صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
واگذاری2667پروژه ملی و استانی؛

94 هزار میلیارد تومان پروژه آماده واگذاری به بخش خصوصی شد+جدول

طبق گزارش سازمان برنامه در قالب تبصره 19 لایحه بودجه 98 بالغ بر 2667 پروژه ملی و استانی برای واگذاری یا مشارکت با اعتباری بیش از 94 هزار میلیارد تومان آماده شد.
کد خبر : 348537

گروه اقتصادی، خبرگزاری آنا؛ یکی از اقدامات مهم طی دو سال اخیر برای اجرای طرح‌های عمرانی، استفاده از مدل مشارکت عمومی- خصوصی با هدف تکمیل پروژه‌ها توسط بخش خصوصی است.


این مدل برای اولین بار در سال جاری در قانون بودجه گنجانده شد تا نویدی برای کاهش اتلاف منابع معطل مانده در طرح‌های عمرانی چند صد هزار میلیارد تومانی باشد.


در همین راستا محمدباقر نوبخت در گزارشی که به یکی از کمیسیون‌های مجلس با حضور رئیس مجلس در اواخر سال گذشته ارائه کرد، گفته بود: ما در یک اقدام با بررسی متوجه شدیم که 6 هزار و 40 پروژه ناتمام و 65 هزار و 478 پروژه استانی نیمه‌تمام در دست داریم؛ بنابراین از مجوزی که نمایندگان دادند در این رابطه استفاده کردیم و برای اتمام اینها اقدام شد.


نوبخت با ابراز اینکه ما مجبور شدیم از سازوکار نوینی که اکنون در دنیا به عنوان مشارکت عمومی - خصوصی هست استفاده کنیم، افزود: آموزش‌های لازم را در این رابطه دادیم و سایتی طراحی کردیم که از این پروژه‌ها آنهایی که قابلیت واگذاری مشارکت به بخش غیردولتی و خصوصی دارند را استفاده کردیم.


وی از تقسیم بندی پروژه‌ها سخن گفته و عنوان کرده بود 157 پروژه‌ نیمه‌تمام ملی و 939 پروژه نیمه‌تمام استانی در بخش دولتی را به بخش غیردولتی واگذار کردیم و یا عقد قرارداد مشارکت عمومی- ‌خصوصی با آنها بستیم.


با قانون شدن مشارکت عمومی- خصوصی، بودجه سال 97 موعد سازوکارها و تصمیمات دولتی بود تا با جذاب کردن پروژه‌ها مسیر را برای بخش خصوصی هموار کند.


اسحاق جهانگیری معاون‌اول رئیس‌جمهور در جلسه دوشنبه15مرداد ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی،  با تأکید بر اینکه واگذاری طرح‌های نیمه‌تمام به بخش خصوصی و مشارکت بخش خصوصی برای تکمیل این طرح‌ها گامی در جهت خدمت‌رسانی هر چه بیشتر به مردم است، گفت: سیاست دولت، کاهش تصدی‌گری و افزایش نقش بخش خصوصی در کشور است و خوشبختانه در جلسات شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا، تصمیمات خوبی در راستای اجرای این برنامه اتخاذ شده، ضمن آنکه این موضوع از مطالبات جدی مقام معظم رهبری  است.


وی گفته بود: با توجه به اینکه برای تکمیل طرح‌های نیمه تمام در کشور بیش از450 هزار میلیارد تومان اعتبار لازم است و بودجه دولت امکان تأمین این حجم از نقدینگی را ندارد،‌ باید راهی برای تأمین مالی اجرای این طرح‌ها پیدا کنیم که یکی از بهترین مسیرها، واگذاری طرح‌ها به بخش خصوصی است.


سیاست‌ها و مشوق‌های ایجاد شده در ضوابط و مقررات در ستاد هماهنگی سران قوا و ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی، همه را امیدوار کرد تا بستر حضور بخش خصوصی بیش از پیش فراهم شود.


با این وجود اما بخش خصوصی نظر دیگری در این رابطه دارد. حسین سلاح‌ورزی اواخر دی ماه در برنامه گفتگوی ویژه خبری گفته است: در بدنه دولت و مدیران میانی، اراده و علاقه‌ای برای واگذاری طرح‌های نیمه تمام به بخش خصوصی وجود ندارد و مدیران این طرح‌ها در مقابل واگذاری‌ها مقاومت می‌کنند.


نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران می‌گوید: با توجه به اینکه اراده‌ای از طرف مدیران دولتی برای واگذاری طرح‌های نیمه‌تمام وجود ندارد، بخش خصوصی نیز باور خود را در این زمینه از دست داده است.


سلاح‌ورزی معتقد است تاکنون فهرست کامل، شفاف و قابل اتکایی برای بخش خصوصی از مشخصات طرح‌های نیمه‌تمام برای سرمایه‌گذاری این بخش منتشر نشده و فهرست‌ها کلی است.


هم نظر با بخش خصوصی، معاون وزیر کشور است که بر واگذاری پروژه‌های نیمه تمام عمرانی به بخش خصوصی تأکید می‌کند.


جمالی‌نژاد می‌گوید واگذاری این پروژه‌ها به بخش خصوصی مورد توجه است که تاکنون 10 درصد آن برای تکمیل به سرمایه‌گذاران واگذار شده است.


وی با اشاره به وجود 80 هزار پروژه عمرانی نیمه تمام در استان‌ها تصریح کرده است:  بیش از 80 هزار پروژه نیمه تمام عمرانی در کشور وجود دارد که برای تکمیل آنها به اعتبارات زیادی نیاز است.


معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزیر کشور به توان بخش خصوصی اشاره کرده و از مشکل اصلی عدم پیشرفت واگذاری‌ها رونمایی می‌کند.


وی معتقد است: واگذاری‌ این پروژه‌ها به بخش خصوصی  به سبب پیچیده بودن فراینده  واگذاری آنها، خیلی سخت است؛ بیشتر استانها در اجرای سیاست واگذاری طرح‌های  عمرانی نیمه تمام به بخش خصوصی ناموفق بوده‌اند.


براساس این گزارش، مسئولان سازمان برنامه و بودجه بیان می‌کنند که بسترها و دستورالعمل نحوه واگذاری‌ها تصویب شده و امیدواریم سال آینده بتوان بخش خصوصی را برای واگذاری همراه و عملکرد خوبی ارائه کرد.


در حال حاضر برای سال آینده طبق پیوست لایحه بودجه 98 بالغ بر 376 پروژه ملی تعریف شده برای واگذاری یا مشارکت تعیین شده است. این میزان طرح نیاز به 87 هزار و 909 میلیارد تومان منابع دارد.



قطعاً با وجود آنکه عملکرد اعتبارات عمرانی نسبت به سال‌های قبل وضعیت بهتری داشته اما بازهم منابع دولتی کفاف این میزان طرح را ندارد. طبق گزارش بانک مرکزی در 7 ماهه امسال بالغ بر 31 هزار میلیارد تومان برای پروژه‌های عمرانی پرداخت شد.


سازمان برنامه و بودجه در گزارشی اعلام کرد پروژه‌های عمرانی شامل انواع مختلفی از جمله احداث، تجهیز، تعمیر، مرمت و بازسازی، تعهدات، توسعه، خدمات، طراحی تفصیلی، مطالعه بنیادی، مطالعه طراحی و نظارت است. از میان انواع پروژه‌های عمرانی پروژه‌های احداث، توسعه، تجهیز و تعمیر، مرمت و بازسازی قابلیت بیشتری برای واگذاری به بخش غیردولتی را دارا است.


پروژه‌های عمرانی ملی قابل واگذاری یا مشارکت در سال 98 در 16 بخش زیرساختی بدین شرح است:



براساس گزارش سازمان برنامه و بودجه، وجود حدود 6 هزار پروژه ملی و 81 هزار پروژه استانی نیمه تمام و طولانی شدن دوره ساخت پروژه‌‌ها و همچنین بزرگ شدن بدنه دولت و افزایش سهم اعتبارات هزینه‌ای از جمله مشکلات طرح‌های عمرانی محسوب می‌شود.


طبق تجربیات بین المللی، یکی از مهمترین روش‌های حضور بخش خصوصی در توسعه و بهره‌برداری از پروژه‌های عمرانی و زیرساختی، توسعه قرارداد‌های مشارکت عمومی- خصوصی است که فرهنگ سازی، نهادسازی و تدوین قانون جامع و مانع در این حوزه، لازمه تحقق این مهم به شمار می‌رود.


انتهای پیام/4083/خ


انتهای پیام/

ارسال نظر