عملکرد مجلس شورای اسلامی در هفتهای که گذشت
به گزارش خبرنگار حوزه مجلس گروه سیاسی خبرگزاری آنا، مجلس شورای اسلامی هفته گذشته کار خود را با بررسی سیل آغاز کرد و مسئولان اجرایی دولت اعم از اسماعیل نجار رئیس سازمان مدیریت بحران، رضا اردکانیان وزیر نیرو، حجتی وزیر جهاد کشاورزی، رحمانیفضلی وزیر کشور و رئیس جمعیت هلال احمر با یک هفته تأخیر بالاخره برای ارائه گزارش به صحن بهارستان آمدند.
آیا پیشبینی سیل در کشور ممکن بود؟
در ابتدا سحر تاجبخش درباره نحوه کار سازمان متبوعش در حوادث غیرمترقبه توضیحاتی ارائه داد که کشور هنوز تحت تاثیر خشکسالی است و دوره ترسالی نشده و سیلابهای اخیر هم ناشی از پیامدهای تغییر اقلیم و گرم شدن جهانی است.
رئیس سازمان هواشناسی کشور در حال تشریح شرایط بود که علی لاریجانی از او پرسید اینها را که قبلاً گفتهاید اکنون توضیح دهید آیا پیشبینی چنین سیلی در کشور ممکن بود یا خیر؟ که وی پاسخ داد: براساس نُرمی که سالها بوده و تقریباً با استانداردهای بینالمللی همراه است، سازمان هواشناسی در شرایط مخاطره آمیز اطلاعیهها را 72 ساعت قبل از رخداد هر پدیده و اخطاریهها را هم 48 ساعت قبل از رخداد پدیده صادر میکند.
معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه توان پیشبینی 15 روزه را براساس مدلهای پیشبینی عددی داریم. از 15 روز پیش هم اعلام کردیم، اما هرچه به زمان رخداد نزدیکتر شویم، متناسب با شرایط رخداد اطلاعات بهتری را میتوانیم در اختیار کاربران قرار دهیم که ۱۵۰ اطلاعیه، ۹۰ اخطاریه به دستگاههای اجرایی و ۱۹۵۰ گزارش رادیویی و تلویزیونی در شرایط مخاطره آمیز داشتهایم.
بیتفاوتی سازمانهای مدعی بشر دوستی به سیل در ایران
پس از معاون وزیر راه، علیاصغر پیوندی پشت تریبون مجلس قرار گرفت و درباره امدادهای صورت گرفته اورژانسی به سیلزدگان گزارشهایی بیان کرد و گفت: بحث امداد و نجات را به خوبی انجام دادیم و بعد به اسکان اضطراری که دومین مرحله از کار است پرداختیم؛ در این مرحله حدود ۲۲۷ هزار نفر را در مناطق از پیش تعیین شده مانند تکایا، حسینیهها و ورزشگاهها اسکان دادیم. همچنین درمان اضطراری هم از دیگر محورهای کاری جمعیت هلال احمر در مواقع بحران است که در گلستان با اعزام تیم کامل پزشک و پیراپزشک این وظیفه را در کنار نیروهای وزارت بهداشت انجام دادیم.
رئیس جمعیت هلال احمر با انتقاد از اینکه به خاطر تحریمها تا به حال یک یورو و یک ریال هم از اتحادیه اروپا دریافت نکردیم، اظهار کرد: تلفات در سیل با این وسعت امری لاجرم بود و متأسفانه ۷۱ نفر از هموطنان عزیزمان جان خود را از دست دادند که تلاش زیادی صورت گرفت تا این تلفات بیشتر نشود.
۳۵۲۰ میلیارد تومان خسارت سیل به جادهها
محمد اسلامی هم پشت تریبون قرار گرفت و از تخریب به ۱۴ هزار کیلومتر از راههای اصلی، فرعی و روستایی و ۶ هزار و ۸۰۰ نقطه خبرداد و گفت: بیش از ۱۰ هزار و ۹۰۰ ابنیه فنی و ۷۲۵ پل در کشور تخریب شد و سه هزار و ۵۲۰ میلیارد تومان خسارت به جادههای کشور وارد شد، که این آمار غیر از خسارتهای وارد شده به خطوط ریلی است.
فریاد نعمتی بر سر اردکانیان
زمانی که رضا ارکانیان برای گزارش به مجلس به جایگاه رفت و گفت سازمانهای اجرایی توانستند پاسخگویی مناسبی به موضوع سیلاب و بازگرداندن حالت عادی در سیل داشته باشند و هر مقدار تجهیزات و ماشینآلات داشتیم برای مقابله با سیلاب بهکار گرفتیم، در این زمان بهروز نعمتی نماینده تهران که روی صندلی خود نشسته بود خطاب به وزیر نیرو فریاد زد آقای اردکانیان پس کی میخواهید به وعدههای خود عمل کنید.
