اثرگذاری اطلاعات بر اجتماع و سیاست اجتنابناپذیر است/ قاضی دیوان روسای سه دانشگاه را تهدید کرده است
به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاه و سیاست گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، منصور غلامی در آیین تکریم و تجلیل از خبرنگاران و اصحاب رسانه که صبح امروز در باغ موزه نگارستان برگزار شد، ضمن تبریک روز خبرنگار به اصحاب رسانه اظهار کرد: در عصر انفجار اطلاعات زندگی میکنیم که از منابع مختلف به مخاطبان متنوع منتشر میشود.
وی افزود: اثرگذاری اطلاعات بر اجتماع و سیاست اجتنابناپذیر است و برنامهریزیهای جدی از سوی سازمانهای جهانی برای ارتباطات انجام میگیرد.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری بیان کرد: در نظام اسلامی سیاستها و برنامههای ویژه مبتنی بر اسلامی در اداره جامعه داریم و خیلی از جریانهای بیرونی برای تقابل سرمایهگذاری میکنند. جریان اطلاعات در درون نظام مهم است و انتقال اطلاعات نیز مؤثر است که باید آن را به متخصصان سپرد.
غلامی تصریح کرد: اخلاق اسلامی در بخشهای مختلف زندگی و از جمله اطلاعرسانی باید به عنوان اصل محوری مورد توجه باشد؛ اطلاعرسانیها باید با ظرافت و دقت بیشتری صورت بگیرد.
وی ادامه داد: در فضای جهانی با بیاخلاقی در حوزه اطلاعرسانی روبرو هستیم اما در نظام اسلامی اصالت مقدم بر اخلاق حرفهای است. قریب به دو سالی که وزیر بودم، شاهد تلاش زحمات خبرنگاران بودم و در مجموع صادقانه دوستان کار میکنند.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری خاطرنشان کرد: گلایههای ما از برخی مدیران خبرگزاریهاست و مقصر را خبرنگاران نمیدانم. برخی اوقات سخنان ما را تقطیع و خلاصه میکنند که درست نیست.
غلامی گفت: کار خبرنگاری سخت است و تا حدودی که بنده آشنایی دارم زحمات شما بسیار زیاد و قابل تقدیر است. هدف شما باید اعتلای نظام مقدس جمهوری اسلامی باشد.
وی تأکید کرد: وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در واقع مجموعه اصلی علمی کشور را هدایت میکند، در ذیل وزارت علوم، تحقیقات و فناوری دانشگاههای کشور هستند. قریب به ۲۰۰۰ مرکز و مؤسسه و دانشگاه وجود دارد و در کنار اینها پژوهشگاههای تخصصی و پارکهای علم و فناوری را داریم که انتقال فناوری برای تولید ثروت و اشتغال فعالیت میکنند.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری ادامه داد: مراکز رشد خوبی در مجموعه وزارت علوم وجود دارد که اقدامات بسیار خوبی در آنها وجود دارد. هرساله گروه جدیدی از دانشجویان وارد دانشگاهها میشوند که هم اکنون انتخاب رشته داوطلبان کنکور است و برای آنان آرزوی موفقیت دارم. خانواده بزرگ وزارت علوم تأثیرگذاری بنیادین در کشور دارد.
غلامی عنوان کرد: آموزش نیروی انسانی متخصص و کارشناس و انجام تحقیقات مورد نیاز برای توسعه و انتقال دانش به سطح جامعه را انجام میدهد و توسعه دانش محور و دانشبنیان به آن میگویند. کشور ما در تربیت نیروی انسانی متخصص در دوره بعد از پیروزی انقلاب اسلامی وظیفه خود را خوب انجام داده است و تمام نیاز تخصصی نیروی انسانی کشور را خودمان تربیت میکنیم.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری بیان کرد: با رویکردهای علمی و به روز کار کردن توانسته نظام جمهوری اسلامی را در موقعیت خوبی در کنار کشورهای توسعه یافته قرار بدهد و رتبه علمی دانشگاهها شرایط خوبی است و جزو ۱۶ کشور دارای حرف برای گفتن در علم و فناوری هستیم.جایگاه علمی کشور برای توسعه داخلی تأثیرات خوبی داشته و در دهه اخیر برای محقق شدن اهداف علم مفید و نافع برای جامعه خودمان تلاش فراوانی شده است. پارکهای علم و فناوری علم را به سطح جامعه انتقال میدهند و به توسعه کشور کمک میکنند. ۴۳ پارک علم و فناوری در کشور وجود دارد که با تعداد زیادی از شرکتهای دانشبنیان فعالیت میکنند.
