صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۹:۱۷ - ۱۳ مرداد ۱۳۹۸
کارشناس ارشد امور منطقه در گفتگو با آنا:

گره کور منطقه ادلب با راه حل نظامی باز می‌شود/ فرصت‌سوزی ترکیه در سوریه

یک کارشناس ارشد امور غرب آسیا گفت: گره وضعیت مبهم کنونی در منطقه ادلب سوریه با عملیات نظامی باز خواهد شد.
کد خبر : 408762

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا: پس از آنکه طرف‌های نشست آستانه بار دیگر بر توافق بر سر کاهش تنش در سوریه تأکید کردند، ابومحمد الجولانی، سرکرده جبهةالنصره اعلام کرد گروه مسلح تحت امرش در استان ادلب، ارتباطی با توافق آستانه ندارد و از خط منطقه کاهش تنش عقب‌نشینی نمی‌کند. 


این موضع‌گیری در حالی اعلام می‌شود که خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) روز جمعه اعلام کرده بود طبق توافق اخیر در آستانه، گروه‌های مسلح باید 20 کیلومتر از خط توافق کاهش تنش در ادلب عقب‌نشینی و سلاح‌های سنگین و نیمه‌سنگین را نیز خارج کنند. 


الجولانی با اعلام اینکه آتش‌بس ادلب هیچ ارتباطی با سیزدهمین دور اجلاس آستانه ندارد، گفت، آتش‌بس شکننده است و محدود به زمان خاصی نیست و ممکن است بعد از عید قربان، درگیری‌ها آغاز شود. 


سید هادی سیدافقهی، کارشناس امور بین‌الملل در گفتگو با خبرنگار حوزه غرب آسیا و محور مقاومت گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا در این خصوص گفت: پیشتر روسیه هشدار داده بود که گروه‌های مسلح مخالف باید در مدت 48 ساعت از ادلب خارج شوند، زیرا آنها قصد دارند عملیات سراسری خود را آغاز کنند. این به آن معنی است که ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه نیز حوصله وعده‌های توخالی رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه را در زمینه خروج تروریست‌ها از منطقه کاهش تنش ندارد.


وی افزود: به باور مسکو، حال که آنکارا اس-400 خود را دریافت کرده است، باید به وعده‌اش عمل کند. از سوی دیگر ترکیه در حال فرصت‌سوزی است و می‌خواهد سهم بزرگی در بازسازی سوریه داشته باشد. اکنون این ترکیه است که باید حسن نیت خود را در ادلب نشان دهد تا بتوان اقدامات بعدی را برنامه‌ریزی کرد. 


سیدافقهی تصریح کرد: اظهارات اخیر سخنگوی جبهة‌النصره موضوع جدیدی نیست و آنها پیش‌تر نیز چنین ادعاهایی را مطرح کرده و گفته و گفته بودند جزء گروه‌های امضا‌کننده آتش‌بس و منطقه خلع سلاح و منطقه امن نیستند و قصد دارند تا پایان کار بجنگند. درگیری‌های اخیر نیز میان گروه‌های مسلحی که مستقیم با ترکیه در تماس هستند و گروه‌هایی که از جبهة‌النصره منشعب شده‌اند رخ می‌دهد. 


این کارشناس امور بین‌الملل گفت: موضع‌گیری روسیه به این ترتیب است که از ترکیه می‌خواهند تا وضعیت گروه‌های مخالف مسلح را مشخص کند و در عین حال تهدید می‌کند که اگر این تعیین تکلیف انجام نشود، دست به حمله سراسری خواهند زد. متأسفانه این کلاف سردرگم همچنان میان ترکیه و روسیه وجود دارد و باعث یک چالش جدی شده است.


وی درباره ارزیابی‌اش از چشم‌انداز وضعیت مبهم کنونی گفت: قطعاً آینده این روند نظامی خواهد بود. اکنون بیش از یک سال از توافق آتش‌بس آستانه سر موضوع ادلب می‌گذرد و در این مدت ترکیه هر وعده‌ای داده، خلافش انجام شده است. در موضوع ادلب اختلاف بیشتر میان روسیه و ترکیه است و ایران و ارتش سوریه منتظرند وضعیت از سوی دو طرف روشن یا موضوع با گفتگوی سیاسی حل شود، یعنی سلاح‌های سنگینشان را تحویل بدهند و اگر این سلاح‌ها را تحویل دادند می‌توانند همراه ارتش سوریه، گشت‌های نظامی یا پلیس نظامی راه بیندازند. همچنین آنهایی که تسلیم می‌شوند و پای این توافقنامه را امضا می‌کنند می‌توانند با روسیه و طرف‌های آتش‌بس همکاری کنند.


سید هادی سیدافقهی درباره اینکه آیا سیزدهمین دور نشست آستانه در شهر نورسلطان قزاقستان توانست پیشرفت لازم را در زمینه اوضاع سیاسی سوریه به وجود آورد یا خیر؟ گفت: تاکنون چنین تحولی رخ نداده است؛ یعنی چهار منطقه کاهش تنش تعریف‌شده درعا در جنوب، غوطه دمشق در این شهر و دیگری حماه و چهارمین منطقه ادلب بود. اگر روند آستانه مورد توافق همه طرف‌ها قرار می‌گرفت، چه لزومی داشت که طرف‌ها بخواهند با عملیات نظامی اقدامات خود را به پیش برانند و این مناطق را آزاد کنند؟ این روند نشان می‌دهد که توافق آستانه در زمینه کاهش تنش در منطقه زیاد موفق نبوده و هر چه رخ داده، به وسیله اقدامات نظامی حل شده است.


وی افزود: موضوع دیگر تبادل اسیران و اجساد جان‌باختگان‌ و بازگشایی معابر برای رساندن کمک‌های انسانی است که کامل اجرا نمی‌شوند. مناطقی که ارتش سوریه آزاد کرده در کنترل خود ارتش است، ولی ادلب به محل انباشت تمام نیروهایی تبدیل شده است که در مناطق مختلف سوریه شکست خورده‌اند. در حال حاضر تقریباً 70 درصد قدرت آنها دست جبهة‌النصره است، ولی ترکیه سعی کرد در درون جبهة‌النصره گسلی ایجاد کند که البته تا حد زیادی موفق نبود. 


سیدافقهی تأکید کرد: تصور می‌کنم روند آستانه دست‌کم در خود ادلب خیلی موفق نبود، ولی شاید در بُعد انسانی و انتقال اجساد و شناسایی اسیران و مفقودین به مراتب بهتر عمل کرد.


انتهای پیام/4033/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر