صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۳۱ - ۱۷ دی ۱۳۹۷
جامعه اسلامی دانشجویان:

سینمای ایران از قالب ارزشی و انقلابی فاصله می‌گیرد

اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان در نامه‌ای به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از وضعیت جشنواره فیلم فجر انتقاد کرده و پیشنهاداتی برای بهبود آن ارائه داد.
کد خبر : 350295

به گزارش خبرنگار حوزه تشکل‌های دانشجویی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان در آستانه برگزاری جشنواره فیلم فجر، نامه‌ای به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نوشت.


در مقدمه این نامه آمده است: با توجه به اینکه در آستانه برگزاری سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر و ظرفیت‌های بالای سینمای کشور که در بستر این جشنواره بروز و ظهور پیدا می‌کند قرار گرفته‌ایم اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان نکاتی را در خصوص محتوا و ساخت فیلم‌ها و همچنین برگزاری این جشنواره به حضورتان می‌رساند.


در بخش اول این نامه با موضوع «عدم سیاست‌گذاری جشنواره برای جهت‌دهی به آثار سینمایی» تصریح شده است: با گذشت 36 دوره از برگزاری این جشنواره شاهد این هستیم که سینمای ایران از قالب ارزشی و انقلابی خود روز به روز فاصله می‌گیرد. عدم سیاست‌گذاری در خصوص برگزاری جشنواره نقش بسزایی در این مسئله دارد. موضوعاتی مثل جنایات استکبار، انقلاب‌های منطقه، تاریخ انقلاب، تاریخچه دفاع مقدس، مشکلات و معضلات اجتماعی مثل طلاق، اعتیاد، روابط ناسالم و غیره، مواردی هستند که می‌توان ذیل این چشم‌انداز بررسی و برنامه‌ریزی شوند. در این میان اما غالب فیلم‌ها به سمت بیان معضلات اجتماعی در ناامیدانه‌ترین حالت ممکن رفته‌اند و این دید را به خواننده القا می‌کنند که دیگر کار از کار گذشته است و این سرچشمه در عدم سیاست‌گذاری و حمایت از طرح‌ها و ایده‌های جدید برای ساخت در مجموعه‌های سینمایی کشور از جمله سازمان سینمایی دارد. باید توجه کرد که مهم‌ترین قسمت هر حکومتی تاریخ آن است. تاریخ انقلاب اسلامی سرشار از فداکاری‌ها، چالش‌ها، مشکلات و سختی‌هایی است که انقلاب اسلامی با همراهی مردم توانسته از آن‌ها عبور کند. بازخوانی تاریخ انقلاب باعث می‌شود جامعه خود را باور کند و مردم خود را در صحنه و تأثیر گذار ببینند. اگر به عنوان جشنواره که الهام گرفته از دهه فجر انقلاب اسلامی است توجه کنیم متوجه خواهیم شد که کمتر فیلمی در خصوص موضوعات مرتبط با انقلاب اسلامی در میان فیلم‌های اکران شده مشاهده می‌شود که این موضوع نیازمند حمایت جدی مجموعه وزارتخانه از این گونه فیلم‌هاست. اگر این مسئله به جامعه پمپاژ نشود شاهد این خواهیم بود که آن روحیه تأثیرگذار مردمی رفته‌رفته به سمت ناامیدی پیش می‌رود. موضوع مهم دیگری که در این سال‌ها در سینمای کشور و جشنواره فجر مغفول مانده، دفاع مقدس است. ساخت فیلم‌هایی از 8 سال دفاع مقدس نیز یک بخش جنبی از جشنواره شده است و بودونبودش برای مجریان برگزاری تفاوتی ندارد. در این میان اما کم نبودند فیلم‌های ضدجنگ یا بهتر بگوییم ضددفاع که از همین جشنواره جایزه هم گرفته‌اند. جشنواره فجر نه صرفاً به عنوان ویترین نمایش بلکه باید انگیزه‌ای برای حضور کارگردانان جوان در این ژانر باشد تا تاریخ و فرهنگ ایثار و شهادت ایرانیان در 8 سال دفاع مقدس رو به فراموشی نگذارد. لازم است حضور شورای سیاست‌گذاری جشنواره فجر صرفاً برای برگزاری و نحوه اهدای جوایز و دیگر برنامه‌های جشنواره فجر نباشد و این شورا با همکاری و همراهی اصحاب سینما و متخصصان این حوزه اقدام به سیاست‌گذاری کلان در بخش‌های مختلف سینما نماید و جهت‌دهی درستی به آثار تولیدی در فاصله دو جشنواره داشته باشد.


