صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۸:۰۰ - ۰۸ بهمن ۱۳۹۷
یاران مهربان/ 174

گیلداد؛ روایتی بومی از قیام علیه ظلم

«گیلداد» رمانی تاریخی و انقلابی بر بستر فرهنگ بومی گیلان است.
کد خبر : 355890

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، «گیلداد» عنوان رمانی است که به ابعاد مردمی ماجرای قیام «میرزاکوچک خان جنگلی» در گیلان می‌پردازد. بازه زمانی این رمان نیز مربوط به اواخر حکومت سلسله قاجار و دورانی است که ایران اسیر آشفتگی و فقر و بی‌ثباتی است. حسن قلی‌پور (سدید) نویسنده گیلانی این رمان، در چنین بستر تاریخی روایت خود از قیام کوچک خان را بیان می‌کند.


تسلط قلی‌پور بر آداب و رسوم و روحیات مردم گیلان باعث شده است تا خواننده تنها با یک روایت خشک از واقعه‌ای تاریخی مواجه نباشد. وی با بهره‌گیری از برخی واژگان گیلکی قدیمی در کنار اشاره به سنت‌های بومی این منطقه به‌خوبی توانسته است فضای گیلان یک قرن پیش را برای مخاطبان زنده کند. از سوی دیگر، فصل‌بندی مناسب و استفاده درست از تکنیک رفت و آمد در تاریخ (فلاش بک) مانع از خستگی خواننده می‌شود.


شخصیت گیلداد در این رمان، نه یک انسان آرمانی و فرازمینی که چهره‌ای عادی با تمام دغدغه‌ها و ضعف‌های انسانی است. شخصیتی که در مسیر داستان دچار تحول شده و دیگر مناسبات ناعادلانه محیط را بر نمی‌تابد.


داستان در روستای گیلده و در دوران مشروطه آغاز می‌شود؛ جایی که خان‌های محلی از هیچ ظلم و ستمی به رعیت بی‌پناه و بی‌نوا فروگذار نمی‌کنند و دولت مرکزی هم فاقد توانایی اداره مملکت است. در چنین فضایی است که گیلداد با اندیشیدن به مرگ پدر احساس می‌کند که باید برای تغییر این شرایط اقدام کرد.


در بخشی از این کتاب که انتشارات سوره مهر به‌عنوان معرفی آن آورده است می‌خوانیم: «همیشه زندگی آن طور که فکر می‌کنی به مذاق آدم نیست. گاهی مجبوری هم با دنیا بجنگی هم با آدم‌هایش. دلیل هم نمی‌خواهد. هنگام خطر، لحظه‌ها تعیین‌کننده است. اگر نتوانی از یک رخنه کوچک استفاده بزرگی ببری، بازنده‌ای؛ درست عین کشتی گیله مردی؛ با این تفاوت که در کشتی فقط لنگ می‌شوی و می‌بازی، اما در میدان نبرد بازنده بودن یعنی مرگ. پس هوش و حواست باید جمع باشد.


رمان «گیلداد» در 482 صفحه و به قیمت 18 هزار تومان توسط انتشارات سوره مهر به چاپ رسیده است.


انتهای پیام/4072/4104/ن


انتهای پیام/

ارسال نظر