مدیریت دانش از مهمترین دستاوردهای هیئت ویژه گزارش ملی سیلاب است
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا از روابط عمومی دانشگاه تهران، محمود نیلی احمدآبادی در نشستی با موضوع مدیریت ریسک سیلاب که با رویکرد بررسی آثار سیل اخیر در فرهنگستان علوم برگزار شد، ضمن تأکید بر اهمیت بحث مدیریت دانش و استنادها از تجربه اندک کشور در این حوزه خبر داد و گفت: برای بهره از مدیریت دانش و مستند سازی گامهای خوبی در هیئت ویژه برداشته شده است و در این جهت توانستهایم توسط سامانهای که در دانشگاه تهران است، زمینه ضبط همه اسناد بهصورت دیجیتال را فراهم آوریم.
وی، با بیان اینکه یکی از مهمترین دستاوردهای این هیئت وجود اطلاعات بسیار گستردهای است که در قالب مدیریت دانش شکل میگیرد، افزود: تقریباً همه اخبار، اطلاعات و فیلمهایی که در رسانههای مختلف و فضای مجازی منتشر شده، در مدیریت استنادها قرار گرفته است. تمامی ارتباطات و حتی اسنادی که هیئت تولید میکند نیز در این سامانه ضبط و مدیریت میشود.
رئیس هیئت ویژه گزارش ملی سیلابها با اشاره به استفاده از تجربیات جهانی خاطرنشان کرد: اطلاعات مربوط به آخرین سیلابهایی که در دنیا رخ داده، همچون گزارش اتحادیه اروپا، طوفان کاترینا، سیلهای انگلستان و فرانسه که گزارشهای خوبی از آنها تهیه شده است و همچنین گزارشهایی درباره سیلابهای بزرگ ایران در سامانه مدیریت دانش جمعآوری شده است. بیش از یک میلیون و ۷۰۰ خبر منتشر شده در رسانههای مختلف و شبکههای اجتماعی ضبط شده و اخباری که قابلیت استفاده داشتند، مورد بررسیهای لازم قرار گرفتهاند.
نیلی احمدآبادی تصریح کرد: پس از رخداد سیلهای اخیر، رئیسجمهور با توجه به تجربه موفق پلاسکو و برای بررسی علمی جوانب این حادثه حکمی را ابلاغ کرد که طی آن ۲۰ متخصص و صاحبنظر که عمده آنها از دانشگاههای تهران هستند را بهعنوان عضو اصلی هیئت گزارش ملی سیلاب مشخص و مسئولیت این هیئت را به رئیس دانشگاه تهران سپرد. این هیئت از همان ابتدا درباره ساختار، تشکیلات، اعضا و شیوه عمل اقدامات لازم را انجام داده و فعالیت خود را آغاز کرده است.
به گفته رئیس دانشگاه تهران، در کنار هم قرار گفتن ۲۰ عضو صاحبنظر و متخصصی که در یک موضوع دیدگاه واحدی دارند، اما به لحاظ کاری، اجرایی و انجام چنین کار بزرگی سابقه همکاری ندارند، خود یک تجربه اولیه است که با تشکیل هیئت ویژه حاصل آمده است.
نیلی احمدآبادی با بیان اینکه در هیئت ویژه موضوع سیل از همه جوانب از جمله اجتماعی، هیدرولوژی، کسب و کار و اقتصادی مورد بررسی قرار خواهد گرفت، گفت: یکی از اهداف هیئت بررسی علل و عوامل مرتبط با آمادگی مدیریت سیلاب در حوزههای هواشناسی، اقلیمشناسی، محیطزیست، زیر ساختها، مدیریت منابع، سازههای آبی، ارزیابی وضعیت مدیریت بحران، نجات و امداد، ابعاد اقتصادی و حقوقی و اصلاحات ساختاری و قانونی برای افزایش تابآوری و استفاده از تجارب جهانی برای بررسی سیل است که عمدتاً برگرفته از متن حکم رئیس جمهور است.
وی تصریح کرد: حدود 100 سوال در متن حکم رئیس جمهور قید شده بود که در قالب این سؤالها باید موضوعها بررسی و پاسخ داده شوند. مواردی که در هیئت مورد بررسی قرار میگیرد رعایت حادثه، آسیبشناسی وضعیت موجود، درسهایی که از این رخداد میتوان آموخت و در نهایت ارائه راهبردهایی برای عدم تکرار حوادث تخریبی ناشی از سیل است.
رئیس هیئت ویژه گزارش ملی سیلابها، با اشاره به تشکیل کارگروههایی در هیئت ویژه، حوزه کاری آنها را متنوع توصیف کرد و افزود: از همان ابتدا کارگروه تلفیق در کنار دیگر کارگروههایی که در زمینههای مختلف فعالیت دارند، تشکیل شد که به حداقل رساندن همپوشانی بین کارگروههای مختلف در هیئت و تلاش و همکاری برای تدوین یک گزارش نهایی علمی و قابل استناد از وظایف این کارگروه است.
نیلی احمدآبادی با عنوان اینکه در مجموع ۲۵۰ متخصص و صاحبنظر بهطور مستقیم با کارگروهها همکاری میکنند، گفت: برای تمامی این اعضا حکم صادر شده است، البته این تعداد فارغ از دانشجویان و افرادی است که ممکن است از طرف کارگروه به کار گرفته شوند. همچنین این هیئت ۱۵۸ عضو اصلی، ۷۸ همکار و ۱۴ مشاور دارد که تعداد افراد خارج از دانشگاههای تهران ۱۲۱ عضو و از مناطقی است که بیشتر مواجه با سیل بودهاند. از استانهای خوزستان، فارس، لرستان و گلستان ۷۶ عضو در هیئت فعالیت دارند و از ۱۳ استان دیگر هم افرادی برای همکاری دعوت شدهاند.
