صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۴۰ - ۲۷ اسفند ۱۳۹۷
میرحسینی تشریح کرد:

از چشم‌نوازی منطقه گاندو تا مزرعه گردشگری سیستان‌و‌بلوچستان

معاون گردشگری میراث فرهنگی سیستان و بلوچستان گفت: منطقه گاندو در شهر سرباز پذیرای گردشگران است و نحوه زندگی تمساح و گاندو می‌تواند برای گردشگران جذاب باشد.
کد خبر : 368679

مجتبی میرحسینی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار گروه استان‌های خبرگزاری آنا اظهار کرد: صنعت گردشگری شتاب‌دهنده و پیشران اقتصاد مقاومتی است که باید به آن توجه شود؛ چراکه این صنعت با کمترین هزینه، توانایی اشتغال‌زایی و تولید ثروت را دارد.


محصولات گردشگری سیستان و بلوچستان فرهنگی است


وی اضافه کرد: صنعت گردشگری می‌تواند ثروت را عادلانه توزیع کند و انعطاف این صنعت طوری است که در آخرین حلقه توسعه که روستاها قرار دارند به‌عنوان نقطه آغاز توسعه مطرح شده که در ابتدای زنجیره گردشگری شاهد شکل‌گیری بوم‌گردی‌ها در روستا هستیم.


معاون گردشگری اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان سیستان و بلوچستان عنوان کرد: 51 درصد از ساکنان این استان روستایی و عشایری هستند و 50 اقامتگاه بوم‌گردی در روستاهای این استان فعال است.


میرحسینی بیان کرد: میراث فرهنگی نخستین محصول گردشگری استان سیستان و بلوچستان است؛ به‌طوری‌که لباس مردمان سیستان و بلوچستان، آیین‌ها، رسوم، موسیقی و غذاهای محلی در قالب کالای فرهنگی قابل‌عرضه است؛ بنابراین بهره‌گیری از این ظرفیت و کاهش مهاجرت از روستاها و حتی مهاجرت معکوس اجرای طرح‌های گردشگری را که مهم‌ترین آن اقامتگاه‌های بوم‌گردی است، می‌تواند تحت تأثیر قرار دهد.


راه‌اندازی مزرعه گردشگری در روستاهای سیستان و بلوچستان


وی یادآور شد: چند آگروتوریسم یا مزرعه گردشگری در مناطق روستایی استان سیستان و بلوچستان راه‌اندازی شده که روستای قلعه‌نو نمونه موفق این طرح است، قبل از اجرا 300 خانوار در این روستا زندگی می‌کردند که بعد از اجرا به 500 خانوار رسیده؛ در واقع روستای قلعه‌نو از جمله روستاهایی است که با طرح‌های گردشگری مسیر اقتصاد مقاومتی را در پیش‌ گرفته و اکنون شاهد احیای روستا در قالب مزرعه گردشگری هستیم.


با استفاده از تجربه استان‌های دیگر مسیر متفاوتی خواهیم پیمود


معاون گردشگری اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان سیستان و بلوچستان با بیان جاذبه‌های منحصربه‌فرد در این استان تشریح کرد: سیستان و بلوچستان با احتساب مرزهای آبی، پهناورترین استان کشور است و از لحاظ گردشگری یکی از متنوع‌ترین استان‌ها است، تنها جای ایران که می‌توان موج‌سواری کرد، سواحل چابهار است که در این استان قرار دارد. گل‌فشان از معدود جاذبه‌های گردشگری است که در این استان وجود دارد، سواحل اقیانوسی از دیگر زیبایی‌های استان سیستان و بلوچستان است که در نوع خود بی‌نظیر و منحصربه‌فرد است، ساحل درک که این روزها زبانزد خاص و عام شده، زیبایی‌های استان سیستان و بلوچستان را دوچندان کرده که هر بیننده‌ای را میخکوب می‌کند، با توجه به این داشته‌ها سعی داریم علم و تجربه‌ای که از استان مازندران آموخته‌ایم، در این قسمت از سواحل ایران که بکر باقی‌ مانده است، با نگاه علمی و خرد جمعی محور توسعه دریایی را طوری پیش ببریم تا طوری  نشود که در بلندمدت ساحلی برای گردشگران وجود نداشته باشد.


گاندوهایی که خود جاذبه گردشگری هستند


میرحسینی تأکید کرد: گونه‌های جانوری موجود در این سیستان و بلوچستان نیز جزء جاذبه‌های گردشگری محسوب می‌شود؛ به‌طوری‌که وقتی به سمت شمال این استان حرکت می‌کنیم تمساح پوزه‌کوتاه و گاندو در شهر سرباز پذیرای گردشگران هستند که نحوه زندگی این دوزیست می‌تواند برای گردشگران جذاب باشد.


