صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۴:۱۳ - ۱۶ بهمن ۱۳۹۷

بررسی ممنوعیت حجاب در دادگستری اروپا

دادگستری اروپا درباره ممنوعیت حجاب در فروشگاهی در آلمان تحقیق می‌کند.
کد خبر : 358307

به گزارش حوزه آمریکا و اروپای گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا از رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان، این روزها سؤال اصلی بسیاری از کارگران و کارمندان در آلمان این است که آیا کارفرمایان می‌توانند کارکنان خود را از داشتن نشانه‌های مذهبی منع کنند؟ دادگاه کار فدرال نتوانسته در این زمینه پاسخی پیدا کند و از دیوان دادگستری اروپا در لوکزامبورگ خواسته است که دراین‌باره تصمیم‌گیری کند.


چندی است که پرونده شکایت یک زن مسلمان از مسئولان شرکت «مولر» در «اروفورت» خبرساز شده است. این زن محجبه به‌عنوان کارمند و صندوقدار در فروشگاه زنجیره‌ای مولر در آلمان مشغول به کار بود؛ اما مدیر فروشگاه در ۲۰۱۶ به وی اعلام کرد که استفاده از نشانه‌های مذهبی و سیاسی در محل کار ممنوع است و با روسری نباید سر کار حاضر شود. همچنین آن‌طور که مسئولان فروشگاه گفته‌اند؛ هرگونه حجاب و پوشاندن موها برای کارکنانی که با مشتریان تماس دارند، ممنوع است.


با این اوصاف، زن مسلمان به دلیل رفتار تبعیض‌آمیز مسئولان فروشگاه، از آنها شکایت کرد و دو دادگاه در آلمان نیز به نفع او رأی دادند. این در حالی است که نتیجه دادگاه‌ها به مذاق مسئولان شرکت مولر خوش نیامده و آنها به دادگاه کار فدرال درخواست تجدیدنظر دادند.


قضات دادگاه فدرال نیز درنهایت اعلام کردند که برای آنان هنوز روشن نیست که وقتی یک کارگر یا یک کارمند زن روسری به سر دارد تا چه اندازه بر میزان خرید مشتریان و احتمال ضرر و زیان فروشگاه تأثیر می‌گذارد و آیا کارفرمایان می‌توانند به‌طور کلی مانع استفاده از نشانه‌های مذهبی یا ایدئولوژیک در محل کار شوند.


آنها از مسئولان دیوان دادگستری اروپا خواسته‌اند که در این زمینه تصمیم‌گیری کنند. این در حالی است که دادگستری اروپا در ۲۰۱۷ در پرونده‌ای مشابه اعلام کرده بود که مسئولان شرکت‌ها می‌توانند مانع استفاده کارکنان خود از نشانه‌های مذهبی و ایدئولوژیک شوند. با این حال، قضات دادگاه اروفورت، در درخواست خود این سؤال را مطرح کرده‌اند که آیا چنین حکمی باعث تضییع آزادی مذهبی کارگران و کارمندان مسلمان نمی‌شود.


انتهای پیام/4106/4093/


انتهای پیام/

ارسال نظر