صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
مرتضوی مطرح کرد:

2 پیشنهاد برای واقعی‌سازی نرخ خرید تضمینی گندم

رئیس هیأت مدیره کانون انجمن‌های صنایع غذایی ایران گفت: افزایش نرخ تضمینی گندم بر اساس افزایش نرخ ارز و تورم که خواسته برخی از فعالان کشاورزی است، منطقی نیست.
کد خبر : 330531

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا از اتاق بازرگانی تهران، سرانجام پس از تأخیر طولانی‌مدت دولت در اعلام نرخ‌های خرید تضمینی محصولات کشاورزی برای سال 1398، نرخ خرید این محصولات حدود دو ماه پس از آغاز سال زراعی جدید در 30 آبان ماه اعلام شد. اما اعلام این نرخ‌ها به‌ویژه در مورد نرخ گندم به‌عنوان محصولی استراتژیک، واکنش‌های بسیاری را در پی داشته است. بر اساس آنچه در رسانه‌ها اعلام‌شده است، نرخ خرید تضمینی گندم معمولی از کشاورزان در سال ۱۳۹۸ برای هر کیلوگرم معادل ۱۴۷۰ تومان تعیین‌شده و نرخ خرید تضمینی گندم دو رقم نیز برابر با ۱۵۰۲ تومان اعلام‌شده است؛ حال‌آنکه برخی فعالان حوزه کشاورزی، بر این باورند که افزایش اندک نرخ خرید تضمینی گندم از 1300 تومان در سال 1397 به 1470 تومان در سال 1398، تناسبی با افزایش هزینه‌های حوزه کشاورزی نداشته و توجیه اقتصادی کشت گندم را با تردید مواجه ‌می‌کند.


محمدرضا مرتضوی رئیس هیأت مدیره کانون انجمن‌های صنایع غذایی ایران به‌عنوان یکی از فعالان حوزه صنایع تبدیلی گندم، گفت: افزایش بی‌رویه خرید تضمینی گندم هم دولت را از نظر تأمین منابع مورد نیاز برای خرید تضمینی دچار مشکل ‌می‌کند و درعین‌حال، صنایعی را که ماده اولیه آن‌ها گندم است نیز تحت‌فشار قرار ‌می‌دهد. دولت گندم را با نرخ تضمینی از کشاورز خریداری ‌می‌کند و با نرخ یارانه‌ای به نانوایان ‌می‌فروشد. درحالی‌که باید فاصله این دو نرخ را به‌عنوان زیان متحمل شود.


وی با بیان اینکه اقتصاد گندم، آرد و نان، اقتصادی دستوری است، ادامه داد: بهترین راهکار برای تعیین نرخ واقعی برای خرید تضمینی آن است که دولت، کارگروهی متشکل از نماینده وزارت جهاد کشاورزی، نماینده وزارت صنعت، معدن و تجارت، نمایندگانی از صنایع تبدیلی و کشاورزان را مأمور بررسی میزان رشد هزینه‌های تولید گندم به ازای هر هکتار کند و بر این اساس، نرخ‌ها را تعیین کند. البته بسیاری معتقدند که هزینه‌های تولید گندم افزایش قابل‌توجهی را تجربه نکرده است. به این دلیل نرخ کود، برق و آب کنترل‌شده بوده است یا اگر افزایشی داشته، اندک بوده است. با این‌ وجود، چنانچه این کارگروه تشکیل شود و میزان افزایش هزینه‌ها را محاسبه کند، بعید ‌می‌دانم نرخ گندم بیش از 15 تا 20 درصد نسبت به سال گذشته رشد پیدا کند.


رئیس هیأت مدیره کانون انجمن‌های صنایع غذایی ایران گفت: اینکه عده‌ای تأکید ‌می‌کنند افزایش خرید تضمینی گندم باید متناسب با افزایش نرخ ارز باشد یا افزایش نرخ ارز مبنای تعیین نرخ تضمینی محصولات کشاورزی باشد، چندان معقول به نظر نمی‌رسد.


مرتضوی راهکار دیگری را نیز برای محاسبه نرخ خرید تضمینی گندم مورد اشاره قرار ‌می‌دهد و ‌می‌گوید: راهکار دیگر آن است که نرخ فروش گندم در مزرعه کشورهای همسایه نظیر روسیه و قزاقستان به‌عنوان قیمت‌های جهانی مبنا قرار گیرد. در حال حاضر قیمت گندم در این مزارع، حدود 150 دلار به ازای هر تن است که اگر نرخ دلار را 10 هزار تومان نیز در نظر بگیریم، نرخ هر کیلو گندم حدود 1500 تومان محاسبه ‌می‌شود.


وی افزود: البته یکی از راهکارها نیز این است که دولت به‌ جای افزایش قیمت خرید تضمینی گندم، سطح خدماتی را که به روستاییان ارائه ‌می‌کند ارتقا دهد. در واقع دولت ‌می‌تواند نوع یارانه خود را به کشاورزان تغییر دهد، یعنی به‌جای افزایش نرخ خرید تضمینی، خدمات سم‌پاشی، شخم، تأمین انرژی ارزان و توسعه آبیاری تحت‌فشار در مزارع را در دستور کار قرار دهد.


انتهای پیام/4094/پ


 


انتهای پیام/

ارسال نظر