صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۵۳ - ۱۷ دی ۱۳۹۷
محمد پارسا نجفی*

نگاهی به نقش‌آفرینی رسانه‌های برون‌مرزی ایران در معرکه یمن

انتشار جنایات سعودی‌ها در شبکه‌های برون‌مرزی واقعیت جنگ یمن را بر ملا کرد و نشان داد که چه کسی واقعاً جنگ‌طلب و آتش‌افروز است.
کد خبر : 350297

به گزارش حوزه غرب آسیا و محور مقاومت گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا از معاونت برون مرزی صدا و سیما، تحولات اخیر یمن، شباهت تاریخی و معناداری با قیام عمر مختار در لیبی دارد، با این تفاوت که همان سناریو با هوشیاری یمنی‌ها و حضور فعال رسانه‌‌های برون مرزی جمهوری اسلامی با شکستی تاریخی مواجه شد. در این‌باره گفتنی‌هایی هست.


سکانس اول: کاخ موسیلینی در ایتالیا؛ رودولفو گرازیانی (گراتزیانی) از طرف دیکتاتور فاشیست مأمور می‌شود تا سراسر لیبی را اشغال کند و مقاومت مردم آن کشور را درهم بکوبد. ارتشی از مزدوران با حمایت صدها زره‌پوش، توپخانه و هواپیما به لیبی گسیل می‌شود.


چند سال بعد: هزاران نفر از مزدوران موسیلینی با تاکتیک‌های محمد عمر مختار تار و مار می‌شوند؛ کار به‌جایی می‌رسد که مجاهدان لیبی زره‌پوش‌های متجاوزان را حتی در پایگاه‌های طرابلس با دینامیت‌هایی که آن‌ها هم غنیمتی است، منهدم می‌کنند. پایتخت لیبی که توسط فاشیست‌ها اشغال‌شده بود در آستانه آزادی است.


سکانس اصلی: گرازیانی بعد از شکست سخت نظامی در نبردهای صحرایی، به فریب روی آورد. تاکتیک ضد انسانی وی خروج از میدان و رها کردن پادگان‌ها و گسیل نیروها به سراسر صحرا اما نه برای جنگ با مردان بلکه کشتار زنان و کودکان قبایل بود.


بمباران و قتل‌عام، خشک‌کردن و آلوده کردن چاه‌های آب، شکنجه دادن زنان و کودکان....


زمین سوخته با آتش زدن مزارع و انبارهای غله مردم را مجبور می‌کرد بین قحطی یا آمدن به اردوگاه و اسارت یکی را انتخاب کنند.


بعد از کشتار، گرازیانی افسری که به فعالیت در صلیب سرخ مشهور بود را مجبور کرد تا رهبر مقاومت را به مذاکره دعوت کند. افسر مذاکره‌کننده از عمر مختار خواست برای توقف جنایت علیه مردم غیرمسلح آتش‌بس و مذاکره را قبول کند.


نقطه عطف: عمر مختار هرچند مخالف بود اما به دلیل فشار یارانش آتش‌بس را می‌پذیرد.


این دقیقاً همان هدفی بود که گرازیانی فاشیست لازم داشت تا ارتش شکست‌خورده و متزلزلش را بازسازی کند. در زمانی که نیروهای مقاومت منتظر نتیجه مذاکره و پایان جنگ بودند، گرازیانی فرصت داشت تا روش‌های مقاومت را بررسی کرده و برای آن‌ها چاره‌جویی کند. وی صدها هنگ مزدور آموزش‌دیده، تازه‌نفس و مسلح به هواپیما و توپخانه آمریکایی را آماده کرد.


سکانس نهایی: مذاکره ناگهان بدون کوچک‌ترین نتیجه‌ای به پایان رسید. توافقات دو طرف توسط گرازیانی پاره شده و زیر چکمه‌هایش قرار گرفت. از اشغالگران سراسیمه که با کمین و تله‌های مقاومت هرلحظه غافلگیر می‌شدند دیگر خبری نبود. آن‌ها کاملاً آماده بودند و می‌دانستند نیروهای مقاومت کجا هستند و چه خواهند کرد.


این بار نیروهای عمر مختار بودند که شکار می‌شدند یا از میدان می‌گریختند. تفرقه و پراکندگی یاران وی و درنهایت، دستگیری و اعدام وی به پیروزی گرازیانی و کشتار وسیع‌تر مردم لیبی منتهی شد. مذاکره به این نتیجه رسید!