در بند دوم پیشنهادات جامعه اسلامی دانشجویان تحت عنوان «بی‌تفاوتی جشنواره نسبت به فیلم‌های کمدی» به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نوشته شده است: در سالیان اخیر برگزاری جشنواره مشاهده می‌شود فیلم‌هایی ذیل موضوع کمدی به جشنواره ارائه‌شده است که علاوه بر نوعی هنجارشکنی و افسارگسیختگی گاه با معیارهای اسلامی نیز تناسب چندانی ندارند. کمدی نیاز به بازتعریف دارد و صرفاً یک طنز پوچ بی‌مفهوم که وقت مخاطب را دو ساعت تلف کند نیست. کمدی نوعی اظهارنظر در قالب موضوعات مختلف اجتماعی، فرهنگی و سیاسی است که در قالب طنز بیان می‌شود و اثر فوق‌العاده‌ای بر مخاطب و مجریان امر می‌گذارد. کمدی اما امروز درگیر کلیشه شده است و ابتدا و انتهای خواست تمام سرمایه‌گذاران و کارگردانان فروش خوب و مناسب این ژانر است. در این میان اما نقش شورای صدور پروانه ساخت بسیار مهم و راهبردی است چراکه باید اساساً پیش از ساخت این‌گونه آثار و از مرحله فیلم‌نامه اصلاح آغاز شود. اگر امروز با ضعف فیلم‌نامه مواجه هستیم لازم است وزارتخانه با همکاری دانشگاه‌ها نسبت به تربیت و آماده‌سازی گروهی از جوانان برای حضور در عرصه کمدی‌های فاخر برآید. در این میان نقش جشنواره حمایتی است و باید با اهداء و تقدیر از کمدی‌های فاخر و یا وضع قوانین جدیدی در پذیرش این‌گونه آثار از این حرکت رو به ضعف و بی‌محتوایی در سینمای کمدی جلوگیری نماید.


در بخش «هزینه بالای برگزاری جشنواره» نوشته شده است: در شرایطی که اقتصاد کشور دچار بحران شده است ضروری است نسبت به هزینه‌های برگزاری جشنواره ملاحظه و صرفه‌جویی شود. همان‌طور که امسال برای جلوگیری از تحمیل هزینه‌های اضافی بر بیت‌المال، نمایشگاه مطبوعات برگزار نشد که در این بحث هم‌ صحبت بسیار است و امکان آن بود که با مدل‌هایی جایگزین و با هزینه‌هایی کمتر این نمایشگاه مهم حوزه مطبوعات نیز برگزار شود. از حضرتعالی و همکارانتان در وزارتخانه و سازمان سینمایی کشور انتظار داریم با بررسی مدل‌های برگزاری جشنواره، اقدام به حذف بخش‌های اضافی و بعضاً تجملاتی جشنواره نمایید. در این سال‌ها بیشتر از آنکه دغدغه مسئولان برگزاری به کیفیت و حضور فیلم‌ها در بخش‌های مختلف اختصاص داده شود، پیگیر سالن‌ها و کاخ جشنواره بوده‌اند و اقدامات بسیاری که جز تجملات و هزینه‌های سنگین بر بیت‌المال سرانجام دیگری ندارند. در این میان هدف دیده‌شدن هرچه بهتر و بیشتر تولیدات یک سال گذشته سینمای کشور است، یک اثر خوب بدون زرق‌وبرق‌های اضافی هم به‌خوبی دیده خواهد شد.


