صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۸:۳۰ - ۲۱ آبان ۱۳۹۸
گزارش علمی آنا از یک باور پزشکی؛

آیا پوشش چادر عامل کمبود ویتامین D در بین زنان است؟

درحالی باور نادرستی در بین برخی پزشکان مبنی بر کمبود ویتامین D در بین بانوان با پوشش چادر وجود دارد که شهروندان بسیاری از کشورهای خارجی هم از کمبود این ویتامین رنج می‌برند.
کد خبر : 444247

گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، مریم حضرتی؛ با شروع فصل پاییز و کاهش تابش نور خورشید به‌عنوان منبع مهم تأمین ویتامین D، یکی از مشکلاتی که برای مردم پیش می‌آید، کمبود این ویتامین مهم در بدن است که می‌تواند مشکلاتی را در ساختار جسمی و ایمنی بدن ایجاد کند.


ویتامین D به‌عنوان عامل رشد و استحکام استخوان‌ها، علاوه بر نور مستقیم آفتاب، می‌تواند از منابع گیاهی مثل غلات و منابع حیوانی مثل ماهی ساردین شیر و تخم مرغ و محصولات لبنی تأمین شود.


در این بین یکی از مشکلاتی که بیشتر پزشکان به آن اشاره دارند کمبود ویتامین D در بین زنان است و البته برخی‌ معتقدند بانوانی که از پوشش چادر استفاده می‌کنند بیشتر دچار کمبود ویتامین D هستند.


این‌ در حالی است که کمبود این ویتامین مهم در بدن در بیشتر کشورهای اروپایی هم قابل مشاهده است ولی تبلیغات برخی پزشکان و متخصصان حوزه دارویی و مشاورانی که در این بخش فعالیت دارند، بر این موضوع متمرکز است که پوشش چادر در بین زنان ایرانی یکی از مهم‌ترین عوامل کمبود ویتامین D در بین آن‌هاست.


تبلیغات مغرضانه علیه حجاب حتی از نگاه علمی


سال گذشته شبکه تلویزیونی SVD سوئد تبلیغ عجیبی علیه مسلمانان پخش کرد که در آن عنوان شده بود حجاب برای سلامتی مضر است.


این تبلیغ اشاره داشت به‌دلیل این‌که کشورهای اروپای شمالی مثل سوئد از تابش آفتاب محدودی برخوردار هستند به همین دلیل شهروندان سوئدی به ویتامین D بیشتری نیازمند هستند که در این میان حجاب و پوشش اسلامی مانع رسیدن نور خورشید به بدن است. یک روزنامه سوئدی هم تبلیغ این شبکه تلویزیونی را تأیید کرد و در گزارشی به مضرات داشتن حجاب برای سلامتی اشاره کرد.


اما واقعیت چیست و آیا حجاب و پوشش چادر باعث کمبود ویتامین D در بانوان می‌شود؟ بر همین اساس با چند کارشناس حوزه زنان و متخصص علوم تغذیه و دارویی گفتگو کردیم که معتقد بودند اگرچه کاهش نور خورشید عامل مهمی در کاهش ویتامین D در بین مردم است ولی حجاب مخصوصاً پوشش چادر کمترین نقش را در این میان دارد. در این بین راهکارهایی هم برای مقابله با کمبود این ویتامین در بدن ارائه شد.


کشورهای غربی هم که زنان پوشش ندارند با مشکل ویتامین D مواجهه هستند


آرزو قاسمی فعال حوزه زنان و خانواده در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا، در این باره می‌گوید: حجاب یکی از ضرورت‌ها و اعتقادات دینی ماست که در دین اسلام به این موضوع تأکید بسیاری حتی برای مردان شده است اما این سؤال که آیا حجاب باعث کمبود ویتامین D در بانوان می‌شود قابل قبول نبوده و این مسئله از لحاظ علمی صحیح نیست.


وی افزود: ویتامین D نقش قابل توجهی در سلامت، بقا و باروری انسان دارد و شیوع کمبود این ویتامین در سال‌های جدید در دو جنس زن و مرد در کشورمان افزایش داشته است. هم‌چنین امروز کودکان بسیاری با این مشکل مواجهه هستند؛ اما نکته مهم این است که در بعضی از کشورهای غربی هم که زنان پوشش ندارند این مشکل وجود دارد و در اغلب موارد میزان ویتامین D از طریق منابع غذایی در اختیار آنان قرار می‌گیرد.


این فعال حوزه زنان معتقد است: این‌گونه تبلیغات منفی علیه حجاب به یک راهبرد در بین رسانه‌های خارجی تبدیل شده و با استفاده از فرضیه‌های علمی می‌خواهند به حجاب و پوشش چادر حمله کنند.