این ماجرایی است که مصطفی عقاد در فیلم «شیر صحرا» از مقاومت یاران عمر مختار به تصویر کشیده است.


تکرار سناریوی لیبی در یمن


 بن سلمان با کمک تسلیحات آمریکا ده‌ها هزار مزدور را به یمن گسیل می‌کند تا استقلال یمنی‌ها را در هم بکوبند. ارتش اشغالگر چهار سال تلاش می‌کند اما راه به‌جایی نمی‌برد و در آستانه فروپاشی قرار می‌گیرد. بعد از چهار سال نه در صنعا که مرکز حکومت است، بلکه در بندر الحدیده ضربات شدیدی می‌خورد. دقیقاً مشابه گرازیانی، بن سلمان دست به قتل‌عام وسیع در یمن زد تا مقاومت یمن راضی به مذاکره شود. آمریکا آتش‌بس اعلام می‌کند و مذاکره دو طرف جنگ در سوئد برگزار می‌شود.


بازهم عین ماجرای لیبی، متجاوزان تجدیدقوا کرده و از محورهای دیگر حمله می‌کنند تا مقاومت را غافلگیر کنند. فقط 22 بار حمله زمینی مزدوران سعودی در جبهه صنعا در یک روز شکست می‌خورد. مقاومت یمن برخلاف تجربه لیبی فریب نمی‌خورد و متوجه حرکت بن سلمان در همه محورهاست.


به یاد آوریم که عمر مختار به یارانش گفت این مذاکره فریب گرازیانی برای خرید زمان است اما یارانش خواستار پایان جنگ بودند. برعکس در یمن، همه از فریب بن سلمان آگاه بودند.


چرا بعد از 4 سال ناگهان اروپا و سازمان ملل برای پایان جنگ یمن فعال می‌شوند و حتی نمایندگان جمهوری‌خواه کنگره آمریکا هم تقاضای پایان این جنگ را دارند. مگر چه روی‌داده است؟


روزنامه‌نگاری به نام خاشقجی کشته می‌شود و به دلیل روزنامه‌نگار بودن موردتوجه مردم و فعالان حقوق بشر قرار می‌گیرد. با آنکه شبکه بی‌بی‌سی دائم با وی مصاحبه می‌کرد و در نیویورک‌تایمز مطلب می‌نوشت اما به دلیل دوستی غرب با سعودی از صفحه رسانه‌ها پاک می‌شود اما مردم به دنبال این روزنامه‌نگار، رسانه‌های مخالف سعودی را بررسی می‌کنند. راشا تودی و تی آر تی به دلیل داشتن زاویه با بن سلمان هم به مسئله پرداختند اما تنها رسانه‌های برون‌مرزی ایران خاصه پرس تی وی و العالم نه‌تنها ماجرای خاشقجی که همه جنایات بن سلمان را نیز منتشر می‌کنند.


بیشتر غربی‌های غافل از یمن ناگهان از کشتار هولناکی آگاه می‌شوند. تظاهرات در غرب برای پایان حمایت از بن سلمان موجی ایجاد می‌کند. غیر از شبکه‌های برون‌مرزی ایران کدام رسانه کشتار یمن به دست سعودی را با چنین عمق و وسعتی رسانه‌ای می‌کند؟


 فریب این بود که یمنی‌ها مذاکره را قبول نکنند و جنگ‌طلب معرفی شوند و اگر قبول کنند حرارت مقابله سرد شده، جبهه را رها کرده و کمی استراحت کنند و با غافلگیری سعودی مواجه شوند اما انتشار جنایات آل سعود بعد از اعلام آتش‌بس در شبکه‌هایی مانند پرس تی وی، العالم و هیسپان تی وی هم نشان می‌داد چه کسی جنگ‌طلب است و نیز استمرار کشتار را برای خود یمنی‌ها اطلاع‌رسانی می‌کند.


عمر مختار رسانه‌ای نداشت تا فریب دشمن را توضیح دهد و نیز مردم غرب را از جنایات موسیلینی آگاه کند. اما حالا رسانه‌های جریان جایگزین به‌خصوص رسانه‌های برون‌مرزی ایران اسلامی این رسالت را به دوش داشته و در عرصه بین‌المللی به ایفای نقش می‌پردازند.


*کارشناس امور بین‌الملل


انتهای پیام/4106/


انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان 0 نظر
ایمانی
18:02 - 1397/10/19
مطلب خوبی است اما ایا یمن پیروز می شود؟