غلامی تصریح کرد: در دنیا یافتههای علمی خود را به اشتراک میگذاریم. در مسیر انتقال دانش به سطح جامعه کارهای بسیاری در وزارت علوم انجام شده است. تلاش کردیم در سالهای اخیر به تحقیقات کاربردی توجه بیشتری شود، اگر قرار است به محققان امتیازی داده شود امتیاز بالا داده شود، طرحهای تأمین اعتبار پژوهشی برای پایاننامههای پژوهشی داده شده و در صورت محقق شدن ردیف بودجه صرف پایاننامههای کاربردی میشود.
وی ادامه داد: آییننامه ارتقای اساتید اصلاح شده و بازنگری خوبی در آن صورت گرفته است. در حوزه ارتباط با صنعت کارهای خوبی صورت گرفته است که میتوان به فرصت مطالعاتی اساتید برای گذراندن دورههای صنعتی اشاره کرد. تفاهمنامههای مختلفی با وزارت نفت، سازمان محیط زیست و... امضا شده است که به حل مسائل کشور کمک میکند.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری تصریح کرد: نمایشگاههای پژوهش سال ۹۶و ۹۷ وزارت علوم خوب و ارزشمند بود و تعدادی از دانشگاها با دستگاههای اجرایی قرارداد امضا کردند. تلاش ما این است که مسیر جامعه علمی کشور ضمن حفظ جایگاه برتر خود در دنیا، بهش قابل توجهی از خدمات مورد نیاز جامعه را انجام دهد، این جریان شکل گرفته است و کارگاهها و سمینارها و آییننامههایی صورت گرفته و باید ادامه پیدا کند.
غلامی بیان کرد: آموزشهای درسی باید نیاز کشور را تأمین کند به عبارتی دانش باید آمیخته با هدف تأثیرگذاری در اشتغال و توسعه تربیت شوند که بعد از خروج از دانشگاه، اثرگذاری خوبی در جامعه داشته باشند و با بخش اشتغال ارتباط داشته باشند.کارگاههای مهارت افزایی در این راستا در دانشگاهها برگزار کردهایم.
غلامی در رابطه با سؤالی در خصوص انفصال از خدمت برخی از رؤسای دانشگاهها گفت: موضوع جذب و پذیرش هیئت علمیهاست. بورسیهها با توجه به معدل و مدرک و... انجام میشود و شخص با اعتبار دولت تحصیل میکند و وقتی برمیگردد دولت حق دارد آن دانشجو را پس از چند سال ارزیابی کند.
وی افزود: شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوبهای دارد که دستگاههای دیگر نباید در زمینه بورسیها ورود پیدا کنند. تعدادی از بورسیهها به دانشگاها داشتند و ارزیابی شدند. طبیعی است که دانشگاه دولتی بگوید در راستای توسعه رشتهها میتوانم تعدادی را جذب منم و بقیه را جذب نکنم. مرکز نظارت و ارزیابی وزارت علوم همین وظیفه را دارد. برهی از بورسیهها محل دانشگاهی که باید برای فارغ التحصیلی بروند اصرار میکردند که باید در فلان دانشگاه بریدیم اما دانشگاه آنها را نپذیرفت و دانشجویان بورسیه شکایت کردند.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری تأکید کرد: قاضی محترم تهدید کرده که اگر حکم اجرا نشود، حکم انصال از خدمت سه نفر از رؤسای دانشگاهها را میتوانیم اجرا کنیم. در حال حاضر حکم انفصال هیچ رئیس دانشگاهی صادر نشده است. با مسئولان دیوان عدالت اداری جلساتی داشتیم که امیدواریم به نتیجه برسد. اگر گفتگوها به نتیجه نرسد و حکم دادگاه باید اجرا شود.
غلامی تأکید کرد: دیوار دانشگاهها با جامعه باید برداشته شود و مردم با دانشگاهیان ارتباط داشته باشند. دیدارهای غیرفیزیکی باید برداشته شود و ارتباط علم و دانشگاه و جامعه شکل بگیرد و ما از آن حمایت کنیم. دیدارهای فیزیکی هم میشود برداشت. در کشورهای خارجی تعداد زیادی دانشگاه بدون دیدار وجود دارد. دانشگاه تحصیلات تکمیلی زنجان از بدو تأسیس دیدار نداشته و مشکلی به وجود نیامده است.
