پاسخ سازندگان اختیاریه به ابهامات یک مستندساز
به گزارش خبرنگار حوزه رادیو و تلویزیون گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، نشست خبری ویژه برنامه تلویزیونی «اختیاریه» عصر امروز پس از گفتگوی تلفنی عوامل برنامه با مخاطبان در واحد ۱۶۲ روابط عمومی رسانه ملی، با حضور سید مرتضی فاطمی تهیهکننده و مجری، مصطفی امامی سردبیر و کارگردان، سارا شمیرانی مسئول پژوهش، امیرحسین میرطالب مدیر هنری و سیما خضرآبادی راوی مستند در سالن جلسات اداره کل روابط عمومی سازمان صدا و سیما برگزار شد.
ویژهبرنامه رمضانی و گفتگومحور «اختیاریه؛ شهر باران» به تهیهکنندگی و اجرای سید مرتضی فاطمی و کارگردانی مصطفی امامی، هر شب پیش از زمان افطار با حضور میهمانانی از سراسر ایران به صورت زنده از شبکه پنج سیما روی آنتن رفته بود.
در ابتدای نشست سید مرتضی فاطمی عنوان کرد: محور برنامه اختیاریه چه در فصل اول و چه در ماه مبارک رمضان این بود که الگوی جدید و متفاوتی از گفتگو را داشته باشیم.
وی اظهار کرد: در فصل اول اختیاریه برای دعوت از هر کدام از چهرهها به اندازه پنج مهمان رایزنی کردبم و انرژی گذاشتیم. در این مرحله حدود 20 مهمان چهره داشتیم که حتی یک هزار تومانی هم به عنوان هدیه به کسی ندادیم چرا که میخواستیم یک گفتگوی چالشی و مطالبهگر با میهمانان داشته باشیم.
تهیهکننده برنامه اختیاریه در پاسخ به این پرسش که آیا برنامه اختیاریه از حمایتهای خاصی نیز برخوردار بوده است یا نه، گفت: اختیاریه هیچ ضمانت و حمایت خاصی نداشت. چیزی که ما انجام دادیم، پیگیری مستمر و سماجت و توجیه مدیران و درخواست اعتماد از آنان بود. خیلی از قسمتهای اختیاریه تا یک ساعت قبل از پخش، قرار بود روی آنتن نرود. برنامه داشتیم با مهمان ویژه که یک ساعت قبل از روی آنتن رفتن لغو شد. تنها یک چیز وجود دارد، انگیزهای که کمکم بعد از یکسری تلاشها و پیگیریها کم میشود اما همچنان وجود دارد. در برنامهسازی تا فرد از همان اول نگوید که این خط قرمز است و نمیتوان کاری کرد، ما سعی میکنیم در همان ایستگاه اول زورمان را بزنیم.
فاطمی عنوان کرد: مثلاً اگر یک پزشک را با کراوات به برنامه بردیم، برای مدیران توضیح میدهیم که این آقا آدم جهادی است، دندانپزشک است، نوه آقابزرگ تهرانی است و بیماران ایدزی را درمان میکند و ... من قبل از این هم در برنامه 180 درجه هم آقای داود هرمیداس باوند را با کراوات دعوت کرده بودم. چرا آقای مهران مدیری میتواند پروفسور سمیعی را با همین ظاهر دعوت کند و ما نمیتوانیم؟! اگر این را بگویم آن مدیر میخواهد چه به من بگوید؟ استدلال من این است مگر قبلاً این کار انجام نشده؟ پس الان چه اشکالی دارد؟!
فاطمی افزود: همین سؤالات و ابهامات نشان میدهد که جایی که ایستاده بودیم درست بوده است. باید در برنامهسازی بجنگید و جوانیتان را بگذارید و خسته شوید. من فکر میکنم به خدا وصل هستیم. اگر به جایی وصل بودیم سر مهمانها اینقدر دردسر نمیکشیدیم.
امیرحسین میرطالب مدیر هنری این برنامه تلویزیونی هم درباره کلیت دکور اختیاریه گفت طرحهای مختلفی را مدنظر داشتیم؛ البته من مدیر هنری هستم و طراحی دکور پیش از من صورت گرفته بود. آقای فاطمی خیلی اصرار داشت که این برنامه رنگ و لعاب برنامههای دیگر و دکورهای مدرن را نداشته باشد، در حالی که چند طرح دیگر هم داشتیم. میخواستم دکور حالت نوستالژیک و عمومی داشته باشد و آن حس و حال مردمی را داشته باشد، همانطور که محتوای برنامه اینگونه بود، بنابراین از موادی استفاده کردیم که این حس را منتقل کند و نیمکت را هم برای همین انتخاب کردیم. خیلی دوست داشتیم که صندلی مجری و شاهد از همان جنس باشد اما به اقتضای تعداد مهمانها و هماهنگی با دوربین، با محدودیت مواجه بودیم.
