صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۵۶ - ۲۲ آبان ۱۳۹۷
ظریف:

اروپا آمادگی پرداخت هزینه اقتصادی حفظ برجام را ندارد

وزیر امور خارجه کشورمان گفت: کشورهای اروپایی آمادگی پرداخت هزینه اقتصادی حفظ برجام را ندارند.
کد خبر : 325347

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، محمدجواد ظریف در گفتگو با روزنامه العربی‌الجدید با بیان اینکه کشورهای اروپایی آمادگی ندارند هزینه اقتصادی حفظ برجام را پرداخت کنند، گفت: «ایران این قدرت را دارد که نفت خود را به‌ بازارهای جهانی صادر کند». 


وزیر امور خارجه کشورمان افزود: «ایران برای برقراری روابط با عربستان مشکلی ندارد، اما توپ در زمین سعودی‌هاست و این موضوع به آن بستگی دارد که ریاض بخواهد در راستای کاهش تنش‌های منطقه‌ای اقدام کند».


وی تصریح کرد:‌ «تهران اطلاعاتی درباره نقشه سعودی‌ها برای ترور مقام‌های ایرانی دارد. ما همچنین اعلام می‌کنیم که از مسقط، هیچ پیامی از سوی واشنگتن یا تل‌آویو دریافت نکرده‌ایم».


مشروح مصاحبه را در زیر می‌خوانید:


آیا همان‌گونه که حسن روحانی می‌گوید اقدامات اخیر آمریکا علیه ایران تأثیری بر اقتصاد کشورتان گذاشته است؟ اگر چنین است چرا شما در اروپا دنبال شرکایی برای رفع تحریم‌ها می‌گردید؟


مطمئناً تحریم‌ها اثرات اقتصادی خود را دارد، ولی این موضوع بر سیاست‌ ما تأثیر نمی‌گذارد و اظهارات جناب روحانی به این‌ معنی است که آخرین بسته از تحریم‌ها چیز جدیدی به همراه نداشت. پس‌از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای در 6 ماه گذشته و حتی از زمانی‌که بازیگران اقتصادی متوجه شدند دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا پس‌از سخنانش درباره راهبرد جدید این کشور در قبال ایران در اکتبر 2017 (مهر 1396)، تصمیمات خود را اجرایی می‌کند، ما تدابیر بازدارنده خود را آغاز کردیم. از آن زمان تصمیمات دولت آمریکا تأثیرات خود را بر اقتصاد ایران گذاشته و مشخصاً مردم ایران هدف این‌گونه تدابیر بوده‌اند. حتی به‌دنبال این اقدامات مردم آمریکا به خیابان‌ها ریختند تا دولت این کشور، سیاست‌های خود را تغییر دهد.


پنجم نوامبر (14 آبان) گذشت و اروپا سازوکار وعده‌ داده شده خود را اعلام نکرد و اتحادیه اروپا نیز تاکنون مکانیسم ویژه اقتصادی خود موسوم به SPV (سوئیفت بدون دلار) را مشخص نکرده است. تا چه زمانی می‌خواهید به اروپا برای مقابله با طرح‌های آمریکا اعتماد داشته باشید؟


نیاز به حفظ حیات توافق‌نامه هسته‌ای برای به‌دست آوردن دستاوردهای اقتصادی در راستای منافع ایرانیان وجود دارد و اروپایی‌ها تعهدات اعلام‌شده خود را در محافل سیاسی انجام داده‌اند و بسیاری به‌دلیل روابط با آمریکا انتظار این‌گونه موضع‌گیری‌ها را نداشتند. باوجود این، در زمینه اجرایی اروپایی‌ها با پیچیدگی‌ها و دشواری‌هایی مواجه هستند. ما می‌دانیم دولت‌های اروپایی همچنان آماده اجرای تعهدات سیاسی هم‌زمان و پرداخت بهای اقتصادی نیستند و احتمالاً می‌خواهند دستاوردها را بدون پرداخت بهای آن حفظ کنند. این سیاست در بلندمدت به‌سود اروپا نیست، بلکه آنها باید بهای زیادی برای این سیاست پرداخت کنند. ما به ارتباطات خود با شرکای اروپایی، چین و روسیه ادامه می‌دهیم تا راهی برای مقابله با تحریم‌ها و کاهش تبعات آن بیابیم. درست است که آمریکا قدرت اقتصادی بزرگی است، اما همه کشورهای جهان می‌توانند در مقابل محدودیت‌ها بایستند، هرچند برخی از شرکت‌ها همچنان از عواقب این ایستادگی ترس و وحشت دارند.


آیا روابط با چین، ترکیه و هند می‌تواند اقتصاد ایران را مصون نگه دارد؟


اقتصاد ایران توانایی توسعه و گسترش روابط با دیگر کشورها را دارد و ارتباط با دیگر کشورها از عوامل مؤثر بر آن است. ما توانایی‌های داخلی، انسانی، طبیعی، علمی و فنی داریم که همه آنها بر آینده اقتصاد ما تأثیر می‌گذارد. روابط خارجی مهم است ولی تنها دلیل توسعه ساختار اقتصادی نیست و این موضوع دلیل تمایز ایران با کشورهای منطقه است، کشورهایی که نمی‌توانند بدون روابط با دیگران مقاومت کنند. این هم به ما کمک می‌کند تا با تحریم‌ها کنار بیاییم و هم این توانایی را می‌دهد تا بر آن غلبه کنیم.