قلعه‌هایی که در سیستان و بلوچستان پذیرای گردشگران هستند


وی یادآور شد: استان سیستان و بلوچستان به لحاظ داشتن قلعه‌های استوار، غنای زیادی دارد؛ به‌طوری‌که در هر گوشه و کنار این استان، در شهرهای ایرانشهر و سراوان قلعه‌های متعددی در حال خودنمایی است.


هنرمندانی که هنرشان جهانی است


معاون گردشگری اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان سیستان و بلوچستان متذکر شد: هنرنمایی زنان بلوچ نیز در میان زنان ایران‌زمین منحصربه‌فرد بوده؛ به‌طوری‌که سوزن‌دوزی زنان بلوچ طرفداران خاص خود را دارد و هنر آنها در مقیاس جهانی قابل بررسی است، سفال جهانی کل پورگان، قله تفتان که در استان سیستان و بلوچستان ایستاده، زیبایی‌های آرامش‌بخش لوت همه بخشی از جاذبه‌های گردشگری این استان است که در ایام نوروز پذیرای مسافران و گردشگران نوروزی است.


شهر سوخته؛ خاستگاه نخستین‌های تمدن بشری


میرحسینی، سرزمین شهر سوخته در سیستان و بلوچستان را از دیگر جاذبه‌های فرهنگی و باستانی این استان در حوزه گردشگری عنوان کرد و توضیح داد: تمدن شهر سوخته در بعضی از بخش‌ها خاستگاه بسیاری از نخستین‌های تمدن بشری است، همجواری کوه خواجه نگین هامون که این دریاچه نیز به‌تازگی پرآب شده با شهر سوخته، در ایام نوروز می‌تواند روزهای شگفت‌انگیزی را برای گردشگران رقم بزند.


چشم‌انتظاری شهر خشتی 2500 ساله دهانه غلامان 


وی گفت: در منطقه زهک، علاوه بر روستای قلعه‌نو، دهانه غلامان تنها شهر خشت و گلی دوره هخامنشیان است که در کنار این شهر باستانی پارک‌های جنگلی نیز بر میزان جاذبه‌های گردشگری افزوده که در کنار همه این عوامل مهم‌ترین سرمایه‌ای که به آن افتخار می‌کنیم میهمان‌نوازی مردم خونگرم سیستان و بلوچستان است که سرمایه ارزشمند استان در پذیرایی از مسافران نوروزی است.


سیستان و بلوچستان از مراکز جمعیتی دور است


این کارشناس گردشگری خاطرنشان کرد: دوری از مراکز جمعیتی یکی از عوامل سفر نکردن گردشگران به استان سیستان و بلوچستان است و همین عامل موجب کاهش انگیزه هموطنان برای سفر به این خطه از میهن اسلامی می‌شود و اگر دسترسی سریع و آسان برای سفر به این استان فراهم شود و تبلیغات و اطلاع‌رسانی وجود نداشته باشد گردشگری سیستان و بلوچستان بازار خود را خواهد داشت.


قطار برقی تهران ـ زاهدان کاتالیزور گردشگری سیستان و بلوچستان است


میرحسینی اضافه کرد: اگر خط قطار برقی راه‌آهن تهران ـ زاهدان به بهره‌برداری برسد و فاصله این دو شهر به 6 ساعت برسد سیستان و بلوچستان بهترین مقصد گردشگری کشور خواهد بود و در‌صورتی‌که همین خط فعلی دیزلی که طرح توسعه آن در برنامه ششم پیش‌بینی‌ شده به خط برقی تبدیل شود تا حدودی می‌تواند به طرح گردشگری استان سیستان و بلوچستان کمک کند.


دوری از مراکز جمعیتی، ما را از رسانه‌ها دور ساخته است


وی تصریح کرد: دوری از مراکز جمعیتی ما را از فعالان رسانه‌ای دور کرده، برای پرکردن این شکاف در مدتی که بنده به‌عنوان معاون گردشگری فعال بوده‌ام تورهایی برای راهنمایان گردشگری، فعالان خبر و رسانه، رهبران فکری سفر و گردشگری تور برگزار کردیم که بزرگ‌ترین آن برگزاری تور گردشگری برای 400 نفر از راهنمایان تور کشور بود تا با ظرفیت‌های گردشگری استان سیستان و بلوچستان آشنا شدند و تا حدودی هم موفق شدیم و نتیجه این شده که برای نخستین‌بار از ماه دی‌ فضای اقامتی خالی در چابهار وجود ندارد و همه تخت‌های مراکز اقامتی این شهر بندری رزرو شده است.


