399 پایدار شد.
کارن همایونفر، در صفحه اینستاگرام خود بیانیه سلبریتیها که به صدای آبان موسوم شده را یک بدهوبستانی برای حل مساله مالیات هنرمندان معرفی کرد و گفت: بیانیه آبان را امضا نکردم.
این دستور در خصوص پیشنویس یکی از تبصره های لایحه بودجه۹۹ بوده است که بر اساس یکی از بندهای آن «تمامی فعالیتهای انتشاراتی و مطبوعاتی، فرهنگی و هنری دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مشمول ۵۰ درصد معافیت مالیاتی می باشند» که با دستور نوبخت این بند حذف شد. در نتیجه فعالیت های مزبور کماکان از معافیت صد درصدی برخوردار خواهند بود.
واکنش دو نفر از هنرمندان به همزمانی اعتراض سلبریتیها و معافیت مالیاتی
همان گونه که انتظار می رفت همزمانی این تصمیم با انتشار این بیانیه واکنش هایی را به دنبال داشت. یک از این واکنشها از سوی کارن همایونفر آهنگساز شناخته شده و کم حاشیه سینما و تلویزیون رخ داد.
همایونفر، در صفحه اینستاگرام خود این بیانیه سلبریتیها که به صدای آبان موسوم شده بود را یک بدهوبستانی برای حل مساله مالیات هنرمندان معرفی کرد و گفت: بیانیه آبان را امضا نکردم. برای اعتراض نیازی به لابهلای جمع قاطی شدن ندارم. از این بیانیهها هزارتا دیدهام مخصوصا دم انتخابات. الحمدلله مسائل مالیاتی حل شد و بدهوبستان و زورآزمایی فرهنگ و قدرت به سرانجام رسید. خدا را شکر. ما که درآمدی نداشتیم؛ حاضر بودیم مالیات هم بدهیم. در سال مگر چقدر درآمد داریم، کل درآمد یک سال من اندازه یکشب دورهمیتان نمیشود. خوش به حال دوستانی که برای هر کار دستمزدشان چند میلیارد است. خدا بیشتر کند. انشاءالله...
او در ادامه بیانیه خود نوشت: البته که روزگار سیاه است و همه غمگین، فقط سوال این است تمام این مدت که پستها و استوریها به تبلیغات و جشن تولد و آلودگی هوا گذشت حالا که خود تلویزیون و همه شروع به اعتراض کردند ناگهان آبان سیاه ایران مد شد؟ چرا ایران را سیاه میکنیم. سیاه خود ماییم. سیاهکار خود ماییم. دولتها میروند و میآیند چیزی که عوض نمیشود حال مردم است.
همایونفر نویسندگان این بیانیه را مورد خطاب قرار داده و می نویسد: در صفحهات اعتراض میکنی اما یک و نیم میلیارد دستمزد برای 10 روز میگیری .... این اعتراضات و بیانیههای ظاهری و عوامفریب لیاقت خودمان است. دوست عزیزی که همزمان هم با ایران اینترنشنال و منوتو مصاحبه میکنی بعدش هم با تلویزیون داخل، 12 میلیارد با شهرداری قرارداد میبندی حق نداری بیانیه در مورد مردم بدهی. ایران اگر سیاه است تو سپیدش کن. شما که عاشق کلید بودی احتمالا اکنون فهمیدهای سوراخ کلید کجا بود. دقیقا کجا بود. ایران اگر سراسر سیاه و ویران شود باز مردم اینجا هستند شما که پاسپورتت آماده است برو. اینجا هوا هم نباشد من خفگی را با جان میپذیرم.
بعد از انتشار دو پست جدید اینستاگرامی از کارن همایونفر در اعتراض و انتقاد به امضای برخی از هنرمندان و سلبریتیها در بیانیه سیاسی این پست حذف شد.
اما بعد از این خبر و منتشر شدن آن در فضای مجازی در ساعت قبل پستهای وی در صفحه شخصیاش حذف شد.
او در صفحه خود نوشت: خب پست قبلی انگار ریپورت و حذف شد. متاسفم حرف حق را بر نمیتابند.
امروز هم منیژه حکمت کارگردان و تهیه کننده سینما که خود و دخترش پگاه آهنگرانی از حامیان روحانی در دو انتخابات ریاست جمهوری اخیر بودند در یادداشتی که در روزنامه شرق منتشر شد اعلام بخشیدن مالیات هنرمندان را در نگاهی بدبینانه به «باج انتخاباتى به یکى از گروه هاى مرجع جامعه» و در خوش بینانه ترین حالت نهایت بدسلیقگى دانست.
این کارگردان سینما در بخشی از یادداشت خود آورده است:« بخشودن مالیات هنرمندان اگر باج انتخاباتى به یکى از گروه هاى مرجع جامعه نباشد مسلما نشانه سردرگمى و عدم شناخت از هدف و کارکرد مالیات است و اعلام آن در این زمان و در این شرایط وخیم اقتصادى نهایت بد سلیقگى است. ظاهرا جناب نوبخت مثل بقیه همفکرانشان در دولت وقت و حوصله فکر کردن به عواقب راه حل هاى خلق الساعه و نبوغ آمیزشان را ندارند و ساده ترین راه را برگزیده اند، یعنى یک کاسه کردن درآمدهاى بشدت ناهمگون و حکم واحد بر آنان راندن، در حالیکه ناگفته پیداست که این چنین بذل و بخشش در شرایط امروز ما نتیجه اى جز افزایش شکاف طبقاتى و فقیر تر شدن اقشار کم درآمد عرصه هنر ندارد و سود هنگفتش مستقیما به جیب همان صاحبان دستمزدهاى میلیاردى و سرمایه هاى ناسالم موجود در این حوزه خواهد رفت .
او در ادامه نوشته است: بعید می دانم درک این موضوع نیاز به هوش زیادى داشته باشد مگر آنکه نیت دیگرى پشت ماجرا باشد که قرار است هنرمندان وجه المصالحه آن قرار گیرند. آقاى نوبخت همه ما شرایط سختى را میگذرانیم آن را با این تصمیم هاى ناپخته دشوار ترنکنید مثل همه ممالک دنیا مالیاتتان را درست بگیرید و با تدبیر به کار زنید البته اگرهنوز تدبیرى باقى مانده باشد»
منیژه حکمت: ظاهرا جناب نوبخت مثل بقیه همفکرانشان در دولت وقت و حوصله فکر کردن به عواقب راه حل هاى خلق الساعه و نبوغ آمیزشان را ندارند و ساده ترین راه را برگزیده اند، یعنى یک کاسه کردن درآمدهاى بشدت ناهمگون و حکم واحد بر آنان راندن.
به این ترتیب سلبریتیهایی که در آستانه دو انتخابات اخیر ریاست جمهوری همگام با مشاهیر اردوگاه اصلاح طلبان از برنامههای حسن روحانی حمایت کردند، در چرخشی آشکار و البته با لحنی طلبکارانه از مخاطبان و طرفداران خود خواستند چشم بر مواضع گذشته خود ببندند.در این میان، بخشی از هنرمندان و همکاران آنها به این مواضع تندروانه با دیده تردید نگاه کرده و منتقد آن هستند. مواضعی که از سوی مردم بیشتر به یک بده بستان و موج سازی برای تلطیف فضای شکل گرفته علیه دستمزدها نجومی سلبریتیها تعبیر می شود.دولت هم دراین میان از این آب گل آلود ماهی خودرا می گیرد و با دادن این امتیاز به سلبریتیها، موج شکل گرفته از سوی آنها را خنثی میکند.
انتهای پیام/4104/
انتهای پیام/