آیا شما معتقدید معافیت‌های دولت آمریکا به هشت کشور که به آنها اجازه می‌دهد به‌طور موقت و مشروط از ایران نفت خریداری کنند، کافی است؟


ما پیش‌تر گفته بودیم آمریکا نمی‌تواند صادرات نفت ایران را به صفر برساند و این موضوع رخ داد. آنها قادر نخواهند بود میانگین صادرت نفت ایران را به‌طور قابل توجهی کاهش دهند. ایران توانایی صادرات نفت به بازار جهانی را دارد و این کشور به همه ثابت خواهد کرد که در آینده این بازار جهانی نقش مهمی ایفا خواهد کرد.


گزارش‌هایی درباره توقف سوخت‌رسانی به هواپیماهای ایرانی در لبنان و ترکیه وجود دارد. چرا آمریکا در این زمینه فشار می‌آورد و شما تا چه‌اندازه می‌توانید بر این فشارها غلبه کنید؟


ما راه‌های زیادی برای ادامه پروازها و استفاده از هواپیماهایمان داریم. ما پیش‌تر تجربه این‌گونه تلاش‌ها را داشته‌ایم و بار دیگر تکرار شده است. آمریکایی‌ها توانایی توقف پروازها یا جلوگیری از حمل‌ونقل دریایی کشتی‌های ایرانی را ندارند.


برخی طرف‌های اروپایی با شما خصومت دارند و می‌گویند شما با پرداختن به نقش منطقه‌ای و اصرار بر پرونده موشکی، روند تلاش‌های اروپا را برای مقابله با سیاست‌ خارجی آمریکا تسهیل نکرده‌اید. حتی رئیس‌جمهور فرانسه که متعهد به توافق هسته‌ای است، باوجود برخی برنامه‌ریزی‌ها به تهران سفر نکرد. موضع شما درباره این موضوعات چیست؟


ما در برخی موضوعات با اروپا مخالفیم و در موضوعات دیگر حتی مواضعشان را رد می‌کنیم. در حوزه منطقه‌ای معتقدیم ما بخشی از این منطقه هستیم و سیاست‌هایمان درباره آن، منطقی‌تر و واقع‌بینانه‌تر از غرب است. اگر به تاریخ نگاهی بیندازید بسیاری از سؤالات پاسخ داده خواهد شد، چه‌کسانی از صدام دفاع کردند و چه کسانی نگران مقابله با آن بودند؟ چه کسی از القاعده در برابر شوروی حمایت کرد و مجبور شد با آنها مبارزه کند؟ کدام کشورها طالبان را به‌رسمیت شناختند؟  کدام کشورها به داعش و جبهة‌النصره کمک کردند؟ کدام کشورها قطر را محاصره کرده‌اند؟ درمقابل، ایران نقش مثبتی در همه این پرونده‌ها داشت و عربستان که از سوی غرب حمایت می‌شود، محاصره قطر را رقم زد. درنتیجه، سیاست ما ایجاد مشکل در منطقه نیست، مشکل‌تراشی سیاست دوستان آمریکا و غرب است.


در بُعد نظامی، مقایسه بودجه‌های نظامی را باید ذکر کرد و من درباره ارقام صادره از سوی مؤسسات بین‌المللی صحبت می‌کنم. امارات به‌ارزش 22 میلیارد و عربستان به‌ارزش 67 میلیارد دلار سلاح خریداری کرده‌اند و موشک‌هایی در اختیار دارند که 2هزار و 500 کیلومتر بُرد دارد. درمقابل، ایران حدود 12 و 16 میلیارد دلار خرج کرده و موشک‌هایی در اختیار دارد که بیش‌از 2هزار کیلومتر بُرد ندارند. خلاصه اینکه آمریکا منطقه را به یک فروشگاه اسلحه تبدیل کرده است که علیه یمنی‌ها به‌کار می‌رود. آیا اینها سلاح غربی نیست؟ آنکه باید سیاست‌های خود را تغییر دهد غرب است نه ایران.


کشورهای اروپایی بارها ایران را به طرح‌ریزی نقشه برای هدف قراردادن مخالفان خارج‌نشین متهم کرده‌اند. این اتهام‌زنی‌ها با چه هدفی انجام می‌شود؟ آیا در اوضاع حساس کنونی، این موضوع بر روابط میان ایران و اروپا تأثیر نمی‌گذارد؟


زمان این اتهام‌زنی‌ها مهم است. متهم کردن ایران به طرح‌ریزی نقشه‌ای برای برهم زدن کنفرانس منافقین در پاریس با سفر رئیس‌جمهور ایران به سوئیس و اتریش هم‌زمان شد. 29 اکتبر (هفتم آبان‌ماه جاری) همان روزی بود که سازوکار «SPV» از سوی اروپا اعلام شد. پس‌ازآن بود که فردی به اتهام طرح‌ریزی حمله به کسانی‌که مردم اهواز را هدف قرار داده‌بودند، بازداشت شد.


لازم به ذکر این حقیقت است، افرادی در دانمارک زندگی می‌کنند که مسئولیت حمله به اهواز را به‌وسیله یک کانال تلویزیونی مستقر در لندن برعهده گرفته‌اند و برخی‌ها نیز در فرانسه زندگی می‌کنند که پیش‌تر مسئولیت کشتار 15هزار نفر را در ایران برعهده گرفته بودند. بنابراین، حامیان تروریسم این کشورهای اروپایی هستند که به تروریست‌ها پناه می‌دهند. ایران نمی‌خواهد در اروپا هیچ تهدید امنیتی وجود داشته باشد. ما پیش‌تر به فرانسه و دانمارک آمادگی خود را برای همکاری و تبادل اطلاعات درباره این اشخاص اعلام کرده بودیم.


انتهای پیام/4033/ن


انتهای پیام/

ارسال نظر