در قسمت سوم این نامه به موضوع «عدم‌حمایت از شرکت دانشجویان در جشنواره» اشاره شده و آمده است: اگر بخواهیم سینمای پرباری داشته باشیم لازم است از دانشجویان مرتبط با این رشته‌ها نیز حمایت شود تا بتوانند با کسب تجربه رفته‌رفته به بهبود وضعیت آشفته سینمای ایران کمک کنند. قشر فرهیخته جامعه می‌تواند با حضور در جشنواره ضمن بررسی نقاط ضعف و قوت آن، در خط مقدم مطالبه‌گری قرارگرفته و در رسانه‌های خود در همین رابطه نقدها و مشورت‌هایی ارائه دهد که بی‌شک در اصلاح روندها و سنت‌های غلطی که در سینمای کشور جاافتاده است مؤثر خواهد بود. در این میان اما لازم است با تغییر قوانین پذیرش رسانه‌ها، بخشی ویژه به حضور رسانه‌های دانشجویی ازجمله نشریات اختصاص داده شود چراکه این نشریات و رسانه‌های دانشجویی قابل‌مقایسه با رسانه‌های رسمی کشور نیستند و باید با ظرفیت‌های خود مقایسه شوند. پیشنهادی که جامعه اسلامی دانشجویان به‌عنوان بزرگ‌ترین اتحادیه دانشجویی کشور دارد اختصاص یک مجموعه سینمایی به دانشجویان است و آنجاست که می‌توانید نقد و بررسی درست و با در نظر گرفتن ابعاد مختلف را در قشر فرهیخته و جوان کشور ببینید. تشکل‌های دانشجویی کاملاً ظرفیت اجرای این ایده را دارند. حال از مرحله بلیط‌فروشی گرفته تا اجرا و اکران فیلم‌ها. مهم‌ترین بحث در این قسمت درک ظرفیت‌های دانشجویی است و اینکه حضرتعالی و مجموعه تحت امرتان به‌عنوان متولی اصلی فرهنگ در کشور تا چه اندازه به دانشجویان کشور برای همکاری و همراهی ایمان‌دارید.


موضوع بخش پنجم «بالا بودن قیمت بلیط‌های جشنواره» بوده که طی آن تصریح شده است: هرساله گروه‌های بخصوصی از مردم در جشنواره حضور پیدا می‌کنند که این مسئله باعث اختصاصی‌شدن جشنواره شده و ظرفیت عمومی که لازمه هر جشنواره مردمی است روبه‌زوال برود. جشنواره را نباید اختصاصی کنیم به این صورت که صرفاً گروهی از مردم که درآمد متوسط به بالایی داشته باشند بتوانند از آن استفاده کنند. اکران فیلم‌ها در استان‌ها هم‌زمان با ایام برگزاری جشنواره در تهران حرکتی مناسب در همین راستا در این سال‌ها بوده است. اگر به روند درست بلیط‌فروشی و هزینه‌های آن توجه شود قطعاً شاهد حضور قشرهای گسترده‌تری از جامعه در سینماهای اکران کننده جشنواره خواهیم بود. باید در نظر داشت فیلم‌ها ساخته می‌شوند تا بتوانند با بیان نظراتشان روی جامعه تأثیر بگذارند که با این روند نمی‌توان توقع تأثیرگذاری چندانی از جشنواره داشت. در نظر گرفتن گروه‌های مختلف مردم و اختصاص بلیط به آن‌ها ازجمله گروه‌های دانشجویی، دانش‌آموزی، قشرهای فرهیخته‌ای همچون فرهنگیان و اساتید دانشگاه‌ها و سایر بخش‌های جامعه می‌تواند راه‌حل مؤثری برای مردمی شدن و مردمی ماندن جشنواره باشد.


اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان در پایان نوشته است: امید است با توصیه حضرتعالی در جلسه‌ای با حضور اعضای اتحادیه و مدیر محترم سازمان سینمایی و سمعی، بصری و دبیر محترم جشنواره فیلم فجر بتوانیم در اصلاح این موارد که حاصل بررسی و مشورت دانشجویان ایران اسلامی با اصحاب سینما و فعالان این حوزه است، گامی بلند در جهت بهبود کیفیت هر چه‌بهتر جشنواره فیلم فجر، اثرگذاری دقیق‌تر و بهتر، افزایش کیفیت فیلم‌های سینمای ایران برای داشتن سینمایی بهتر و پربارتر برداریم.


انتهای پیام/4107/4115/ن


انتهای پیام/

ارسال نظر