مسئله اساسی سیستم توزیع کتاب عدم توجه مدیران فرهنگی است/ دولت فرقی بین نمایشگاه ماشین و نمایشگاه کتاب قائل نیست!
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، کتاب یار مهربانی است که در تمام ایام سال مهجور مانده و مظلوم واقع میشود، خیلی به آن پرداخته نمیشود. تولیدکنندگانش غالباً به شهرت نمیرسند تا بتوانند برعکس همردههایشان در سینما و تلویزیون بهسادگی در خیابان قدم بزنند. اینک هفته کتاب بهانه خوبی را فراهم کرده است تا به واکاوی مشکلات و مظلومیت کتاب در کشورمان بپردازیم و ببینیم چه شده که این ثروت ارزشمند این قدر مغفول مانده است. با ما در پرونده «کتاب مظلوم» همراه باشید.
رونق بازار نشر، در دسترس قرار دادن کتاب در اختیار مخاطبانی است که خواسته یا ناخواسته از تولیدات این عرصه بزرگ فرهنگی بیخبراند. وجود ویترینهایی برای نمایش و آگاهی دادن از آنچه در این حوزه رخ داده است، میتواند جریان فعال و پویایی را موجب شود. کاری که توزیعکنندگان بهعنوان عضوی در چرخه نشر باید انجام دهند.
سعید مکرمی مدیر نشر اسم و کتابفروشی «کتاب اسم» در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا، گفت: حوزه چاپ و نشر کتاب ایراداتی دارد که در یک فرایند تاریخی و بهمرور زمان این ایرادات تثبیت شده است. مرکز پخش و توزیعکننده نمیتواند بگوید که ناشران زیاد هستند یا تولید آنها زیاد است و ما نمیتوانیم توزیع کنیم. ناشر وظیفهاش تولید کردن است و هر کس یک ایدهای داشته باشد یا یک کار پژوهشی در حوزه محتوا داشته باشد به دنبال این است که مجوز نشر آن را بگیرد و چاپ و منتشر کند. اما باید این نکته را نیز در نظر گرفت که هر توزیعکننده و شرکت پخش کتاب هم یک ظرفیت محدودی دارد و آثار 80 تا 100 ناشر را میتواند توزیع کند. انبار مراکز پخش یک ظرفیت و حجم مشخصی دارد.
در سیستم پخش کتاب مافیا وجود ندارد
وی با اشاره به اینکه در سیستم پخش کتاب مافیا وجود ندارد، بیان کرد: توزیعکننده معضلات پخش کتاب را متوجه ناشر میداند و میگوید ناشران آثار خود را به صورت مطلوب تبلیغ و معرفی نکردهاند و ناشران مراکز پخش را مقصر نشان میدهند و میگویند که مرکز پخشیها فقط کتابهای ناشران آشنا و دوستشان را تدارک میکنند و اصطلاحاً این ذهنیت به وجود میآید که مراکز پخش مافیا دارند.
عدم توجه و حمایت مدیران حوزه فرهنگ؛ مسئله اساسی سیستم توزیع کتاب
مدیر نشر اسم مسئله اساسی سیستم توزیع کتاب و مراکز پخش را عدم توجه و حمایت مدیران حوزه فرهنگ دانست و ادامه داد: سؤال اساسی این است که آیا زیرساختهای لازم برای توزیع و عرضه کتاب در سطح کشور فراهم است یا خیر؟ یعنی اینکه آیا دسترسیهایی که هر شخص باید داشته باشد تا یک مرکز پخش ایجاد کند فراهم است یا خیر؟ آیا این فرصت را ایجاد کردهایم که ناشران و پخشکنندههای کتاب با یک سرعت مناسب و متناسب با حجم رشد محتوا یا رشد کنند؟ اتفاقاً مشکل مسئله توزیع در سیاستگذاری مدیران کلان اجرایی فرهنگی کشور است.
مکرمی با بیان اینکه نشر یک کسبوکار شخصی کوچک است که اگر ضعیف باشد شکست میخورد و اگر قوی باشد رشد خواهد کرد و درآمد خواهد داشت، اظهار کرد: نکته مهم دیگر این است که مرکز پخش اگر از یک ناشری منتفع شود و احساس کند که آثارش فروش دارد، کتابهای آن گردش دارد، خوشحال میشود و کتابهای بیشتری از آن ناشر را پوشش میدهد. این مسئله احتیاج به مافیا و یا غیرمافیا ندارد اما مسئلهای که وجود دارد این است که آیا زیرساختهای لازم در حمل و نقل، گرفتن انبار و امکانات برای ایجاد یک مرکز توزیع کتاب وجود دارد؟
شما اگر یک نمایشگاه ماشین داشته باشید همان هزینههای برق، شهرداری، مالیات و عین همانها را برای فروش کتاب خواهید داشت. دولت و ارگانها هیچ فرقی بین این دو شغل نمیگذارند.
دولت فرقی بین نمایشگاه ماشین و نمایشگاه کتاب قائل نیست!
وی ادامه داد: یکی از مسائل مهم دیگر این است که حمایت و تخفیفها متوجه ناشران است. در این شرایط شما انتظار دارید افرادی بیایند و یک مرکز توزیع یا فروشگاه کتاب راهاندازی کنند؟ مثلاً شما اگر یک نمایشگاه ماشین داشته باشید همان هزینههای برق، شهرداری، مالیات و عین همانها را برای فروش کتاب خواهید داشت. دولت و ارگانها هیچ فرقی بین این دو شغل نمیگذارند پس نباید انتظار داشته باشیم تا در بخش توزیع اتفاقی بیفتد و قوی بشود، رشد کند و افراد جدید با ایدههای جدید وارد آن شوند.
مدیر نشر اسم گفت: مسئله اصلی مرکز پخش و توزیع نه ناشر است و نه توزیعکننده مسئله اصلی توزیع کتاب در سطح کشور، کتابفروشیها هستند. شما اگر کتابفروشیهای متعدد و موفق، قوی، پرمکش و پرکاری داشته باشید خود مراکز پخش شکل میگیرد.
مکرمی با بیان اینکه کار در حوزه کتاب در شرایط کنونی صبر و توان زیادی میخواهد، خاطر نشان کرد: سالبهسال و روزبهروز دهها ناشر به سیستم نشر اضافه میشود از آن طرف کتابفروشی و مرکز فروش به این سیستم اضافه نمیشود. کار در شرایط اقتصادی فعلی، سرمایه زیاد و یک توان عجیب میخواهد.
انتهای پیام/4028/
انتهای پیام/