آیا انقلاب سفید شاه صنعت و کشاورزی در ایران را نابود کرد
به گزارش خبرنگار حوزه احزاب گروه سیاسی خبرگزاری آنا، انقلاب سفید یا اسم ظاهری انقلاب شاه و مردم نام یک سلسله تغییرات اقتصادی و اجتماعی شامل اصول نوزدهگانه است که در دورهٔ سلطنت محمدرضا پهلوی و با یاری نخست وزیران وقت علی امینی، اسدالله علم، حسنعلی منصور و امیرعباس هویدا در ایران به تحقق پیوست.
انقلاب سفید در مرحلهٔ نخست، پیشنهادی شامل 6 اصل بود که محمدرضا شاه در کنگرهٔ ملی کشاورزان در تهران و در تاریخ ۲۱ دی ماه ۱۳۴۱ خورشیدی خبر اصلاحات و همهپرسی را برای پذیرش یا ردّ آن به کشاورزان و عموم مردم ارائه داد. پس از آن و در تاریخ ۶ بهمن ۱۳۴۱ عموم مردم نیز در یک همهپرسی سراسری، به اصلاحات رای مثبت دادند. این انتخابات با درصد بسیار پایین مردم روبرو بود.
این اصلاحات در بین مردم انقلابی به اصلاحات آمریکایی معروف شد. به دلیل اینکه شاه با پیشنهاد و حتی بهتر میتوان گفت با زور آمریکا برای نفوذ کمونیستها این اصلاحات را در ایران انجام داد.
6 اصل این اصلاحات به شکل ظاهری قوانین خوبی را دربرداشت، ولی در درازمدت کشور را به پرتگاه برخی از مسائل میکشاند. فروش بدون پشتوانه سهام کارخانهها به مردم سبب شد به تدریج تمام صنعت ایران از بین برود و با این کار ایران به بهشت واردات محصولات آمریکایی تبدیل شده و کشوری روبهروز سلطهپذیر باشد. از سویی دیگر به زنان حق رأی داده شد. امام خمینی(ره) اصل رأی زنان را مثبت دانست، ولی اعلام کردند، مگر مردان ما رأی درستی دارند که اکنون زنان حق رأی داشته باشند.
از موارد دیگر انقلاب سفید شاه، از بین بردم حق مالکیت و تقسیم بدون پشتوانه زمینهای کشاورزی بین مردم بود. با این کار ایران از تولیدکننده و صادرکننده محصولات کشاورزی استراتژیک به واردکننده صرف از آمریکا به مرور زمان بدل شد. این موضوع نقطه عطفی در از بین رفتن اقتصاد کشاورزی در ایران بود.
امام خمینی(ره) درباره انقلاب سفید شاه گفتند: «در قوانین ایران همهپرسی پیشبینی نشدهاست. معلوم نیست چه مقامی صلاحیت دارد همهپرسی نماید و این امری است که باید قانون معین کند. لوایح ششگانه مبهماند و فاصله اعلان آنها تا زمان برگزاری همهپرسی اندک است و مردم مهلت اندیشیدن دربارهٔ آنها را ندارند. رأی دادن باید در محیط آزاد باشد و این در ایران عملی نیست».
انتهای پیام/4082/
انتهای پیام/