تأثیر رسانه بر گردشگری استان سیستان و بلوچستان


معاون گردشگری اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان سیستان و بلوچستان یادآور شد: در اواخر دهه 60 و اوایل دهه 70 فیلم‌های سینمایی، با لوکیشن استان سیستان و بلوچستان و لباس بلوچی در حوزه مواد مخدر ساخته می‌شد که موجب انعکاس تصویر نادرستی از سرزمین سیستان و بلوچستان شده بود؛ به همین دلیل گردشگران به دلیل تصویر ذهنی که داشتند، به سمت این استان نمی‌آمدند، چند سال طول کشید تا این تصویر از ذهن مردم زدوده شود.


تعطیلات زمستانی نقطه عطف رونق گردشگری استان‌های جنوبی کشور است


میرحسینی گفت: درباره تعطیلات زمستانی باید عرض کنم، در بهمن‌ گذشته که چند روز تعطیل بود، براساس آمار موجود تعداد قابل‌توجهی گردشگر در این استان حضور پیدا کردند، اگر تعطیلات زمستانی با توجه به آب و هوایی که در جنوب حاکم است، شکل بگیرد موج جدیدی از گردشگری در کشور ایجاد می‌شود، درباره تعطیلات زمستانی نه‌تنها استان سیستان و بلوچستان بلکه تعدادی از استان‌هایی که در نوار ساحلی خلیج‌فارس و دریای عمان حضور دارند می‌توانند با اجماع این خواسته را از دولت و مجلس شورای اسلامی مطالبه کنند.


این کارشناس فرهنگی و صنعت گردشگری افزود: سازمان میراث فرهنگی به‌عنوان متولی پیگیر تعطیلات زمستانی است و نمایندگان استان هم مدافع این برنامه هستند، علاوه بر این، طرح‌های کلان‌تری نیز در حوزه قوانین گردشگری مربوط به سال‌های 1308 و 1310 است که نیاز به بازنگری دارد.


شرق کشور به اقدام مشترک نیاز دارد


وی خاطرنشان کرد: در حوزه گردشگری استان سیستان و بلوچستان سه کشور افغانستان، پاکستان و ایران باید اقدام مشترکی انجام دهند تا سطح همکاری‌ها افزایش پیدا کند، یعنی اینکه همزمان که دولت‌ها در تعامل هستند ملت‌ها نیز تعامل داشته باشند تا از این طریق به دخالت‌های بیگانگان در این منطقه کاهش دهیم.


میرحسینی عنوان کرد: در سایه داشتن مرزهای امن بین‌المللی است که می‌توانیم به توسعه پایدار دست پیدا کنیم و اگر همه بخش‌های دخیل در توسعه دست‌به‌دست هم بدهند و یک گشایش توسعه‌ای ایجاد شود، اما بعدها به همان نقطه آغازین بازگردیم هیچ فایده‌ای نخواهد داشت و انگیزه‌ها کم می‌شود، بنابراین اعتقاد دارم همان‌گونه که در غرب کشور بین ترکیه، ایران و آذربایجان اقدام مشترک شکل‌ گرفته است، در شرق کشور نیز باید این اتفاق رخ دهد و دولت و مجلس شورای اسلامی در این‌ باره می‌توانند اقدام کنند.


ارسال پیام انقلاب اسلامی به دنیا با دیپلماسی پنهان


وی تشریح کرد: اگر خواسته باشیم در استان‌های نوار ساحلی به توسعه پایدار برسیم، باید فانوس گردشگری دریایی را روشن نگه داریم و نباید فراموش کنیم که جنوب شرقی ایران در مجاورت بخش قابل‌توجهی از جمعیت جهان از جمله هندوستان، پاکستان و اندونزی قرار دارد که می‌توان با نیازسنجی و شناسایی سلیقه و ذائقه آنان زیرساخت‌های لازم را مهیا کرد و پذیرای گردشگران خارجی بود و از طریق صنعت گردشگری که من آن را دیپلماسی پنهان می‌نامم، می‌توانیم پیام انقلاب اسلامی را به اقصی نقاط جهان ارسال کنیم.


گفتگو از داوود دهقانی محمودآباد


انتهای پیام/4078/4117/ن


انتهای پیام/

ارسال نظر