صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۲:۲۵ - ۱۹ آذر ۱۳۹۷
بازخوانی/

خاطرات بازرگانی از گرایش‌های کمونیستی سازمان منافقین

بهمن بازرگانی در خاطرات خود از گرایش‌های کمونیستی سازمان منافقین قبل از انقلاب اسلامی مطالبی را بیان می‌کند.
کد خبر : 342765

به گزارش خبرنگار حوزه احزاب گروه سیاسی خبرگزاری آنا، بهمن بازرگانی از اعضای برجسته سابق سازمان منافقین در خاطراتی که در کتاب "زمان بازیافته" منتشر کرده، درباره مسائل تاریخی سازمان منافقین(مجاهدین) در سال‌های 51 تا 57 مطالبی را آورده است.


بهمن بازرگانی از کمیته مرکزی سازمان منافقین(مجاهدین خلق) است که در جمع 12 نفره اعدامی‌های قبل از انقلاب اسلامی و در زمان طاغوت بود؛ ولی او و مسعود رجوی و حسین روحانی حبس ابد گرفتند و تا دی ماه سال 1357 در زندان بود که آزاد شد. 


بخشی از خاطرات وی در زندان و یکی از بحث‌های مهم، تحلیل علت شکست است.  اینکه مهم‌ترین علت شکست سازمان که تقریباً همه سران آن در زندان بودند چیست.وی در این تحلیل می‌نویسد:  به تئوری خیلی بیشتر از عمل بها داده بودیم و دیگر این که از شیوه های نوین تعقیب و مراقبت ساواک بی‌اطلاع بودیم.


وی درباره ادامه می‌دهد: رسول مشکین‌فام، همان زمان یعنی سال 51 در زندان گرایش‌های مارکسیستی قوی داشت، اما این که در دفاعیاتمان مثل بقیه از مسائل دینی می‌گفتیم «یک نوع آرم تشکیلاتی یا رسم و سنت تشکیلاتی بود». رسول بسیاری از مسائل و مشکلات سازمان را از چشم ایدئولوژی التقاطی آن می‌دید. رسول مارکسیسم را ایده‌آلیزه کرده حلال مشکلات می‌دانست.


این بخشی از گفتگوهای چهار نفره: حنیف‌نژاد، مشکین‌فام، محمود عسکری‌زاده و خودش یعنی بهمن بازرگانی  بود که در یک سلول بودند. یک جمله جالب هم در باره مسائل تغییر ایدئولوژی و جریان کشته شدن شریف‌واقفی دارد.


وی در این رابطه گفته است: «شوک ناشی از  ضربه کشتن شریف واقفی همه این تبیین‌ها و ترکیبی از نیروهای مسلمان و کمونیست برای مبارزه را فلج کرد و همه چیز را نقش بر آب کرد. شاید هیچ کمونیستی به اندازه تقی شهرام به بیداری و تشکل مذهبی‌های سنتی و ضد کمونیست کمک نکرده باشد.  تأثیر این خبر در جوّ مذهبی‌های سنتی و انقلابی آن زمان به قدری شدید، انفجاری و برق آسا بود که شاید برای نسل شما باور کردنی نباشد و فقط افرادی از آن سنخ که هنوز زنده‌اند می‌توانند به شما بگویند که این خبر به سرعت تبدیل به نمادی انرژی‌بخش و بهانه‌ای جهت تفکیک و مقابله و تخاصم نیروهای مذهبی ضد کمونیست شد.


انتهای پیام/4082/ن


انتهای پیام/

ارسال نظر