تشکیل کمیته برای جمعآوری لاشههای دامها!
مفاهیمی که از صحبتهای مسئولان دولتی برداشت میشد فقط گزارشی از میزان خسارت در کشور بود و تقریباً هچکدامشان درباره اینکه آیا پیشگیری از این میزان خسارت شدنی بود یا خیر؟ حرفی نزد. حجتی هم آمد و گزارشی ارائه داد و گفت: در استان خوزستان فصل برداشت گندم بود که سیل قریب به ۲۰۰ هزار هکتار از این اراضی را نابود کرد. حجتی با تأکید بر اینکه پرورش ماهی گرمابی و سردابی هم در کشور دچار مشکلات عدیدهای شد، عنوان کرد: کمیتهای برای از بین بردن لاشههای دامداریها و مرغداریها تشکیل میشود تا بیماریهای دام و طیور شیوع پیدا نکند.
مسئولیت وزارت نیرو قبال خسارات سیل
پاسخهای نمایندگان دولت اما برای مجلسیان و آنان که عمق فاجعه را از نزدیک مشاهده کرده بودند، قابل قبول نبود برای همین وقتی صدیف بدری پشت تریبون قرار گرفت تا گزارش کمیسیون عمران مجلس را از سیل بیان کند، گفت: درباب پیشبینی خطر سیل و کاهش خسارتها؛ وزارتخانههای راه، نیرو و کشور و سازمان هواشناسی دارای مسئولیت هستند، وی در تشریح علل و عوامل بروز سیل که باید پیش از این درباره آن اقدام میشد اظهار کرد: خصوصیات نفوذ خاک در استانهای مختلف، بیتوجهی به پوشش گیاهی و جنگلداری و ... از عوامل مؤثر در میزان خسارات سیل بود. در استان خوزستان تجمع آب ناشی از بارندگی در استانهای مجاور و تغییر کاربری مسیلها و در آققلا لایروبی نکردن رودخانهها از عوامل وقوع سیل بود.
وی با بیان اینکه مجلس برای حفظ حریم رودخانهها و مسیلها قوانینی تدوین و وظایفی بر عهده سه وزارتخانه دولت گذاشته بود، گفت: خشکسالیها موجب شد رعایت حریم رودخانهها در ساختوساز مورد بیتوجهی قرار گیرد. وزارت نیرو معمولاً قوانین مرتبط با سیل را ۲۵ سال در نظر میگیرد که باید امسال به این موضوع توجه میشد.
مشکلات مجمع مدیریتی کشور در مدیریت بحران
فرهادتجری هم دیگر نمایندهای بود که پشت تریبون قرار گرفت و درباره میزان خسارات سیل در کرمانشاه مسائلی را مطرح کرد و از یک هزار و ۷۶۰ میلیارد تومان خسارت سیل به استان کرمانشاه گفت. به اعتقاد وی مجمع مدیریتی کشور بهدلیل نبود قوانین ستاد مدیریت بحران دچار مشکل است که باید در اولویت مجلس قرار گیرد.
نماینده مردم قصرشیرین در مجلس شورای اسلامی با تأکید براینکه لایروبی و دیوارکشی رودخانهها از نیازهایی است که مورد غفلت قرار گرفته تصریح کرد: تعطیلی پروژههای سدسازی سیاست وزارت نیرو در چند سال گذشته بود که باید در این تصمیمها تجدید نظر شود؛ سدهای کرمانشاه در مناطق گرمسیری دو سال است که تعطیل شده و نیازمند نگاه مجدد است.
با مقصران سیل مماشات نکنید
فریدون حسنوند که ریاست کمیسیون انرژی مجلس را برعهده دارد هم با تکرار این سؤال که مسئولان چقدر وقوع سیل را پیشبینی کرده بودند، گفت: ۱۷ بهمن ماه سال ۹۷، یعنی دو ماه قبل از سیلابها مسئولان وزارت نیرو در جریان کار قرار گرفتند، گزارشی به وزارت نیرو ارائه شد و اعلام کردیم اگر ظرفیت خروجی کرخه برای حداقل یک هزار و ۵۰۰ متر مکعب بر ثانیه تخلیه نشود با شرایط ناگواری مواجه میشویم؛ وزیر هم گفت که این هفته جلسه برگزار میکنیم ولی کوچکترین کاری صورت نگرفت.
به گفته وی مقامهای امنیتی به روحانی نامه نوشتند و وقوع سیل را خبر دادند و رئیسجمهور هم به وزیر نیرو اعلام کرد ولی وزیر اعتنایی نکرد و اگر اینها صحت دارد متهم ردیف اول وزارت نیرو است و نمیشود با مماشات از این همه خسارت گذشت. چرا که مقصر مشخص است و باید عزمی برای محاکمه، عزل و استیضاح وجود داشته باشد.
