صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۲۷ - ۰۳ مهر ۱۳۹۸
جنجال بر سر طرح تشکیل وزارت بازرگانی؛

عصبانیت رئیس مجلس از اعتراض نمایندگان/ پژمانفر: لاریجانی دیکتاتوری می‌کند

بررسی طرح تشکیل وزارت بازرگانی جلسه امروز مجلس با التهاب و تنش بین لاریجانی و پژمانفر همراه بود.
کد خبر : 417328

به گزارش خبرنگار حوزه مجلس گروه سیاسی خبرگزاری آنا، در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی امروز بررسی طرح تشکیل وزارت بازرگانی را در دستور کار قرار گرفت.


از همان ابتدا و زمانی که سیدامیرحسین قاضی‌زاده‌هاشمی دستور کار صحن را قرائت می‌کرد، وقتی به طرح تشکیل وزارت بازرگانی اشاره کرد، صدای دو دوی اعتراضی برخی نمایندگان بلند شد.


نمایندگان مجلس شورای اسلامی معمولاً در مخالفت با طرح‌ها فریاد دو دو سر می‌دهند، اما فضای نمایندگان چنان در طرح تشکیل وزارت بازرگانی ملتهب بود که هنگام قرائت دستور در حرکت بی‌سابقه‌ای مخالفت با آن را فریاد زدند.


از آنجا که طرح تشکیل وزارت بازرگانی از طرح‌های حساسی بود که در شرایط سخت اقتصادی در مجلس مطرح شد، صحن مجلس را به شدت متشنج کرده بود و تقریباً کمتر نماینده‌ای در زمان بررسی طرح روی صندلی خود قرار داشت.


رمضانعلی سبحان‌فر از جمله نمایندگانی موافق طرح بود که بعد از تصویب آن در میان صندلی‌ها می‌چرخید و با لب‌های خندان از نمایندگانی که به رأی آوری طرح کمک کرده بودند، تشکر می‌کرد.


از سوی دیگر حجت‌الاسلام نصرالله پژمانفر از جمله کسانی بود که رأی‌آوری این طرح را به صلاح نمی‌دانست لذا بعد از اعلام علی لاریجانی با در دست گرفتن کتاب قانون جلوی جایگاه رفت و اعتراض خود را به رئیس مجلس بیان کرد. اما علی لاریجانی از این کار او عصبانی شد و با لحنی تند به پژمانفر گفت بروید سر جایتان بشینید شما حق ندارید بیایید اینجا و اعتراض کنید.


نصرالله پژمانفر  با هدایت نمایندگان سمت صندلی خود بازگشت اما همچنان اعتراض خود را به علی لاریجانی داشت.


رئیس مجلس به او گفت که باید تذکرتان را ثبت کنید تا بررسی شود، اینکه فریاد می‌زنید درست نیست فقط شما در مجلس نیستید، عادت کرده‌اید کارهایتان را با فریاد پیش ببرید!


لاریجانی خطاب به نماینده مشهد که گویا رئیس مجلس را دیکتاتور خوانده بود، گفت: دیکتاتور شما هستید که در کشور این بساط را راه‌انداخته‌اید و بنشینید تا مطابق آیین‌نامه جواب‌تان را بدهیم. تریبون شمایید که همه تریبون‌ها دستتان است و مملکت را این طوری کرده‌اید که هر چه دلتان می‌خواهد به همه می‌گوید و همه باید تسلیمتان باشند. 


تشنج صحن مجلس حتی پس از تصویب کلیات طرح تشکیل وزارت بازرگانی به گونه‌ای بود لاریجانی چند بار به نمایندگان تذکر داد که نظم جلسه را رعایت کنند و سر جایشان بنشینند.


طرح تشکیل وزارت بازرگانی پیش از این در چهار کمیسیون بررسی شده بود، کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست به عنوان کمیسیون فرعی در رد طرح اعلام کرد: محصولات کشاورزی به دلایل مختلفی هم از نظر تولید و هم از نظر تجارت و بازرگانی ماهیت متفاوتی ننسبت به محصولات صنعتی دارند، فلذا تمرکز برنامه‌ریزی تولید و تجارت محصولات کشاورزی در یک دستگاه اجرایی تخصصی ضرورت دارد.


این کمیسیون دومین دلیل خود برای مخالفت با طرح را اینگونه عنوان کرد که صنایع تبدیلی محصولات کشاوزی به عنوان بخشی از زنجیره تولید نیازمند سیاستگذاری در یک مجموعه واحد است و بر اساس تجربیات به دلیل فقدان متولی واحد دچار مشکل بوده است.همچنین  دلیل سوم کمیسیون برای مخالفت با طرح این بود که سابقه تمرکز وظایف و اختیارات بخش کشاورزی در وزارت جهاد کشاورزی طبق قانون نتایج قابل قبولی مانند صرفه جویی ارزی، تحقق خودکفایی گندم، افزایش تولید شکر، افزایش ضریب خودکفایی دانه‌های روغنی و توسعه همکاری بورس با تولیدکنندگان برخی محصولات کشاورزی مانند زعفران را در پی داشته است و به نظر می‌رسد تفکیک بخش تجارت و بازرگانی از وظایف و اختیارات وزارت کشاورزی کمکی به حل مسائل موجود در بخش تجارت و بازرگانی نمی‌کند و حتی خطر از بین رفتن دستاودها را هم دارد.


کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل 44 قانون اساسی هم با این طرح مخالف بود، که دلایل رد خود را اینگونه به صحن ارائه داد: طرح مذکو با بند «الف» ماده 28 قانون برنامه ششم توسعه که بر کاهش حجم، اندازه و ساختار مجموع دستگاه‌های اجرایی تأکید دارد مغایر است.


این کمیسیون در گزارش خود تصریح می‌کند: تفکیک دو وزارتخانه مذکور در طرح، مستلزم ایجاد تشکیلات جدید و اقداماتی است که منجر به افزایش هزینه‌ها می‌شود و از این جهت با اصل 75 قانون مغایر است.


براساس گزارش کمیسیون ویژه حمایت از تولید این طرح به دلیل افزایش هزینه‌های عمومی کشور در تغییر ساختار دولت با بند 16 سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی مغایر است. همچنین با بند 10 سیاست‌های کلی نظام اداری مبنی بر «چابک‌سازی، متناسب سازی و منطقی ساختن تشکیلات نظام  اداری» مغایر است.


در گزارش کمیسیون ویژه تصریح می‌شود که الزام دولت به تقدیم این لایحه مغایر اصل 74 قانون اساسی بوده است. و با توجه به عدم ارسال لایحه اساسنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت از طرف دولت و عدم اصلاح ساختار متناسب با این اقدام، نمی‌توان در مورد موفقیت و یا عدم موفقیت آن قضاوت دقیق کرد.


در نهایت اما کلیات طرح تشکیل وزارت تجارت و خدمات بازرگانی توانست رأی نمایندگان را کسب کند و با ۱۳۲ رأی موافق، ۷۸ رأی مخالف و ۸ رأی ممتنع اجازه بررسی جزئیات آن داده شد.


نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ادامه کار به بررسی جزئیات طرح پرداختند. طرح مذکور پس از تصویب جزئیات برای مطابقت با قانون اساسی به شورای نگهبان می‌رود.


انتهای پیام/4034/


انتهای پیام/

ارسال نظر