دانشجو از حقوق فرهنگی و اجتماعی متعددی برخوردار است
به گزارش خبرنگار حوزه صنفی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، دانشجویان از حقوق فرهنگی و اجتماعی برخوردارند و با عضویت در نهادهای اجتماعی و فرهنگی دانشگاه میتوانند در آنها فعاليت كنند. از جمله اين نهادها انجمنهای علمی دانشجویی، کانونهای فرهنگی و هنری دانشجويان است.
دانشجویان کلیه گرایشها و مقاطع تحصیلی یک رشته دانشگاهی اعضای انجمن علمی متناظر با همان رشته به شمار میروند و نیاز به ثبت نام ندارند، اما فعالیت در کانونها نیازمند عضویت داوطلبان دانشجویان در آنهاست. طبق ماده 48 حقوق دانشجویی، دانشجو حق دارد برای تأسيس نهادهای اجتماعی و فرهنگی اقدام نماید.
دانشجويان میتوانند نهادهای اجتماعی متنوعی تأسيس كنند. اين نهادها در زمینههای علمی و يا مذهبی، ادبی، هنری، فرهنگی، اجتماعی و...فعاليت میكنند، ازجمله مهمترین اين نهادها كه سازوكار تأسيس و فعاليت در آنها مشخص است، میتوان به انجمن علمی-دانشجويی و كانون فرهنگی-هنری اشاره كرد.
تشكيل انجمن علمی بینرشتهای، شورای دبيران انجمنهای علمی دانشجويی دانشكده و دانشگاه، و اتحادیه انجمنهای علمی-دانشجويی از جمله ديگر نهادهايی است كه دانشجويان حق تأسيس آنها را دارند. بر اساس ماده 49 حقوق دانشجویی، دانشجو حق فعاليت مطبوعاتی علمی دارد.
همه دانشجويان حق دارند برای راهاندازی نشريه بهطور مستقل به دبیرخانه نشريات دانشجويی دانشگاه مراجعه كنند و پس از اخذ مجوز، مطالب علمی، فرهنگی و اجتماعی خود را منتشر كنند. انجمنهای علمی-دانشجويی و کانونهای فرهنگی نيز میتوانند بهعنوان شخصيت حقوقی، در حوزه فعاليت خود نشريه داشته باشند.
طبق ماده 50 حقوق دانشجویی، برگزاری اردو و يا شركت در اردوهای برگزارشده توسط ساير نهادها، از حقوق دانشجويان است. طبق ضوابط برگزاری هر اردو يا سفر دانشجويی كه به نحوی از امكانات دانشگاه استفاده كرده يا در فضای دانشگاه اطلاعرسانی و هماهنگی شود، مستلزم اخذ مجوز از شورای فرهنگی دانشگاه است.
معرفی و ابلاغ سرپرست اردوی فرهنگی و علمی برعهده معاونت فرهنگی، اردوهای آموزشی بر عهده معاونت آموزشی و اردوهای ورزشی بر عهدۀ معاونت دانشجويی يا ورزش دانشگاه است همچنين میبایست اطلاعرسانی درباره برگزاری اردوها از سوی برگزارکنندۀ اردو بهصورت علنی و عمومی انجام شود تا کلیه دانشجويان واجد شرايط بهصورت عادلانه، حق ثبتنام در اردو را داشته باشند.
سفرهای عمره دانشجویی زیر نظر ستاد عمره دانشجویی وابسته به نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاهها، اردوی راهیان نور زیر نظر ستاد مرکزی راهیان نور و اردوهای جهادی از جمله اردوهای متداول در دانشگاهها هستند. حق نمايندگی و مشاركت در شوراهای دانشگاه بر اساس ماده 51 شوراهای تخصصی، کمیتهها و هیأتهای گوناگونی در دانشگاه وجود دارد كه دانشجويان حق دارند در برخی از آنها نماينده داشته باشند، يكی از مهمترین آنها شورای فرهنگی و اجتماعی دانشگاه است كه طبق آییننامه مديريت دانشگاه، نماینده بسيج دانشجويی و نماینده بزرگترین تشكل اسلامی دانشگاه در آن عضويت دارند.
همچنين دانشجويان حق دارند در کمیته ناظر بر نشريات دانشگاهی و شورای انضباطی نيز نماينده داشته باشند. براساس قانون سه نفر از مدیران مسئول نشریات دانشگاهی به انتخاب مدیران مسئول نشریات دانشگاه نیز طی انتخاباتی به عنوان نماینده دانشجویان در کمیته ناظر بر نشریات دانشجویی مشخص میشوند.
طبق ماده 52 دانشجو حق شركت در جشنوارهها و مسابقات فرهنگی و اجتماعی را هم دارد. دانشجويان حق دارند در جشنوارهها و مسابقات متعدد فرهنگی كه به صورت دورهای در دانشگاههای كشور برگزار میشود ، شركت كنند. برخی از اين جشنوارهها عبارت است از: جشنوارهها و مسابقات دانشجويی قرآن كريم، جشنواره ملی حركت ويژه انجمنهای علمی-دانشجويی كشور، جشنواره نشریات ويژه نشريات دانشجويی كشور و جشنواره رويش ويژه كانونهای فرهنگی-هنری میباشد.
این گزارش با بهرهگیری از «منشور حقوق دانشجويی» به تدوین وزارت علوم، تحقيقات و فناوری نگارش شده است.
انتهای پیام/4108/4107/ پ
انتهای پیام/