چاقی می‌تواند عاملی برای کمبود ویتامین D باشد


شهاب اولیایی رژیم‌شناس و متخصص تغذیه هم در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آنا، می‌گوید: حجاب و نوع پوشش تنها عامل کمبود ویتامین D نیست بلکه آلودگی هوا، زاویه تابش نور خورشید، رنگ پوست، محدوده جغرافیایی و چاقی هم می‌تواند عوامل دیگری برای کمبود ویتامین باشد.


وی می‌افزاید: اگرچه شاید پوشش یکی از عوامل محدودکننده برای رسیدن ویتامین D به بدن است ولی عوامل حتی تابش نور خورشید از پشت شیشه و استفاده از کرم‌های ضد آفتاب (که البته استفاده از این کرم‌ها ضروری است) هم می‌تواند عامل کمبود تزریق این ویتامین به بدن باشد بنابراین نباید مغرضانه به کمبود ویتامین D در بین بانوان چادری اشاره کرد.


اولیایی این باور را که در بین برخی پزشکان رایج است مبنی بر کمبود ویتامین D در بین زنان با پوشش چادر را نادرست خواند و معتقد است، اگر بخواهیم چادر را عاملی برای کمبود ویتامین D بدانیم پس باید بیشتر نگران بانوانی باشیم که با آرایش غلیظ در جامعه تردد می‌کنند زیرا همان محصولات آرایشی نمی‌گذارد بدن از ویتامین D نور خورشید بهره ببرد.


این رژیم‌شناس و متخصص تغذیه ادامه می‌دهد: کمبود ویتامین D میان جمعیت ایرانی در مردان هم مشاهده می‌شود و فقط مختص زنان نیست بنابراین سوءتبلیغات علیه بانوان با پوشش چادر صحیح نیست.


وی راه برطرف کردن کمبود ویتامین D را استفاده از مواد غذایی غنی‌شده و هم‌چنین مکمل‌ها می‌داند و می‌گوید: تمامی زنان و مردان ۱۹ سال به بالا برای نگهداری و پیشگیری از کمبود این ویتامین می‌توانند یک کپسول 50 هزار واحدی را در ماه به مدت یک سال استفاده کنند.


لبنیات از کمبود ویتامین D و کلسیم جلوگیری می‌کند


محمد طاهری مشاور تغذیه هم در گفتگو با خبرنگار حوزه سلامت گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، در این باره می‌گوید:‌ 80 درصد ایرانی‌ها چه مرد و چه زن با کمبود ویتامین D روبه‌رو هستند.


وی با بیان این‌که کمبود ویتامین D مختص به پوشش نیست، می‌افزاید: اگرچه ممکن است پوشش عاملی برای کاهش دریافت ویتامین D از نور خورشید باشد اما این همه ماجرا نیست زیرا درصد بسیار ناچیزی از عوامل کمبود این ویتامین در بدن به پوشش برمی‌گردد و ده‌ها عامل دیگر در این خصوص نقش دارند.


وی ادامه می‌دهد: افراد باید برای دریافت ویتامین D از نور خورشید حداقل 10 دقیقه به‌طور مستقیم در معرض آفتاب قرار بگیرند تا آن فرآیندی که برای تولید ویتامین D است؛ صورت گیرد.


مدیرکل امور دانشجویی دانشگاه تهران اضافه می‌کند: ویتامین D و کلسیم به نوعی مکمل هم هستند یعنی در هر دو فرمولی است که به کمک هم می‌آیند و اگر محصولات لبنی و کلسیم بیشتر مصرف کنیم کمبود ویتامین D را جبران می‌کند.


طاهری در خاتمه می‌گوید: علاوه بر مواد غذایی محتوی ویتامین D باید برای جلوگیری از آن هرروز قرص‌های ویتامین D مصرف کرد و برای پیشگیری هم لبنیات استفاده گردد.


بنابراین گزارش، تبلیغات گسترده‌ای که برخی افراد به‌صورت مغرضانه یا ناآگاهانه در خصوص کمبود ویتامین D در بین بانوان چادری مطرح می‌کنند، به‌صورت تخصصی و علمی مورد بررسی قرار گرفت و این‌گونه ذکر شد که اگرچه نور خورشید می‌تواند عامل مهم تأمین‌کننده این ویتامین در بدن باشد ولی مانعی که پوشش چادر در این بین ایجاد می‌کند و برخی‌ به‌صورت مغرضانه به آن هجمه وارد می‌کنند در مقایسه با انواع کرم‌ها و لوازم آرایشی که دیگر بانوان استفاده می‌‌کنند قابل ذکر نیست و البته می‌توان با موارد و نکاتی که در این گزارش به آن اشاره شد به تأمین بهتر ویتامین D در بدن پرداخت.


انتهای پیام/4046/پ


انتهای پیام/

برچسب ها: ویتامین D
ارسال نظر