پشت پرده قطع درختان چیست؟/ وقتی منافع تجاری بر وجود درختان میچربد
فرخ مستوفی فعال محیطزیست در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا، درباره دلایل قطع درختان در شهرها توسط شهرداریها بهویژه در شهرهای بزرگ و کلانشهرها اظهار کرد: قطع درختان از نظر زیباشناختی بسیار حائز اهمیت است. یک خیابان مانند ولیعصر تهران که از خیابانهای مهم جهان بوده با قطع درختان تبدیل به خرابه شده است. به نظرم استعداد میخواهد که آدم چنین کاری را انجام دهد. انسان گاهی اوقات احساس میکند که عمداً درختان این خیابان را قطع میکنند.
وی در پاسخ به این پرسش که شهرداریها چه سودی از قطع درختان میبرند، بیان کرد: دلایل مختلفی وجود دارد. مهمترین دلیل این است که یکسری مراکز تجاری و یا ساختمانهایی هستند که جلوی آنها درخت است و بنابراین کسانی که کار تجاری میکنند، علاقهای ندارند که ویترینشان با وجود درخت خراب شود، بنابراین راههای مختلفی برای قطع درختان دارند. بهطور مثال در خیابان ولیعصر یک ایستگاه اتوبوس میزنند و به همین بهانه درختان آن قسمت را قطع میکنند، در حالی که بسیاری از ایستگاهها را زمان احداث به گونهای راهاندازی میکنند که به درختان آسیبی نرسد.
این فعال محیط زیست افزود: وقتی که پشت یک ایستگاه اتوبوس یک ساختمان بلندمرتبه وجود دارد و درختان قطع شدهاند، کاملاً مشخص است که شخصی اعمال نفوذ کرده و پول داده است تا شهرداری درختان را قطع کند و شهرداری نیز به بهانه تأسیس ایستگاه اتوبوس این درختان را از ریشه میزند یا بهطور مثال زمانی برای ساختن مسجد صداوسیما، صدها درخت را قطع کردند، تنها به دلیل اینکه علاقهمند بودند مردم، مسجد ساخت آنها را از خیابان ببینند.
مستوفی بیان کرد: در حالی که میشد با یک ورودی بسیار ساده به جای قطع درختان، اولویت را بر حفظ آنها قرار دهند؛ اما آنها صدها درخت را عمداً قطع کردند و قتلعاملی از درختان صورت گرفت. بسیاری از این قطع درختان عمدی بود و میشد از آنها جلوگیری کرد. اکنون ساخت برجهای بلند در تهران باعث شده که درخت برای آفتاب گرفتن بیشتر به سمت خیابان خم شود و دست آخر ممکن است با یک برف سنگین، درخت بشکند.
وی خاطرنشان کرد: خیابان ولیعصر یکی از زیباترین خیابانهای دنیا بود و از راهآهن تا تجریش یکدست درخت وجود داشت و تقریباً همه درختان تجانس داشتند و از نظر بلندی یکسان و شبیه هم بودند؛ اما اکنون تنها از پارکوی به بالا تا حدی درختان هنوز حالت قدیم خود را دارند. وقتی یک درخت قدیمی را قطع میکنیم و با درخت جدید آن را جایگزین میکنیم، شاید حدود 100 سال طول بکشد که درخت جدید به بزرگی و زیبایی درخت قدیمی برسد. نباید اجازه احداث ساختمانهای بلندمرتبه در اطراف این خیابان داده میشد.
این کارشناس محیط زیست عنوان کرد: اکنون منافع تجاری برای برخی از مسئولان مهمتر است و راههایی برای قطع درختان پیدا میکنند. افراد سودجو در این زمینه بسیار زیاد هستند، در حالی که این زیبایی به همه ملت تعلق دارد. زیبایی یک خیابان برای ساکنان شهر و خیابان ولیعصر میراثی طبیعی بوده که به تهران رسیده است.
مستوفی گفت: به محض اینکه یک واحد تجاری کنار درخت قرار میگیرد، یک بلایی سرش میآورند که این درخت را یا بشکنند یا ببُرند یا به گونهای به آن ضربه بزنند که آن مرکز تجاری پشت درخت دیده شود.
سازمانی تماشاچی
وی در پاسخ به این پرسش که سازمان بوستانها و فضای سبز شهر تهران در این زمینه چه اقداماتی میتواند انجام دهد، گفت: این سازمان به نظر فقط تماشاچی است. بهطور مثال در گذشته تمام این درختان شناسنامه داشت. اگر کسی میخواست آن را ببُرد باید با ملاحظاتی آن را قطع میکرد اما اکنون صرفاً یک مرکز تجاری یا یک شخص یا اشخاص سودجو بهراحتی میتوانند این کار را انجام دهند و نتیجه آن این میشود که از میدان ولیعصر به بالا دیگر درختی نماند. اکثر سودجویان به بهانه مریضبودن یا خشکبودن، درخت را قطع میکنند.
مهاجرت معکوس
مستوفی اظهار کرد: اینها نشاندهنده تفکری بود که بعضی از مسئولان در گذشته داشتند. اقداماتی مانند قطع درختان در خیابان ولیعصر باعث میشود که مردم نسبت به زیبایی شهرشان بیتفاوت شوند. در کنار آن، متأسفانه هیچ مسئول و ارگانی این خیابان را بهعنوان میراث طبیعی ثبت نکرده است. به نظرم تمام مسئولانی که در دادن مجوز قطع درختان نقش داشتهاند، باید مورد مؤاخذه قرار گیرند.
این فعال محیط زیست با بیان اینکه سازمان محیط زیست در اینباره زیاد تأثیرگذار نیست و نقش اصلی این اتفاقات را شهرداریها بازی میکنند به آنا گفت: اکنون در تهران، شکل فضای شهری در شمال این شهر تغییر کرده است، بهگونهای که مهاجرت معکوس شروع شده و بسیاری از مردم خانههای شمال شهر را رها میکنند و به مرکز شهر میروند و برخی نقاط خیابان ولیعصر غیرقابل سکونت شده است.
انتهای پیام/4103/4062/
انتهای پیام/