صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۸:۲۳ - ۰۸ ارديبهشت ۱۳۹۸
رحمانی در گفتگو با آنا:

سفارش‌نویسی آفت اندیشه نویسنده است

یک نویسنده و منتقد گفت: سفارش‌نویسی آفت اندیشه نویسنده است چرا که حتی اگر نویسنده با اندیشه خود قلم بزند، باز هم باید در چارچوب تعیین شده سفارش‌دهنده جای بگیرد.
کد خبر : 377142

ذبیح‌الله رحمانی در گفتگو با خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، درباره برگزاری سی‌ و دومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران گفت: هر ساله با برگزاری نمایشگاه کتاب، از کتاب‌های تازه منتشر شده که به نمایشگاه رسیده است، دیدن می‌کنم تا آثار جدید منتشر شده را ببینم. در حوزه کتاب اکنون وضعیتی حکم‌فرماست که ناشر و خواننده هر دو بی‌انگیزه هستند. با کمی دقت در این نمایشگاه می‌بینیم ناشرانی که سال‌های گذشته به‌عنوان ناشر برتر معرفی شدند، در این دوره از نمایشگاه با خستگی و بی‌حوصلگی حضور یافته‌اند و فقط برای اینکه در این دوره حضور داشته‌ باشند، آمده‌اند.


این نویسنده و منتقد ادبی ادامه داد: وضعیت کتاب‌های موجود نیز نشان می‌دهد که نتوانسته‌ایم سلیقه مخاطبان را اقناع کنیم. اکثر قریب به اتفاق حاضران در نمایشگاه بیشتر کتاب‌بین هستند تا کتاب‌خوان. به‌هر صورت یک نمایشگاهی برگزار می‌شود و بسیاری از مراجعه‌کنندگان برای دیدن کتاب‌ها در نمایشگاه حاضر می‌شوند. حضوری که در واقع کمتر با دغدغه کتاب‌خوانی همراه است. بعضی این نمایشگاه را یک نوع تفریحی و سرگرمی می‌دانند و به این جهت به نمایشگاه می‌آیند. البته عده‌ای نیز برای خرید کتاب می‌آیند، خریدی که تنها تنها برای پر کردن کتابخانه‌های شخصی انجام می‌شود.


رحمانی تصریح کرد: اگر سطح علاقه به کتاب‌خوانی در جامعه به اندازه حضور در نمایشگاه‌های کتاب است، به تبع آن باید در فرهنگ رفتاری، کرداری، علمی و اخلاقی جامعه شاهد پیشرفت‌های روزافزون جامعه باشیم. بسیاری از کتاب‌خوان‌ها به کتاب‌خوانی مفید و مختصر روی آورده‌اند و از آنجا که همه در این جامعه زندگی می‌کنیم و می‌بینیم، این مطالعات مفید و مختصر تأثیری در پیشرفت جامعه نداشته است. به نظرم می‌رسد باید نویسندگان، ناشران و خوانندگان کتاب به تغییری در رفتار خود نسبت به کتاب روی آورند.


وی خاطرنشان کرد: در جامعه‌ای که در ابتدای سال 98 آن هستیم و در نمایشگاه کتاب مکتوبی با 500 نسخه منتشر می‌شود، آیا این اثر با این تعداد تیراژ در ردیف کتاب محسوب می‌شود؟ رفتارهای این‌چنینی از سوی ناشران نشان‌دهنده انجام کاری از سر اجبار و رفع تکلیف است که این بیشتر نشانه عقب‌رفت فرهنگی است.


رحمانی ادامه داد: تمام مشکلات و موانعی که ناشران بر سر راه انتشار کتاب ابراز می‌کنند، از سال‌ها قبل نیز وجود داشته است. البته فراز و فرودهایی داشته ولی این مسائل و موانع، مشکلات نوپدیدی نیستند. اگر کتابی برای مردم دغدغه باشد، حتماً آن را تهیه می‌کنند، به این شرط که ناشر با فکر و اندیشه وارد میدان شود و کتاب‌های منتشر شده از سطح حرفه‌ای خوبی بهره ببرند.


وی افزود: یکی از بزرگ‌ترین مشکلات و معضلات در نشر کتاب، موضوع «سفارش‌نویسی» است. سفارش‌نویسی یکی از بزرگ‌ترین مشکلاتی است که ذوق و سلیقه را از نویسنده می‌گیرد و نویسنده فقط باید آنچه را که سفارش‌دهنده می‌خواهد بنویسد، حتی اگر نویسنده با اندیشه خود قلم بزند، باز هم باید در چارچوب تعیین شده سفارش‌دهنده جای بگیرد. در واقع سفارش‌نویسی آفت اندیشه است.


این نویسنده و منتقد تأکید کرد: باید از قالب سفارش‌نویسی بیرون بیاییم. سوژه‌ای را به نویسنده ارائه کنیم و نویسنده نیز آمادگی ذهنی و روحی و انجام مطالعه کامل به سراغ نوشتن برود، بدون هیچ دخل و تصرفی از سوی سفارش‌دهنده. در این صورت است که می‌توان گفت این کتاب محصول اندیشه این نویسنده است.


انتهای پیام/4072/4100/


انتهای پیام/

ارسال نظر