وی ادامه داد: داوطلبان بسیاری در رشته تجربی شرکت کردند که از آموزش و پرورش نشئت میگیرد و باید اصلاح شود. پالس اشتباهی دادهآمد که برای رشتههای تجربی کار بیشتری وجود دارد. صندلیهای دانشگاه در رشتههای غیر تجربی وجود دارد که باید فکری برای آن کرد. تعدادی از رشتههای علوم انسانی الان بازار کار خوبی دارند اما ۱۵ سال پیش وضعیت خوبی نداشتند.
وزیر علوم، تحقیقان و فناوری تصریح کرد: فعلا برنامهای برای برگشتن به اینستاگرام ندارم اما امیدوارم در فضای مجازی دیگری بتوانم با مردم ارتباط داشته باشم.
غلامی تصریح کرد: دانشگاه آزاد اسلامی باید از فرآیند سنجش و پذیرش وزارت علوم عبور کند. همه مقاطع با آزمون سراسری انجام میشود و دانشگاه آزاد طبق قانون عمل باید عمل کند.
وی عنوان کرد: تلاش میکنیم که مسائل دانشجویی و سیاسی و فرهنگی ذیل تشکلهای دانشجویی کمک کنیم، از همکاران درخواست کردهایم که قوانین را برای دانشجویان در بدو ورود به دانشگاه تبیین کنند تا دانشجویان تجمعهای غیرقانونی علیه قانون برگزار نکردند. تعداد کمی حکم قضایی برای تخلف دانشجویان درنظر گرفته شده و در معاونت حقوقی وزارت علوم در حال پیگیری این مسائل هستیم و دانشجو نباید تخطی از قانون کند و از طرفی به تجربه نداشتن دانشجو توجه شود.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری بیان کرد: سازمان سنجش در سامانه خود انتخاب رشته انجام میدهد و رجوع به مؤسسات را توصیه نمیکند. تقاضا میکنم که داوطلبان از انتخاب رشته سازمان سنجش استفاده کنند، افرادی سازمان سنجش متخصص این حوزه هستند و میتوانند انتخاب رشته خوبی برای داوطلبان کنند.
غلامی تأکید کرد: دولت به لحاظ مالی امسال ریاضتی عمل میکند و ۳۰ درصد بودجه به نفت متکی است و اعتبارات دولتی محدودیتهایی وجود دارد اما تلاش میکنیم که دانشگاهها را از ریاضت اقتصادی دور کنیم. از دانشجویان در حوزه صنفی در سال تحصیلی جاری حمایت ویژه میکنیم.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در پاسخ به سؤال خبرنگار آنا مبنی بر اینکه چطور منابع صندوق رفاه در اختیار دانشگاه آزاد اسلامی قرار میگیرد اما بودجه پژوهشی براساس بند ط تبصره ۹ قانون بودجه به دانشگاه آزاد اختصاص نمییابد، اظهار کرد: دانشجویان دولتی و غیر دولتی از حمایتهای یارانهای وزارت علوم برخوردار هستند. در خصوص حذف بودجه پژوهشی دانشگاه آزاد باید بگویم که طبق لایحه دولت و مصوبه مجلس قانونی است و قانون برای دانشگاه آزاد بودجه پژوهشی درنظر نگرفته است.
وی در پاسخ به سؤال خبرنگار روزنامه فرهیختگان در خصوص انفصال از خدمت برخی از رؤسای دانشگاهها بیان کرد: این موضوع را در پاسخ به یکی از خبرنگارها گفتم. احکام انفصال از خدمت برخی افراد در دانشگاهها صادر شده اما اجرا نشده است. پرونده بورسیهها حل شده و بسته شده است.
تعدادی از فارغ التحصیلان دکتری داریم و در فرایند جذب هیئت علمی قرار گرفتند اما همه جذب نمیشوند. مشکل اداری انفصال خدمت، اداری است و خواهش میکنم که رسانهها این مسائل را به جامعه انتقال ندهند.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در پایان خاطرنشان کرد: موافق انتقال دانشگاههای علوم پزشکی به وزارت علوم هستم، با وزیر قبلی هم جلسه داشتیم، میگویند تأمین نیروهای خودمان را از این دانشگاها با وزارت بهداشت میگیریم.
انتهای پیام/۴۱۱۸/
انتهای پیام/