رؤیاهای برباد رفته فوتبال ایران/ شرایط سخت پیشروی تیم ملی
به گزارش خبرنگار گروه ورزشی خبرگزاری آنا، پس از اینکه تیم ملی فوتبال کشورمان در مرحله نیمهنهایی جام ملتها مقابل ژاپن نتیجه را واگذار کرد، کیروش برای همیشه ایران را ترک کرد تا به دوران باشکوه هشتسالهاش در ایران خاتمه دهد.
از نظر برخی اهالی فوتبال، کیروش نقش مهمی در تاریخ فوتبال ایران ایفا کرد. او به تیم ملی شخصیت داد و نظم و انضباط را به بدنه تیم ملی وارد کرد و همین باعث شد تا تیم ملی فوتبال کشورمان در قاره کهن یکی از مدعیان باشد. اما در کنار موافقان، کیروش منتقدان سرسختی هم داشت، آنها اعتقاد داشتند که این مربی در مدت زمانی که در ایران حضور داشت حتی نتوانسته مدال و افتخاری برای ایران به دست بیاورد؛ بنابراین عملکرد قابل قبولی نداشته و حتی فدراسیون باید زودتر با او قطع همکاری میکرد. حالا در ادامه عملکرد تیم ملی فوتبال ایران را در ادوار مختلف جام ملتها بررسی میکنیم:
نتایج ایران در جام ملتهای آسیا
تیم ملی فوتبال کشورمان غیر از سه دوره ابتدایی جام ملتها که تعداد شرکتکنندگان آن کم بود، از دوره چهارم در سال 1968 تا دوره ششم سهبار با مربیگری بیاتی، رنجبر و حشمت مهاجرانی به قهرمانی جام ملتها رسید.
پس از سه دوره قهرمانی، ملیپوشان ایران چهار بار بهعنوان سومی رسیدند. یک بار هم عنوان چهارمی کسب کردند. حذف از مرحله مقدماتی، چهار بار حذف از مرحله یک چهارم، از دیگر نتایج تیم ملی ایران بود که در ادوار مختلف جام ملتها به دست آورد.
اما قصه تکراری حذف از جام ملتها این بار هم با کیروش رقم خورد. تا قبل از جام ملتها باور همه کارشناسان و فوتبالدوستان ایران این بود که امسال لباس قهرمانی برازنده تیم ملی است، اما بیخبر از اینکه تمام این امیدها سراب شد و تیم ملی ایران با حسرت باید چهار سال دیگر انتظار بکشد تا شاید بتواند به طلسم 47 ساله قهرمان نشدن در جام ملتها پایان دهد.
حذف از جام ملتها تنها دستاورد کیروش
کیروش دو بار تجربه حضور در جام ملتها را با تیم ملی ایران داشته است. در دوره قبلی، شاگردان کیروش در یکچهارم نهایی حذف شدند و این بار هم در مرحله نیمهنهایی حذف و شکست تنها سهم آنها بود. اگر مقام اول و سومی را جزء افتخارات یک تیم در آسیا بدانیم حتی کیروش در آمار هم نمره قبولی ندارد چرا که از هفت عنوانی که فوتبال ایران در جام ملتها به دست آورده است، 6 عنوان آن را مربیان ایرانی کسب کردند و یک عنوان سومی هم در این میان به برانکو رسیده است.
در واقع حذف از دو مرحله یکچهارم و نیمهنهایی تنها دستاورد مربی است که قراردادش با فدراسیون فوتبال ایران، سالیانه بیش از پنج میلیارد تومان بوده که به عبارتی روزانه نزدیک به 14 میلیون تومان درآمد او از فوتبال ایران بوده است.
کیروش میدانست کُت قهرمانی در حد تیمش نیست
سرمربی پرتغالی تیم ملی ایران در مدت زمانی که در ایران حضور داشت بهخوبی توانست با ذهنيت، فرهنگ، فضا و بازيكنان ایران خودش را وفق دهد. او در نخستین مصاحبه مطبوعاتیاش گفت: «همه ما توقعات و آرزوهايی داريم، شايد يكی بخواهد رئيس جمهور، سردبير و يا فردی ثروتمند شود. آيا هر فردی كارهای لازم برای رسيدن به هدف را انجام داده است؟ پاسخ منفی است. بيشتر اوقات مردم تنها به رؤياهايشان فكر میكنند.