سردبیر و کارگردان این برنامه هم در پاسخ به ابهاماتی که از سوی یکی از مستندسازان سابق تلویزیون درباره یکی از قسمتهای اختیاریه مطرح شده بود، گفت: ما فردی به نام رضا را که به همراه همسرش کودک خردسالی به نام «پرنیان» را به مدت دو هفته نزد خود نگه داشته بود به برنامه دعوت کردیم. متأسفانه در چند روز اخیر آقای شاهین صمدپور در صفحه خود در فضای مجازی مسائلی را مطرح کردند که جای تأمل دارد.
مصطفی امامی اظهار کرد: اولاً چرا آقای صمدپور بعد از دو هفته به یاد این اتفاق افتادند و ویدئویی را منتشر کردند؟ دوماً چرا برنامه را به صورت کامل ندیدند؛ چون این برنامه سه مهمان داشت، مهمان اول خانواده پرنیان بودند، مهمان دوم قاضی پرونده بود و مهمان سوم شخصی بود که این کودک را پیش خود برده بود.
وی افزود: ما از ابتدای ماه رمضان دنبال این برنامه بودیم چون مورد بسیار جذابی بود. خانوادهای بچهای را پیدا کرده و پیش خود برده بودند و آن کودک هنگام بازگشت به خانواده اصلی خود، نمیتوانست از آنها دل بکند، همان خانوادهای که آقای صمدپور به آنها لقب دزد داده است. این میتواند یک قصه سینمایی جذاب باشد. ما 20 روز تلاش کردیم که این اتفاق بیفتد. من خودم به دادسرای جنایی کرج رفتم و پرونده و مستندات آن را به صورت کامل دیدم. همانطور که قاضی پرونده به کودکربایی رأی نداده است، ما هم به این نتیجه رسیدیم که این پرونده، کودکربایی نبوده است.
امامی عنوان کرد: نکته دوم این است که آقای صمدپور اگر دقیق این برنامه را میدید، متوجه میشد که بازپرس پرونده صراحتاً میگوید که به ما ثابت شده که این پرونده، کودکربایی نبوده است. سؤال از آقای صمدپور که چندین پرونده سرقت و کودکربایی را دنبال کرده است، این است که فردی که چنین جرم سنگینی داشته باشد چگونه میتواند با یک وثیقه 60 میلیون تومانی آزاد شود، ضمن اینکه این آقا حتی یک روز را هم در بازداشت نبوده است.
کارگردان برنامه اختیاریه در ادامه گفت: از نگاه ما مرجع رسیدگی به پروندههای قضائی قوه قضائیه است و نه آقای صمدپور. وقتی قاضی پرونده روی آنتن زنده میگوید این پرونده، کودکربایی نبوده، پس واقعاً نبوده است. اینکه ایشان بعد از دو هفته به دنبال جذب فالوئر بوده است نکته دیگری است. من به آقای فاطمی گفتم جواب بدهیم یا نه که به این نتیجه رسیدیم وارد این موضوع نشویم. ضمناً پدر پرنیان هم که در ویدئویی مدعی شده بود از سایر مهمانان این برنامه بیاطلاع بوده، خودش واسطه تماس ما با رضا و همسرش بود و شماره آنها را در اختیار ما گذاشت و گفتند چون با پرنیان خوشرفتاری کردهاند، اگر دو بار دیگر برای رضایت پیش ما میآمدند، ما رضایت میدادیم.
فاطمی نیز در توضیح این موضوع گفت:در چند سال اخیر پس از بروز اتفاقات مرتبط با کودک ربایی فضای رسانهای کشور بسیار ملتهب می شود. پرونده «پرنیان» در فضای مجازی خیلی پررنگ میشود و شبکههای ماهوارهای هم روی آن مانور میدادند که در ایران برای کودکان و خانوادهها، امنیت وجود ندارد.
وی اظهار کرد: بعد از مدتی مشخص میشود این مورد آدمربایی نبوده است. وظیفه ما به عنوان رسانه این بود که نشان دهیم برخلاف تبلیغات صورت گرفته، ایران برای کودکان محیط امنی است. بله، این پرونده جرم بود اما آدمربایی نیست. همین آقا رضا به دلایلی که ما به دنبال باز کردنش هم نبودیم، این بچه را از یکسری مشکلات نجات میدهد و به او میرسد. بخش عمده این اطلاعات بعد از برنامه به ما رسید. ما عوامل اختیاریه به خاطر آبروی یک بچه و حرمت یک خانواده نمیخواهیم این موضوع را ادامه دهیم ولی اگر ایشان بیشتر ادامه بدهد، حتماً واکنش نشان خواهیم داد درباره نوع ورود ایشان به موضوع از روز اول خواهیم گفت که فعلاً ترجیح میدهیم از آن بگذریم.
انتهای پیام/4072/4104/
انتهای پیام/