رئیس دانشگاه تهران، شبکه دانشگاهی و تحقیقاتی کشور، دولت، سازمانها، نهادهای عمومی، بخش خصوصی، مؤسسات تحقیقاتی و محققان بینالمللی را حوزه سازمانی و تشکیلاتی که با هیئت ویژه همکاری میکنند، برشمرد.
وی، استفاده حداکثری از ظرفیت علمی تخصصی و کارشناسی کشور و همچنین تجارب بینالمللی و دانش جهانی را از اهداف دیگر هیئت بیان کرد و افزود: شبکه دانشگاهی و تحقیقاتی کشور که با هیئت همکاری میکنند متخصصان و صاحبنظرانی از ۵۴ دانشگاه هستند که حکم دریافت کردهاند و بهعنوان عضو اصلی و یا همکار با هیئت همکاری دارند. همچنین از تجارب اتاقهای بازرگانی، انجمنهای علمی و مراکز و مؤسسات پژوهشی و مهندسین مشاور نیز بهره خواهیم برد.
رئیس هیئت ویژه گزارش ملی سیلابها، در بخش دیگری از سخنان خود ضمن ارائه گزارش بازدیدهای استانی و تشکیل جلسه با سازمانهای مختلف، بر استفاده از ظرفیت و همکاری همه دانشگاهها و مراکز علمی و تحقیقاتی استانها و بهویژه استانهایی که بیشترین آسیب را در رخداد اخیر دیدهاند، تأکید کرد.
نیلی احمدآبادی، با بیان اینکه هیئت سیلاب همواره سعی دارد تا استقلال خود را حفظ کند، خاطرنشان کرد: تقریباً همه دانشگاههای استانهای خوزستان، لرستان و گلستان با هیئت همکاری دارند و با رؤسای این دانشگاهها تفاهمنامه منعقد شده است تا در جهت استفاده بهینه از ظرفیت و تخصص این مناطق نیابت هیئت را بر عهده بگیرند؛ در واقع پایگاه هیئت در استانها همین دانشگاهها هستند. به نظر ما بهترین کسانی که میتوانستند در استانها همراه و همکار هیئت شوند، دانشگاهها بودند. اگر چه در بازدیدها و مذاکرات صورت گرفته تاکنون تمامی مسئولان این استانها همکاری بسیار خوبی داشتهاند.
رئیس دانشگاه تهران از مکاتبه با بیش از ۲۰۰ سازمان، ۱۶۰ سازمان دولتی خصوصی، ارسال بیش از ۳۰۰ نامه برای درخواست اطلاعات ،۴۰ نامه برای معرفی سازمانها و برگزاری ۷۰ نشست رسمی با سازمانهای مختلف توسط کارگروهها خبر داد.
به گفته وی، این هیئت از آغاز کار خود مکاتبات و اعلام همکاریهای بسیاری را دریافت کرده که این رویکرد پشتوانه بسیار خوبی بوده است و هیئت ویژه وظیفه خود میداند تا بتواند از این استقبال و همکاریهای اعلام شده به نحو مطلوب استفاده کند.
رئیس هیئت ویژه گزارش ملی سیلابها، به تبیین گزارشهای تهیه شده در اتحادیه اروپا و همچنین دیگر گزارشهای سازمانها و نهادهای مختلف از میزان، وضعیت و دلایل ایجاد سیلابهای اخیر پرداخت و گفت: در هرصورت سیل بهعنوان یک پدیده طبیعی اتفاق میفتد، اما تخریب ناشی از سیل و اینکه ما نتوانیم سیلاب را کنترل، مدیریت و از آن به نحو مطلوب استفاده کنیم، یک امر غیر طبیعی به شمار میآید. طبیعتاً بسیاری از مردم ما در این رویداد آسیب دیدهاند و حتی کسانی که مستقیم با این حادثه درگیر نبودند، اما از اتفاقی که برای هموطنان آنها افتاد متأثر شدند.
نیلی احمدآبادی افزود: بررسیهای اولیه نشان میدهد که سرمایه اجتماعی در کشور و بهویژه در سطح خرد و متوسط به شدت افزایش پیدا کرده است. همراهی، همفکری و کمک اقشار مختلف مردم به آسیبدیدگان سیل بیش از حد تصور بوده است و این یکی از اتفاقات بزرگ در پی رخداد سیلابهای اخیر است.
رئیس دانشگاه تهران در پایان با یادآوری فضای به وجود آمده و برداشتها و اعلام نظرهای متنوعی که پیرامون سیل و حوادث بعد از آن مطرح شد، تشکیل هیئت ویژه از سوی رئیسجمهور را تصمیم بسیار بزرگی دانست و اظهار کرد: این گزارش به دلیل سرمایه اجتماعی دانشگاهها و وجود صاحبنظران و متخصصان میتواند پایاندهنده همه حواشیها باشد و یک گزارش مستند و دقیق ارائه دهد. سپردن این موضوع به دانشگاه نشاندهنده جایگاه ویژه آنهاست. موقعیت علمی و پژوهشی دانشگاهها و استقلال هیئت به تدوین یک گزارش دقیق، کامل و مستند کمک زیادی خواهد کرد و همواره باید به این نکته توجه کنیم که عدم استفاده از ظرفیتهای علمی، تخصصی و کارشناسی میتواند آسیبهای جبران ناپذیری را به کشور وارد کند.
انتهای پیام/4107/4118/
انتهای پیام/