طرحی که با تاریک شدن هوا اجرای آن هم به پایان میرسد!/ باور دم خروس یا قسم حضرت عباس؟
به گزارش خبرنگار حوزه شهری گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، از قدیمالایام اصل بر این بوده است که اصلاحات اجتماعی بدون جلب مشارکت جامعه اقدام چندان موفقیتآمیز نبود و اگرچه شاید در قالب طرحهای ضربتی و فوری در کوتاهمدت نتایج مثبتی بههمراه داشته باشد ولی در درازمدت میتواند تبعات بیشتر و اشکال جدیدی از دور زدن قانون را از خود بروز دهد.
یکی از این انواع اصلاحات اجتماعی که تحت تأثیر عوامل مختلف اقتصادی از جمله بیکاری است، پدیده بساطگستری و پهن کردن بساط در معابر است، موضوعی که بروز آن ناشی از اقدامات مدیریت شهری نیست ولی رسیدگی به آن و رفع سد معبرهای ناشی از آن بر عهده شهرداریها است.
شهرداری بهطور کلی برای رفع این سد معبرها و انجام وظایفی که بر عهدهاش گذاشته شده مجبور به جمعآوری این بساطگستران و دستفروشان است ولی از آنجا که این فعالیتها بدون مطالعات اجتماعی و حل مشکلات زیربنایی آن اتفاق میافتد پس از مدتی یا بهحالت قبل بازمیگردد و یا در شکل دیگری خود را بروز میدهد.
در حالی که شهرداری تهران و به طور خاص شهرداریهای مناطق و شرکت شهربان و حریمبان به عنوان مجری ساماندهی دستفروشان، با ارائه گزارشهایی دم از ساماندهی آنان و رفع سد معبر میزنند اما با تاریک شدن هوا جلوهای دیگر از دستفروشی در شهر تهران نمایان میشود و گویی امر مبارزه و برخورد با دستفروشان و جلوگیری از سد معابر توسط شهرداری فقط در طول روز اجرایی میشود و با تاریک شدن هوا اجرای آن هم به پایان میرسد.
نمونهای از این دستفروشی را میتوان شبها در میدان قدس تا میدان تجریش و چهارراه ولیعصر(عج) مشاهده کرد. البته که شهرداری منطقه یک داعیه برخورد با سد معبر و ساماندهی دستفروشان را بارها در رسانهها به گوش همگان رسانده است.
ساماندهی دستفروشان در پیادهراهی در حد فاصل میدان قدس تا میدان تجریش موضوعی است که چندی قبل در نشست خبری سید حمید موسوی شهردار منطقه یک شهرداری تهران بهعنوان یکی از اقدامات مثبت این مجموعه یاد شد که میتواند بهعنوان الگوی برای برخورد با این پدیده باشد.
همچنین اخیراً سید امیر فتاحیان، مدیرعامل شرکت شهربان و حریمبان شهرداری تهران نیز که یکی از وظایفش رفع سد معبر در شهر تهران است، ساماندهی دستفروشان را در معابر اصلی از جمله چهارراه ولیعصر و میدان تجریش بدون هرگونه تنش و درگیری از فعالیتهای قابل توجه مجموعه خود دانست.
مجید فراهانی، عضو شورای اسلامی شهر تهران هم در ارتباط با پدیده دستفروشی و بساطگستری در گفتگو با خبرنگار حوزه شهری گروه اجتماعی خبرگزاری آنا اظهار کرد: موضوع دستفروشی در همه کشورهای دنیا به رسمیت شناخته شده و بحث نفی آن به این خاطر که مضرات اجتماعی دارد برخورد صحیحی نیست ولی براساس قوانین شهرداریها نیز اشغال معابر عمومی بهعنوان مشاعات مردم، تعرض به حقوق آنها شناخته میشود.
وی تصریح کرد: در اقتصاد شهری دستفروش هیچ یک از هزینههای یک مغازهدار را از هزینه آب، برق، گاز گرفته تا مالیات، بیمه و سایر هزینهها را پرداخت نمیکند و بر همین اساس حقوق مغازهداران را تضییع میکند و به اقتصاد شهر لطمه میزند.