شاید انتظار قهرمانی از تیم ملی فوتبال کشورمان در جام ملتها هم رؤیایی بود که شاگرد فرگوسن بهخوبی از آن مطلع بود. تیمی که به گواه همه کارشناسان و اهالی فوتبال، شانس اول قهرمانی را داشت اما به یکباره در بازی مقابل ژاپن، سه بار دروازهاش فروریخت، آن هم در شرایطی که این تیم در پنج بازی گذشته دروازهاش باز نشده بود، ولی مقابل ژاپن همه معادلات بههم خورد. البته میتوان گفت کیروش این اتفاق را قبل از بازی مقابل ژاپن پیشبینی کرده بود؛ چراکه هر زمانی از او پرسیده میشد ایران شانس قهرمانی دارد، او تنها به این جمله بسنده میکرد که کُت قهرمانی برای ایران بزرگ است. شاید مرد پرتغالی ایران این حرف را برای روحیه دادن به شاگردانش به زبان میآورد اما واقعیت امر همین بود.
به هر روی جام ملتها تمام شد. کُت قهرمانی برای ایران بزرگ بود اما کتی که کیروش برای خودش از فوتبال ایران درست کرد بیتردید پُربار بود. کیروش با چهرهای کاریزماتیک اگرچه توانست توفیقات اندکی برای فوتبال ما به ارمغان بیاورد، اما واقعیتهای موجود را هم نمیتوان نادیده بگیریم که او به نسبت حضورش در ایران آنجنان موفقیتی حاصل نکرد. بضاعت فوتبال ما این نیست و نبوده که تنها آرمان ما شکست تیمهایی چون یمن، عمان و ویتنام باشد و وقتی به سد محکمی مثل ژاپن برخورد کردیم اینطور درهم بشکنیم.
افتخارات کیروش در جام جهانی
علاوه بر حضور در جام ملتها، تیم ملی ایران دو بار حضور در جام جهانی را با کیروش تجربه کرد. در جام جهانی 2014، این مربی توانست تنها یک امتیاز برای تیم ملی کسب کند. در جام جهانی 2018 هم به کمک گل بهخودی «عزیز بوهادوز» مهاجم تیم مراکش، تیم کیروش توانست سه امتیاز کسب کند. مرد پرتغالی تیم ملی با گل بهخودی از سد مراکش عبور کرد و کسب یک امتیاز مقابل پرتغال هم باعث شد او با دستی پُر و کسب سه امتیاز بیشتر از دوره قبل به تهران برگردد.
در واقع اگر گل بهخودی «بوهادوز» نبود، سهم ما همان یک امتیاز جام جهانی 2014 بود.
بهطور حتم کیروش در طول هشت سال حضورش در نیمکت تیم ملی فوتبال ایران دستاوردهای مهمی هم داشته که بر هیچکسی پوشیده نیست. ما ایرانیها، مردمان خوش استقبال و بد بدرقهای نبوده و نیستیم. او نظم و انضباط خوبی به تیم ملی داد اما نتایجی که در این مدت به دست آمد نتوانست رضایت مردم را از فوتبال و تیم ملی کشورشان جلب کند.
شاید بتوان گفت آرزوی فوتبال ایران تنها صعود به جام جهانی و به نمایش گذاشتن بازیهای تأثیرگذار بوده که مرد پرتغالی فوتبال ایران این موضوع را بهخوبی فهمیده بود و به همان هم بسنده کرد، اما باید به این نکته توجه کنیم که فوتبال ایران در مرحله انتخاب جانشینی کیروش، شرایط سختتری خواهد داشت چراکه فاصله تیمهای ضعیف با ابرقدرتهای قدیم آسیا به حالت معکوس درآمده و اگر بیش از این به موضوع توجه نکنیم شاید در چند سال آینده حتی عبور کردن از سد تیمهایی چون ویتنام یا یمن هم آرزوی فوتبال ما شود! نمونه این شگفتی هم امسال در جام ملتها رقم خورد، زمانی که تیم قطر جام قهرمانی را بالای سر برد و کمتر کسی فکرش را میکرد.
انتهای پیام/4051/ن
انتهای پیام/