تولید نوشابه گیاهی و دمنوشهای طبیعی در یک شرکت دانشبنیان
به گزارش خبرنگار حوزه علم و فناوری گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، گیاهان یکی از اجزای ارزشمند و مفید طبیعت هستند که قدمت چندین هزار ساله بر روی زمین دارند، ابتداییترین داروهای ساخت دست بشر نیز از همین گیاهان خدادادی تولید میشد و عوارض کمتری هم برای مصرفکنندگان داشت.
سالیان سال است که طب سنتی و گیاهان دارویی همپای آدمی پیشرفت کرده و شیوههای استفاده از این طبیعت زنده، شکلهای مختلفی یافته است. شرکتهای زیادی نیز حول محور این گستره عظیم خدایی شکلگرفتهاند و در زمینههای مختلفی فعالیت میکنند. سید مرتضی میرمهدی یکی از فعالان این حوزه است که از سال ۹۰ با تأسیس یک شرکت دانشبنیان در زمینه توسعه کشت و فرآوری 9 گونه گیاه دارویی در این صنعت فعالیت میکند.
این کارشناس صنعت گیاهان دارویی در خصوص فرآیند تولیدات شرکت متبوعش گفت: در این شرکت فرآیند کار از تولید نشا و قلمه از گیاهان دارویی مورد نیاز آغاز میشود و به کشت گسترده در مزرعه و برداشت و فرآوری محصولات تولیدی میانجامد. قصد داریم نشا و قلمه گیاهان دارویی برای کشت دارویی را بهصورت دیم انجام دهیم و این کار را در مناطقی با میانگین بارندگی بالای ۳۰۰ میلیمتر اجرایی میکنیم. تستهای اولیه این کار انجامشده و یک مزرعه ده هکتاری آماده کشت گسترده گیاهان دارویی موردنیاز، مدنظر قرارگرفته است.
وی افزود: در این طرح، از عوامل بیولوژیکی و برخی باکتریها استفاده میکنیم که مقاومت به تنشهای خشکی را بالا میبرند. ما در گیاهان دارویی به دنبال متابولیتهای ثانویه هستیم چون تولید این متابولیتها در شرایط تنشهای محیطی افزایش مییابد. در شرایط دیم عملکرد اسانس نزدیک به شرایطی است که گیاه در کشت آبی رشد میکند؛ با این تفاوت که هزینههای کشت دیم از کشت آبی کمتر است.
به گفته میرمهدی، یکی از شرایط مهم در تجارت و بازار تجارت بینالملل، بحث رقابتیبودن قیمتهاست. ما باید بتوانیم با قیمتهای مناسبی که منفعت اقتصادی داشته باشد به رقابت با دیگران بپردازیم که این کار را بهجای افزایش دستگاهها با افزایش متابولیتها انجام میدهیم. در این زمینه هم موفقیتهای خوبی داشتهایم.
این فعال حوزه گیاهان دارویی در خصوص تولیدات شرکت متبوعش، گفت: در حال حاضر شرکت در زمینه تولید دمنوشهای گیاهی و پنج ترکیب چای با ترکیبات گیاهی فعالیت میکند که این محصولات بهصورت بستههای ۲۵۰ گرمی و تیبگ بستهبندی میشوند. در بخش توسعه صنایع تبدیلی فرآیند تقطیر، اولین و ابتداییترین موضوع خشککردن است که با همین استدلال مطالعات زیادی روی خشککنهای مختلف برای حفظ مواد مؤثره گیاه انجام دادیم تا به خشککن ماکروویو با المان کنترل دمایی رسیدیم. البته برای فرآیند استخراج اسانس و دراک گامبر مذاکرات مقدماتی با یکی از شرکتهای خارجی داشتیم؛ اما هنوز به جمعبندی نهایی نرسیدهایم. یکی از برنامهها تا پایان امسال، راهاندازی بخش تولید نوشابههای گیاهی است.
وی افزود: در شرکت، چند مدل دمنوش تولید میکنیم، یک نوع آن خواص آرامبخش دارد که پایه اصلی آنها هم «گلگاوزبان» است. یک سری دمنوش هم داریم که برای هضم غذا کاربرد دارد و پایه آن بابونه است. دمنوش دیگر ما ترکیب نعنا فلفلی، بادرنجبویه، آویشن و رازیانه است. این دمنوش جانشین چایی بعد از وعدههای غذایی است و روی سیستم گوارش و هضم غذا تأثیر دارد.
میرمهدی در خصوص نقش برگزاری جشنواره و نمایشگاه ملی گیاهان دارویی، فرآوردههای طبیعی و طب ایرانی (سنتی) در این حوزه، گفت: سال 95 نخستین حضور ما در جشنواره بود که فضای مناسبی برای آشنایی با تولیدات دیگر شرکتها فراهم شد. در این جشنواره توانستیم با نقاط ضعف و نقاط قوت شرکت خود آشنا شویم؛ من فکر میکنم توسعه بخش دانشآموزی این جشنواره نیز ضرورتی بود که به آن پرداخته شد. زیرا باید این صنعت را از بخش دانشآموزی آغاز کنیم و در کشور توسعه دهیم.
انتهای پیام/4085
انتهای پیام/