صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۴:۰۰ - ۱۰ دی ۱۳۹۷
جاذبه‌های گردشگری ایران؛

ارگی به قدمت تاریخ/ معماری باشکوه را در ارگ کریم‌خان ببینیم

بیشترین آثار به‌جامانده از دوره زندیه در شیراز قرار دارد و بهترین اثر موجود در این دوران، ارگ کریم‌خانی است.
کد خبر : 348459

به گزارش خبرنگار حوزه سفر و گردشگری گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، زمانی که کریم‌خان زند تصمیم گرفت ارگ  شیراز ملقب به ارگ کریم‌خانی را بسازد، از بهترین هنرمندان و معماران دعوت به کار کرد و این هنرمندان بنام و مشهور به دلیل مهارتی که در کار داشتند، این ارگ را به‌سرعت ساختند.


هدف از ساخت این ارگ، ساخت یک دژ نظامی بود و باستان‌شناسان معتقدند این دژ در سال‌های 1766 تا 1767 میلادی ساخته شده است. در آن زمان کریم‌خان برای ساخت این بنا بهترین مصالح را از داخل و خارج ایران تهیه کرد.


ارگ کریم‌خانی ترکیبی از معماری مسکونی و نظامی است و در اطراف آن خندقی حفر شده بود که نقش دفاعی داشت اما بعدها این خندق پوشیده شد.


ارگ اندرونی، کاخ سلطنتی کریم‌خان و خانواده‌اش بوده که در زمینی به مساحت حدود 13 هزار مترمربع با حدود 4 هزار مترمربع زیربنا در غرب میدان توپخانه قدیم واقع است.


معماری ارگ به شیوه هنرمندان اصفهانی است و بیشتر مصالح آن از سنگ و آجر است. در دوره‌های بعد هم آثاری به آن اضافه شد و تصویر رستم و دیو سفید که مربوط به دوره قاجاریه است، بعدها به  این ساختمان اضافه شده است.


نکته جالب در داخل این ارگ، نقاشی‌های دوره صفویه است که در ترسیم این نقاشی‌ها از موادی مانند طلا، جیوه، شنگرف، گل اخرا و سایر مواد معدنی استفاده شده است.


کریم‌خان زند در سال 1163 هجری قمری حکومت غرب ایران را در دست گرفت و تمام بناهای دوران وی در طی 14 سال حکومت او در شیراز ساخته شده‌اند.


کریم‌خان به هنگام پایه‌گذاری حکومت در شیرازف تحت تأثیر معماری صفوی قرار گرفت. وی پس از بازدید از میدان نقش‌جهان اصفهان، تصمیم به ایجاد میدان وسیعی در شمال شیراز قدیم گرفت. این میدان به میدان توپخانه شهرت داشت.


بعد از فتح شیراز توسط آقا محمدخان، وی بنا بر خصومتی که با کریم‌خان داشت، تصمیم به تخریب بناهای کریم‌خانی گرفت و به‌دنبال این تصمیم، تعدادی از بناهای عصر زندیه تخریب شد، از جمله حصار شهر.


خوشبختانه بنای ارگ از تخریب محفوظ ماند و از آن به‌عنوان دارالحکومه امرایی که از طرف حکومت مرکزی به امیری و استانداری فارس برگزیده شده بودند، استفاده می‌شد.


انتهای پیام/4087/خ


انتهای پیام/

ارسال نظر