این عضو شورای اسلامی شهر تهران اذعان کرد: ما در شورای پنجم چند موضوع را در دستور کار قرار دادیم که یکی از آنها ساماندهی دستفروشان و انتقال آنها به محلهای از پیش تعیین شده است که این اقدام را در قالب بازارچههای فصلی، هفتهای و نوبهای به اجرا در آمده است.
فراهانی با بیان اینکه شهرداری تهران ساماندهی مشاغل بدون سامان را در اولویتهای خود قرار داده است، گفت: در این طرح، دستفروشان تحت نظارت یک شرکت کارگزاری مجوز دریافت کرده و مکانهای خاصی به آنها تعلق میگیرد و همچنین بر نوع کالاهایی که عرضه میکنند نیز نظارت خواهد شد.
وی نمونهای از این اجرای موفق ساماندهی دستفروشان را در شهرداری منطقه یک تهران در حد فاصل میدان تجریش و میدان قدس عنوان و اظهار کرد: این اقدام شهرداری با هماهنگی پلیس راهور ناجا و مأموران شرکت شهربان و حریمبان صورت گرفت که در پی آن دیگر مغازهداران اجازه چیدن اجناس خود را بیش از حد محل کسبشان نداشته و از سوی دیگر معبری که تا مدتها در تسخیر دستفروشان بود با اطلاعرسانی قبلی رهاسازی شد.
اما طی مشاهدات میدانی خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا مشخص شد طرح ساماندهی دستفروشان در شهر با تاریک شدن هوا رسماً به پایان میرسد! و دستفروشان با بساطگستری در پیادهراه میدان قدس تا میدان تجریش و همچنین چهار راه ولیعصر(عج) این مسیر را به کنترل خود درآورده و رفت و آمد مردم را مختل میکنند.
شروع فعالیت دستفروشان در منطقه میدان قدس تا میدان تجریش پس از تاریک شدن هوا چنان صورت میگیرد که حتی به بنرهایی که برخی مغازهداران با عنوان بساط در این مکان ممنوع است نیز توجهی نکرده و در کنار آن به فعالیت خود ادامه میدهند.
بهنظر میرسد ارائه خدمت به شهروندان و تلاش برای تسهیل رفت و آمد شهروندان و حمایت از حقوق شهروندی فقط در ساعات اداری به قوت خود باقی است و در سایر زمانها مردم نمیتوانند به حقوق حقه خود دست یابند.
شاید بتوان از این وضعیت اجرای طرح ساماندهی دستفروشان در منطقه یک شهرداری تهران، که بهعنوان یکی از اقدامات مثبت شهرداری این منطقه و شرکت شهربان و حریمبان یاد میشود اینطور نتیجه گرفت انجام فعالیتهای اجتماعی نیازمند توجه عوامل پیشزمینه بروز آن است و صرفاً با یک اقدام فوری و اعلان عمومی از طریق رسانهها نمیتوان مسائل و مشکلات را رفع و رجوع کرد.
در صورتیکه در برپایی طرحهای ساماندهی اجتماعی پیش از اجرا مطالعات اجتماعی را بهعنوان پیشزمینه اجرای عملیاتی آن نداشته باشد صرفاً بهعنوان بخشی از گزارش کار و توفیقات مدیریتی نگاه شده و نتیجهای جز شکست و نیمهکاره ماندن آن نخواهد داشت.
امید آن میرود مجموعه مدیریت شهری در پیادهسازی برنامههای اجتماعی خود به این مسئله توجه کافی داشته باشند.
خبرگزاری آنا در این خصوص پذیرای پاسخ شهرداری منطقه یک تهران و شرکت شهربان و حریمبان شهرداری تهران در خصوص عدم رعایت طرح ساماندهی دستفروشان که باعث نارضایتی شهروندان که از این پیادهراه تردد میکنند، میباشد.
انتهای پیام/4105/پ
انتهای پیام/