سیل در مجلس فروکش کرد
اما موضوع سیل تنها موضوع این هفته بهارستان نشینان نبود و روز دوشنبه پس از سخنانی که پیرامون سیل انجام شد، نمایندگان اولویت کار خود را به طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی اختصاص دادند و تب سیل در مجلس فروکش کرد.
نادر قاضیپور در اعتراض به دستور کار مجلس بیان کرد: مردم درگیر سیل هستند و خانه و زندگی خود را از دست دادهاند. پسندیده نیست نمایندگان در این شرایط به قوانین انتخابات بپردازند.
تقدیر لاریجانی از زحمات ارتش
تقدیر رئیس مجلس از نیروهای ارتش جمهوری اسلامی ایران موضوعی بود که روز سوم کاری مجلس با آن آغاز شد، لاریجانی طی سخنانی با یادآوری رشادتهای ارتش در سالهای دفاع مقدس از آنان قدردانی کرد و گفت: در ماجرای سیل هم نیروهای ارتش جمهوری اسلامی انصافاً با تمام وجود در استانهای مختلف حضور داشتند، از زحمات آنان تقدیر و تشکر میکنیم.
حمایت تمام قد وکلای ملت از سپاه
تصویب به طرح «اقدام متقابل برابر اعلام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بهعنوان سازمان تروریستی توسط آمریکا» هم از موضوعاتی بود که نمایندگان در محکومیت اقدام آمریکا علیه سپاه در دستور کار خود قرار دادند. این طرح پیش از این در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی بررسی و تأیید شده بود که در جلسه علنی عصر سهشنبه کلیات این آن با قاطبه آرای نمایندگان تصویب شد.
ورود قوه قضائیه به تخلفات شرکت پالایشگاه نفت کرمانشاه
همچنین نمایندگان این هفته تخلفات مرتبط با شرکت پالایش نفت کرمانشاه را به قوه قضائیه ارجاع دادند. کمیسیون انرژی در این گزارش، سازمان خصوصیسازی را در اجرایی نکردن ماده ۲۱ قانون اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی و رعایت نکردن شئونات در ماده چهار آئیننامه اجرایی شیوه قیمتگذاری بنگاهها و نحوه اعمال شیوههای مذکور در خصوص واگذاری شرکت پالایشگاه نفت کرمانشاه به بخش خصوصی مسئول دانسته و با استناد به تبصره یک ماده ۲۳۴ آئیننامه داخلی مجلس درخواست داد تا موضوع برای اعلام نظر به قوه قضائیه ارسال شود. همچنین کمیسیون انرژی در این گزارش پیشنهاد کرد؛ صرفنظر از اینکه املاکی هم در قیمتگذاری لحاظ نشده و کتمان شده، قرارداد واگذاری فسخ و متخلفان بهعلت فراهم کردن موجبات ضرردهی و بدهی شرکت پالایش نفت کرمانشاه تحت پیگرد قرار گرفته و بعد از سودآوری شرکت و اصلاح ساختار، با رعایت صرفه و صلاح بیتالمال و الزامات قانونی ضمانت قبل از واگذاری اعاده وضعیت شود.
عصبانیت آمریکایی از پیروزیهای منطقهای ایران
امیر سرتیپ امیر حاتمی در جلسه تصویب طرح حمایت از سپاه پاسداران مقابل اقدامات خصمانه آمریکا در مجلس حضور داشت و از اهتمام یکپارچه و هوشمندانه و بهنگام مجلس و نمایندگان مردم در پاسداری از حقوق مسلم کشور و سپاه پاسداران تقدیر کرد. به اعتقاد وی، سپاه یک نهاد دفاعی و پرافتخار در کنار همرزمان ارتش است که در تأمین امنیت و حفظ تمامیت ارضی کشور به حمایت از مردم مظلوم منطقه در برابر تروریستها نقش پیروز خود را ایفا کرده و طبیعی است دشمنان از این کلیات عصبانی باشند.
وزیر دفاع اذعان کرد: ۲۶ دور تحریم آمریکا ظرف دو سال گذشته و خروج از برجام و رویآوردن آنان به توطئه تروریست خواندن سپاه گویای این واقعیت است که سلاح تحریم آمریکا قابلیت شلیک به هدف را از دست داده است.
حمایت از رونق تولید در مقابل اقدام خصمانه آمریکا
هیئت رئیسه مجلس همچنین در هفته کاری گذشه طرح حمایت از اقتصاد ملی و رونق تولید در مقابل اقدامات خصمانه آمریکا را اعلام وصول کرد.
انتهای پیام/4034/
انتهای پیام/