از مصرف قارچهای خودرو خودداری کنید
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا از وبدا در ابتدای اطلاعیه مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی آمده: با توجه به گزارشهای مسمومیت ناشی از مصرف قارچهای خودرو در طبیعت در سالهای گذشته، یکی از انواع قارچهای عامل مسمومیت در کشور از جنس و گونه Amanita virosa است که تا حدودی به قارچهای خوراکی شباهت داشته و حتی میتواند در کنار آنها در محل رویش وجود داشته باشد.
همچنین این اطلاعیه، به بیان نکات حائز اهمیت در پیشگیری و مقابله با مسمومیتهای ناشی از مصرف قارچهای خودرو و سمی به شرح ذیل پرداخته است:
از مصرف قارچهای خودرو در طبیعت، بهویژه قارچهایی که در کنار تنه درختان (علیالخصوص درختان خشکشده) میرویند و یا قارچهای جمعآوری شده توسط افراد عادی و یا قارچهایی که به صورت فلهای با منشا نامشخص عرضه میشوند، خودداری کنید. تنها قارچهایی را که توسط مراکز مجاز و در بستهبندیهای دارای مجوزهای سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت، درمان و پزشکی میباشند، مصرف نمایید.
شناسایی انواع خوراکی قارچ از انواع سمی تنها بر اساس خصوصیات ظاهری مانند شکل، رنگ، بو، قوام و مزه مشکل بوده و توسط متخصصان و کارشناسان مجرب قارچشناسی و گیاهشناسی امکانپذیر است. بنابراین به توصیههای برخی از افراد در تشخیص انواع سمی از انواع خوراکی قارچ به هیچوجه توجه نکنید.
مصرف قارچها توسط پرندگان و سایر جانوران اهلی و وحشی نشاندهنده غیرسمی بودن قارچ برای انسان نیست.
برخی از روشها و معیارهای سنتی مانند: تغییر رنگ قاشق نقره در اثر تماس با قارچ، یا وجود حشرات در اطراف قارچ و محل رویش قارچ، معیار علمی متقن و صحیحی برای تشخیص عدم سمی بودن قارچ در همه موارد نیست.
هرگز قارچها را به صورت خام و به مقدار زیاد مصرف نکنید.
برخی از سموم موجود در قارچهای سمی، مقاوم به گرما بوده و فرآیندهای آمادهسازی غذا مانند: کباب کردن، آب پز کردن، سرخ کردن و یا بخار پز کردن قادر به تخریب کامل مواد سمی موجود در قارچ نیست.
در صورت بروز علایم و نشانههای گوارشی (تهوع، استفراغ و اسهال) به صورت تاخیری (۱۲-۴ ساعت پس از مصرف خوراکی قارچ)، هر چه سریعتر بیمار را به مرکز درمانی تخصصی سمشناسی بالینی و مسمومیتها منتقل کنید. در مواردی که علائم گوارشی بهصورت تأخیری (با فاصله بیش از 6 ساعت از مصرف قارچ) رخ دهد این دسته از قارچها سمی به مراتب بیشتری دارند و علت اصلی نارسایی حاد کبدی و مرگ تعدادی از هموطنانمان در سال های گذشته نیز همین مسئله بوده است.
انتقال سریع بیمار مسموم به یک مرکز درمانی تخصصی مسمومیتها، امکان درمان موفقیت آمیز را افزایش میدهد و هرگونه تأخیر در این امر سبب افزایش احتمال شکست درمان و حتی مرگ بیمار میشود. بنابراین با مشاهده علایم و نشانههای بالینی اولیه به ویژه از نوع تأخیری در فردی با سابقه مصرف خوراکی قارچ از هرگونه خوددرمانی و درمان علامتی پرهیز کرده و بیمار را در اسرع وقت به بیمارستان منتقل نمایید.
در صورت امکان، نمونه باقی مانده قارچ مصرف شده توسط بیمار را برای شناسایی و ارائه به کادر پزشکی، به همراه داشته باشید.
انتهای پیام/4046/ن
انتهای پیام/