الگوی «زن، نه شرقی نه غربی» در دستور کار شبکههای برونمرزی صدا و سیما قرار بگیرد
امیرحسین بانکی پورفرد در گفتگو با خبرنگار حوزه معارف اسلامی گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، با اشاره به اینکه مهمترین کلیدواژهای که زن توسط اسلام با آن تعریف می شود، «ریحانه» بودن است، گفت: زن گل بهاری است، پس ریحانه بودن و بر خورد لطیف با زن یکی از کلید واژههای جدی است که در اسلام تعریف می شود. کلید واژه دیگر«کرامت» است؛ یعنی مدام دستور داده میشود که کرامت زن حفظ شود، طبق تعریف قرآن جز انسان کریم با زن برخورد کریمانه نخواهد داشت و جز انسان پست به زن اهانت نمیکند؛ پس کرامت زن جزو کلید واژه های اصلی است که قرآن روی آن تاکید کرده است.
وی افزود: کلید واژه دیگر واژه «معروف» است که حدودا 19 بار در قرآن در ارتباط زن و مرد به کار رفته؛ یعنی با جنس زن معروف یعنی رفتار شایسته، رفتاری که عرف جامعه است و مطابق با شرع و عقل شود. عرف مقبول جامعه که مقبول شرع و عقل است را معروف می گویند و در کلمه یعنی رفتار شایسته با زن داشتن که باز این در قرآن و در روایت خیلی روی آن تکیه می شود که با زنان این گونه برخورد شود، این سه کلید واژه جدی است که در روابط و مسئله زنان قابل ذکر است.
این نویسنده در پاسخ به این سوال که جامعه ما چقدر به این تعریف نزدیک است و چه میزان سعی شده است که ویژگی های یک زن مسلمان برای نسل امروز معرفی شود، گفت: نسبت به گذشته کلیدواژه کرامت بیشتر دیده می شود، وقتی که به گذشته نگاه می کنیم زن دارای شخصیت و کرامت بیشتری در جامعه است، ریحانه بودن کمرنگ شده؛ یعنی زنان با شخصیت شان به سمت مردانه شدن پیش رفتهاند، بیشتر به دنبال قهرمان شدن هستند تا ریحانه بودن، لذا این موضع در جامعه افت کرده و آن نوع لطافت زنانه؛ چه رفتارهایی که زنان از خودشان بروز می دهند و چه رفتارهایی که با آنها می شود، نسبت به گذشته کمتر دیده می شود.
وی درباره قابلیت معرفی زن ایرانی و زن مسلمان به جامعه جهانی گفت: خلائی که امروزه در جهان وجود دارد، دقیقا روی همین نقطه است. جهان نسبت به مسائل زنان دچار تعارض شدیدی شده است؛ یعنی زن را شبیه مرد کرده و از آن قالب زن بودنش خارج ساخته است و او را در یک دو راهی رفتار غیر انسانی یا رفتار مردانه قرار دادهاند، این جا ما به یک رفتار دیگر زنان نیاز داریم که هم رفتار انسانی و هم متناسب با زنانگی شان باشد تا این خلاء را دنیا با همین گفتمان اسلام نسبت به زن پر کند، از طرفی نوع نگاه التذاذ جنسی که به زن در دنیا حاکم است، کرامت زن را زیر سوال برده و نگاه ابزاری به جنس زن حتی در عرصه سیاست و مسائل اقتصادی دیده می شود که باز این نگاه کرامت گونه و ریحانه بودن جلو رفتارهای مردانه با زن را خواهد گرفت.
عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان با توجه به نقشی که برای زنان در اسلام تعریف شده است، درباره دستورالعملی که شبکه های برون مرزی به ویژه شبکه تلویزیونی پرس تی وی برای انتقال این مفاهیم به جامعه جهانی باید در نظر بگیرد، خاطر نشان کرد: آن الگوی زن نه شرقی نه غربی که رهبر معظم انقلاب در پیام به کنگره زن مطرح کردند، مسئله بسیار مهمی است که باید موضوع کار شبکه های برون مرزی شود؛ چراکه این الگویی است که نه آن نگاه متحجرانه را نسبت به زن دارد که زن را حبس کند یا نگاه ضعیفی به زن داشته باشد که زن را در حاشیه نگه دارد، نه آن نگاه های متجددانه امروز که مظلومیت مضاعف را برای زن ایجاد کرده است.
نویسنده کتاب «اخلاق خانواده» و «سرّ دلبران» نگاهی که ابر قدرت های رسانه ای علیه برخورد اسلام با زن القا کرده اند در شناخت جامعه جهانی از زن در اسلام را پررنگ دانست و گفت: امروزه رسانه در اختیار آن ها است و همه ابزارها اعم از محصولات فرهنگی و سبک زندگی را برای انتقال این مفهوم غلط که در ذهنشان است در انحصار خودشان قرار دادند و همه را تحت این مقوله منحصر کرده اند که هر گونه تفاوتی باید نفی شود، این نگاه را در مسائل علمی، آموزش و پرورش، تبلیغات و مشاغل نیز القا و عملا جنسیت را حذف کردهاند، در حالی که جنسیت یک واقعیت حذف ناشدنی است. آنها قطعا با تبلیغات، اثر گسترده ای روی نگرش دنیا به زن گذاشتهاند.
بانکی پورفرد درباره نقش شبکه های برون مرزی در تعدیل این نگاه ایجاد شده علیه زن در جامعه جهانی، گفت: در فضای داخلی کشورمان نسبت به موضع زنان تفاوت نظرهای شدید داریم، نگاه متعادل نگاهی که به اسلام اصیل نزدیک است و متناسب با زمان و مکان همان تعریفی است که رهبری در صحبتشان در ارتباط با جنس زن معرفی کردند و به تمام ابعاد مسئله پرداختهاند. به نظر من آن نگاه جامعی که رهبری در ارتباط با جنس زن دارند اگر مبنای تهیه کنندگان، تولید کنندگان و دست اندرکاران صدا و سیما قرار بگیرد، اثر گذار میشود. باید فقر شناختی و آگاهی نسبت به جنس زن از بین برود تا بتوانیم چهره درستی از زن نشان دهیم.
وی در پایان گفت: در کاری که ترسیم می کنیم وقتی الگوی زن حماسی، زینب کبری باشد، هیچوقت معنای چهره حماسی قابل انکار نیست. ایشان یک جلوه حماسی از جنس زنانه ارائه می دهند و جلوه ای که از جنس حماسی زنانه ارائه می شود نباید بر گرفته از الگوی مردانه باشد.
انتهای پیام/4104/
انتهای پیام/